OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.16.

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

Hamarosan itt az ideje, hogy elvesd az uborka magjait a kertben! Ez a melegkedvelő növény bőségesen terem, ha jól bánsz vele; mutatunk néhány trükköt, hogy egész nyáron szüretelhess!

Szerző Ripost

A nagykönyv szerint április közepétől már el lehet kezdeni az uborka nevelését a kiskertben, de idén annyira szeszélyes volt az időjárás, hogy sokan nem merték még kiültetni, hiszen voltak igencsak hideg napok azóta. Ha te is az óvatosabb kertészek közé tartozol, és csak most kezdesz bele az uborka vetésébe, ültetésébe, akkor érdemes ezeket a trükköket bevetned, hiszen így egyenletesen, bőségesen fog teremni az uborkád!

A,Farmer,Woman,In,A,Cotton,Apron,Tears,Cucumbers,In
Kényes az uborka, de ha jól gondozod, bőségesen fog teremni! Fotó: PhotoJuli86 /  Shutterstock

Időzíts jól

Május közepén már bátran ki lehet ültetni az uborkát a kertbe, hiszen a fagyok nem veszélyeztetik, de érdemes megvárni, hogy az éjszakai hőmérséklet tartósan 10 Celsius fok fölött legyen, hiszen az uborka 15-30 fokos nappali hőmérsékleten fejlődik a legszebben. Ha az időjárás-előrejelzés szerint már nem várhatók hűvös éjszakák, akkor jöhet a vetés; vagy, ha palántákat vásárolsz, akkor az ültetés!

Palántanevelés: igen vagy nem?

Mivel az uborkát egészen július közepéig ültetheted, ezért akár nevelhetsz is palántát, de a kiültetéssel négy hetet kell várni. Ha nem neveltél palántát, a legjobb, ha most már szabad földbe elveted a magokat, és kint neveled a növényeidet, így nem sokkolod őket az átültetéssel.

Sok napfényre van szüksége

A vetéshez, ültetéshez ásd fel a talajt, gereblyézd el, és locsold be, hogy ne legyen száraz. Fontos, hogy olyan helyre kerüljön az uborka, ahol egész nap érik a napsugarak, hiszen melegkedvelő, fényigényes növény!

Máris készíts neki támrendszert

Az uborka hosszú indákat nevel, ezért kell valami, amire felkapaszkodhat. Karókból, futtatóráccsal vagy madzaggal egyszerűen készíthetsz támrendszert az uborkáid számára.

Tartsd be a sor- és tőtávolságot

Mivel szeret kúszni, az uborka hajlamos az elburjánzásra, vagyis a levelek egymásba érnek, és idővel átláthatatlan dzsungel lesz az ágyásból. Ezt megelőzheted azzal is, ha szigorúan betartod a távolságokat ültetésnél vagy vetésnél: a sorok között 80-100 centi, a tövek között 20-30 centi helyet hagyj. 

Sok vízre lesz szüksége

Biztosan hallottál már arról, hogy keserű lesz az uborka a kertben – ez sokszor amiatt fordul elő, hogy nem egyenletes a vízellátás, vagyis esetleg az ágyás egy-két napig nincs megöntözve, majd egyszerre kap rengeteg vizet. Az uborkát rendszeresen kell öntözni, legalább naponta egyszer, de aszályos időszakban, kánikulában akár kétszer is, és egy-egy alkalommal ne áraszd el vízzel, hanem csak kevesebbet kapjon.

Muszáj metszeni

A legtöbben nem metszik az uborkát, pedig ahhoz, hogy folyamatosan hozza a termést, sajnos ez elkerülhetetlen, hiszen enélkül a növény egyszer fog egy nagyobb mennyiséget teremni, majd a szezon során csak egy-két uborkát hoz mutatóba. A növény ugyanis hajlamos arra fordítani az energiáját, hogy minél tovább növekedjen, terjeszkedjen, és a sok oldalhajtáson túlságosan nagy mennyiségű termést hoz, így egyszerűen kimerül az uborka. Ha rendszeresen metszed, akkor egyenletesen hoz bőséges termést. A földtől számított negyven centiig minden oldalhajtást vágj ki tőből, és ahogy feljebb haladsz a növény szárán, 1-2, legfeljebb 3-4 levélre vágd vissza a hajtásokat.

Védekezz a gombabetegségek ellen

Többféle betegség is megtámadhatja az uborkákat, többek között a lisztharmat, peronoszpóra, és ezek akár az összes növényt kiirthatják pár héten belül. A legjobb a védekezés: a rendszeres metszés segít, hogy szellőzni tudjon a lombozat, és az is fontos, hogy soha ne a levelekre locsold a vizet öntözésnél, hanem csak a növények tövére. 

 

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

borsonline.hu

9 hónapos fiával a karjában hajtotta örök álomra a fejét Daniella

vg.hu

Megtörte a csendet a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

mandiner.hu

Galérián minden idők legnagyobb Békemenete

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

ripost.hu

Fájdalmas bejelentést tett Jennifer Lopez

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így árnyékold a kerted, ha nem akarod, hogy kiégesse a nap a növényeket

OTTHONKA

Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

OTTHONKA

Három generációnak keres házat! Találtunk Szentendrén!

OTTHONKA

Borostyán futott a házad falára? Ezeket mindenképpen ellenőrizd