Létrehozva: 2024.05.18.

Június 3-án rajtol az új otthonfelújítási támogatás, ezek a dokumentumok kellenek az igényléshez

Hamarosan kezdetét veszi az a program, melynek keretén belül vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt igényelhetnek a családok. Már azt is tudni, milyen dokumentumokra lesz szükség az új otthonfelújítási támogatás igényléséhez!

Június 3-tól indul az új otthonfelújítási program, melynek felhívástervezetét most véglegesíti a kormány, miután lezárult a társadalmi egyeztetés. A 108 milliárd forintos keretösszegű program célja a családi házak felújítása, energetikai korszerűsítése, a családok rezsiterheinek csökkentése és a gazdasági növekedés ösztönzése. Ezekre a dokumentumokra lesz szükség az igényléshez!

Architects,Interior,Designer,Hands,Working,With,Blue,Prints,And,Documents dokumentum
Ezek a dokumentumok kellenek az otthonfelújítási támogatáshoz! Fotó: mojo cp

Hamarosan lehet pályázni az otthonfelújítási támogatásra

A program honlapja május végén indul, a kamatmentes hitelt és a vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban. A pályázni szándékozó családoknak többféle előkészületet is érdemes megtenniük az éles indulásig, és jó már most beszerezniük több dokumentumot - olvasható a kormány közleményében. Mutatjuk, melyek ezek a dokumentumok!

A programról röviden

A 108 milliárd forintos keretösszegből több tízezer lakóépületben valósulhatnak meg fejlesztések. A kamatmentes hitel némi önerővel együtt akár 7 millió forintos beruházással járulhat hozzá az 1990 vége előtt épült családi házak felújításához. A pénzből - melynek egy része, akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő - az épületek külső hőszigetelése, nyílászárócseréje, melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítése végezhető el. Fontos: a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

Aki pályázni szeretne, ezeket a dokumentumokat érdemes már most beszereznie

A majdani kérelmezőknek a végleges pályázati felhívás megjelenéséig érdemes beszerezniük a következő dokumentumokat, ellenőrizniük érvényességüket, pótolniuk az esetleges hiányosságokat:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lapja (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése
  • nemleges igazolás adótartozásról (érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással a Központi Hitelinformációs Rendszerben)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

A dokumentumok beszerzése mellett vállalkozót is kell majd keresni

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybevételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásában, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

Itt lehet majd benyújtani az idényt a támogatásra

Az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank kijelölt pontjait kell majd felkeresni. A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik lehetővé a pályázat benyújtását. Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg.

Kalkulátor és árfigyelő is segíti az árak letörését

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületén előzetes kalkulációkat végezhetnek majd el a leendő pályázók, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. A beépíthető építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer, egyfajta árfigyelő fogja támogatni. Az otthonfelújítási program május végén megnyíló honlapja minden kapcsolódó információt egy helyen közöl, könnyen hozzáférhetően összegez majd.

 

origo.hu

Fantasztikus sikerrel kezdte az Európa-bajnokságot a magyar válogatott

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

borsonline.hu

Már az exférje sem ismer rá: így néz ki most a Házasság első látásra szereplője!

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

hirtv.hu

A tűzzel játszik a Nyugat az oroszok szerint, akik Orbán Viktorral kapcsolatban is megszólaltak

ripost.hu

"Harry egy idióta és megérdemli, hogy mindenki rajta röhögjön" - keményen beleszállt a hercegbe a híresség

mindmegette.hu

Eltűnhet a föld színéről a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

"Zöldebb és izgalmasabb lett, mint valaha" - ezért imádják az emberek a megújult Városligetet