POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.03.

A Nyugatnak lesz rossz, ha nem támogatja Ukrajnát?

Ezt állítja egy ukrán tábornok...

Európa és az Egyesült Államok nagy bajban lesz, ha a Nyugat nem támogatja tovább Ukrajnát – mondta Viktor Nazarov, az ukrán fegyveres erők tábornoka az amerikai CNN-nek, olvasható az oroszhirek.hu-n.

Ha nem leszünk képesek győzni, akkor sokkal több probléma lesz a jövőben, és nem csak a mi országunk, az én országom, a lakosságunk számára. Európának és az Egyesült Államoknak is problémái lesznek” – mondta a tiszt a csatornának.

Az ukrán tábornok azt is megjegyezte, hogy az ukrán erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a patthelyzetről szóló nyilatkozata ébresztő jel Kijev nyugati szövetségesei számára.

Moszkva többször is kijelentette, hogy a NATO katonai támogatása nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyverszállítmányok pedig legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára.

Korábban Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy az ukrán erők ellentámadása teljesen kudarcot vallott. Oroszország nyugodtan halad a különleges hadműveletben kitűzött céljai elérése felé – hangsúlyozta az elnök, aki bizakodását fejezte ki, hogy minden feladatot teljesíteni fognak.

Az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát a várható téli orosz támadásra való felkészülésben, ideértve az olyan felszerelések és ellátmány szállítását, amelyekkel segítenek fenntartani a lakosság áram- és fűtésszolgáltatását – közölte csütörtökön Washingtonban John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Kijelentése szerint Washington arra számít, hogy Oroszország megpróbálja elpusztítani Ukrajna létfontosságú energetikai infrastruktúráját a télen. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök elszánt a háború folytatására.

Az elmúlt hat hónapban az ellentámadás során az ukrán hadsereg veszteségei meghaladták a 125 ezer főt és 16 ezer haditechnikai eszközt – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetői állományával pénteken megtartott telekonferencián.

A tárcavezető azt állította, hogy az orosz csapatok az ukrajnai „különleges hadművelet” során kedvezőbb pozíciókat foglalnak el, és minden irányban kiterjesztik az ellenőrzésük alá vont zónákat.

„Folytatjuk az aktív védekezést, fejlesztjük a fegyveres erők harci potenciálját, figyelembe véve a különleges hadművelet tapasztalatait”

– fogalmazott. Közölte egyebek között, hogy a háborús övezetben 2024-ben az orosz hadsereg számára hét korszerű gyakorlóterepet fognak berendezni különleges műveleti feladatra való kiképzésre. Mint mondta, a fő hangsúly a „különleges hadművelet” feladataira való felkészítésen lesz.

Közölte, hogy

a Lavocskin Kutató- és Ipari Társaság olyan katonai távérzékelő űrrendszerét hoz létre, amely minden időjárási, fény- és terepviszonyok között képes képet alkotni az egyes helyszínekről.

Bejelentette, hogy Oroszország jövőre Okean-2024 kódnéven stratégiai parancsnoki és vezérkari gyakorlatot rendez, valamennyi haderőnem részvételével. Elmondta, hogy jövőre külföldi egységek is részt vesznek majd mintegy húsz oroszországi hadgyakorlaton, amelyek közül négyet a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködés Szervezete keretében rendeznek meg.

A német hadsereg, a Bundeswehr már a második ukrán katonai egységet képezte ki a Patriot légvédelmi rendszer kezelésére.

Andreas Marlow, a multinacionális „Különleges Kiképzési Parancsnokság” parancsnoka a kiképzőhelyen, a német légierő egy biztonsági okokból meg nem nevezett bázisán tett látogatása alkalmából arról tájékoztatta a német dpa hírügynökséget, hogy a hathetes kiképzésen részt vevő, mintegy hetven katona közül sokan már rendelkeztek tapasztalatokkal légvédelmi rendszerek, például a szovjet időkben kifejlesztett S-300-as kezelésében.

A képzésre az Európai Unió több mint egy éve indított ukrajnai kiképzési missziója (EUMAM) keretében került sor, melynek parancsnoksága a Berlin melletti Strausbergben működik. A Bundeswehr és partnerei célja, hogy az év végéig mintegy 10 ezer ukrán katonát képezzenek ki különböző feladatokra.

Olaf Scholz német kancellár októberben további fegyverszállításokat és pénzügyi támogatást ígért Ukrajnának. Az úgynevezett „téli csomag” mindent tartalmaz, ami a légvédelemhez szükséges. Németország újabb Patriot-rendszert is szállít Ukrajnának.

Az Ukrajna elleni háború leállítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) konferenciáján az észak-macedóniai fővárosban.

„Állítsa le azt a kimondhatatlan szenvedést, amelyet emberek millióinak okoz” – mondta Baerbock a regionális szervezet éves külügyminiszteri találkozóján Szkopjéban, szavait az orosz elnöknek címezve.

A konferencián Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli, aki Baerbock beszédét nem hallgatta meg. „Hasonlóan más nemzetközi eseményekhez, csak akkor van jelen a teremben, ha ő maga beszél, és nem azért, hogy másokat meghallgasson” – jegyezte meg orosz kollégája magatartásáról Baerbock.

A háború megállításához „nincs szükség tárgyalásokra, és természetesen nincs szükség engedményekre Ukrajna részéről”

– mondta a német külügyminiszter. „Amire szükség van, az egy döntés Oroszország részéről, hogy betartja az EBESZ alapelveit, kivonja csapatait, és újra elköteleződik a béke mellett” – fogalmazott Baerbock.

A külügyminiszter a „közös EBESZ-szabályok brutális megsértésének” nevezte, hogy

továbbra is orosz fogságban van a szervezet ukrajnai megfigyelő missziójának három tagja.

Hangsúlyozta, hogy az EBESZ „működőképessége fenntartásának érdekében” decemberben mindenképpen meg kell hosszabbítani Helga Schmid főtitkár és a szervezet demokráciáért, médiaszabadságért és kisebbségekért felelős megbízottjainak lejáró mandátumát.

Az EBESZ-nek 57 tagállama van, köztük Ukrajna és Oroszország. A háború kezdete óta Moszkva több kulcsfontosságú döntést is blokkolt a szervezetben, köztük az EBESZ költségvetését.

origo.hu

Orbán Viktor: Nem fogunk hadba vonulni Ukrajnáért, nincs ott keresni valónk!

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

borsonline.hu

Nem utalt semmi a tragédiára: Tompos Kátya három nap alatt adta fel a harcot

vg.hu

Békemenet 2024: itt követheti élőben – videó

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

mandiner.hu

Új áruházlánc készül betörni a magyar piacra? Mindenkit letarolhatnak

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

travelo.hu

Egy kenguru ugrált a Szolnok melletti település utcáin

ripost.hu

„Elengedtem a múltat...” — nem békül volt feleségével a magyar énekes

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

"Harry egy idióta és megérdemli, hogy mindenki rajta röhögjön" - keményen beleszállt a hercegbe a híresség

ripost.hu

Vége! Teljesen váratlanul bejelentette visszavonulását a magyar válogatott focista

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Giorgia Meloni: Nyerjük meg a Bajnokok Ligáját Európában!

POLITIK

Orbán Viktor: Akarunk vért adni Ukrajnáért?

POLITIK

Nézőpont Intézet: Az EP-választás történelmi pillanat

POLITIK

Zelenszkij szerint az oroszok nevetnek rajtuk