POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.18.

Az ukrán külképviseletek újra próbálkoznak az elmenekült hadkötelesekkel

Csak a katonai igazolványok lesznek érvényesek.

Az ukrán külügyminisztérium szombattól újra fogad konzuli szolgáltatásokra kérelmeket külföldön lévő ukrán hadköteles korú férfiaktól – hozta nyilvánosságra a tárca pénteken a honlapján.

A közlemény szerint a 18-60 év közötti férfiaknak viszont ezzel egyidejűleg be kell nyújtaniuk a katonai regisztrációs okmányokat papíron vagy elektronikus formában.

A tárca magyarázata szerint azoknak, akik sorkatonai szolgálatra kötelesek, nyilvántartásba vételi igazolással kell rendelkezniük, a sorkatonai szolgálaton túlesett, mozgósítható korúaknak pedig a meglévő katonai igazolványukat vagy ideiglenes igazolványukat kell bemutatniuk.

A papíralapú okmányok ugyanakkor csak addig lesznek érvényesek, amíg be nem indul – várhatóan június 18-án – a hadkötelesek elektronikus nyilvántartása,

utána már csak az elektronikus katonai regisztrációs okmányok maradnak érvényesek.

Az elektronikus nyilvántartásba június 18-tól bárki a saját fiókjában önállóan regisztrálhatja magát. Ha valakinek nincs papíralapú okmánya a katonai nyilvántartásba vételről, június 18. előtt regisztrálhatja magát az ideiglenes konzuli nyilvántartásba, vagy frissítheti konzuli regisztrációs adatait, majd igényelheti a konzuli szolgáltatást.

Az ukrán parlament a múlt hónap közepén fogadta el a mozgósítást szigorító törvényt,

amely egyebek mellett a konzuli szolgáltatások korlátozását írja elő a 18 és 60 év közötti, katonai regisztrációs okmányokkal nem rendelkező ukránok esetében.

Kiszélesítette a frontvonalat az orosz hadsereg Ukrajnában. A hosszú szakasz védelme hatalmas nyomás alá helyezi az ukránokat, akik kénytelenek egyre több tartalékost bevetni. A Vovocsanszk környéki előrenyomulással Moszkvának az a célja, hogy kialakítson egy ütközőzónát. Az ukránok közben dróntámadásokkal próbálnak válaszolni: egyetlen éjszaka alatt több mint száz drónt indítottak orosz területekre.

Kamikaze drón csapódott egy olajfinomítóba Oroszországban. Az ukrán támadást követően a létesítmény kigyulladt, a lángokat azonban rövidesen eloltották. Az orosz légvédelem és a fekete-tengeri flotta – Moszkva szerint – az éjszaka során több mint száz ukrán drónt és hat vezető nélküli motorcsónakot semmisített meg.

Tűzharc alakult ki az ukrán és az orosz katonák között Vovcsanszknál. Az orosz hadsereg több irányból is támadást indított az ukrán erők ellen.

Kijev szerint csaknem 70 kilométerrel nőtt az a szakasz, ahol védekezésre kényszerülnek.

„Attól tartok, hogy ez az egész csak elterelés. Most Harkivban támadnak minket, aztán más irányból törnek majd ránk minden erejükkel. Pokrovszknál vagy Donyecknél sem könnyebb a helyzet, mint itt. Még jobban kell figyelnünk, vagy elveszíthetjük Donyecket” – értékelte a helyzetet egy ukrán katona.

A legádázabb harcok Vovcsanszkban dúlnak.

Az orosz határ közelében fekvő várost csütörtökön teljesen kiürítették az ukrán hatóságok. Sokan azonban még úgysem hagyták el otthonaikat, hogy napok óta folyamatosak a bombázások. Az utolsó lakókat rendőrök kísérték biztonságba.

„A várost folyamatosan ágyúzzák. Több mint húsz találat érte a települést csak tegnap. Veszélyes itt maradni” – értékelte a helyzetet Olekszij Harkivszkij, Vovcsanszk város rendőrfőnöke.

Romos épületek, becsapódások miatt keletkezett kráterek – ilyen nyomokat hagytak Harkiv megyében az elmúlt napok ütközetei. Habár az orosz haderő jelentős előrehaladást ért el a front északi részén, a NATO európai főparancsnoka szerint a teljes áttörésig nem juthatnak el.

„Az oroszoknak nincs meg a fölényük ahhoz, hogy áttörést érjenek el. Szerintünk nem tudják megfelelő módon összehangolni a műveleteiket. Arra képesek, hogy helyi szinten előrehaladást érjenek el, ezt láthatjuk is, de veszteségeik is vannak” – mondta Christopher Cavoli, a NATO európai erőinek főparancsnoka.

Az orosz hadsereg jelenleg nem Harkiv elfoglalására törekszik, hanem egy ütközőzónát szeretne létrehozni

az ukrán fél által lőtt orosz régiók védelmében – erről már Vlagyimir Putyin beszélt kínai látogatásának második napján.

„Ahogy már korábban is mondtam, ha az ukránok támadásai folytatódnak, akkor kénytelenek leszünk létrehozni egy biztonsági zónát. Ezen dolgozunk” – számolt be terveiről Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy legitim elnök marad-e Volodimir Zelenszkij, miután május 21-én lejár a mandátuma, Putyin azt mondta, hogy erre elsősorban Ukrajna alkotmánybíróságának, valamint politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Megjegyezte azonban, hogy Oroszország számára nem mindegy, kivel írhat alá fontos egyezményeket. Megerősítette, hogy kész a megállapodásra, de felhívta a figyelmet arra is, hogy

Kijev és a Nyugat nem diktálhatja Moszkvának a béketárgyalások feltételeit.

origo.hu

Orbán Viktor: Nem fogunk hadba vonulni Ukrajnáért, nincs ott keresni valónk!

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

life.hu

Jennifer Lopez exei kitálaltak: ilyen az énekesnő, amikor nincs a nyilvánosság előtt

life.hu

Megsemmisítő kritikát kapott Harry: John Lennon fia nyafogós idiótának tartja

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 829. napja – Dél-Korea szerint nagy a baj, Oroszország illegálisan szerzett fegyvereket vethet be Ukrajnában

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

travelo.hu

A szakemberek sem tudják, milyen lények kerültek elő a Tiszából

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Giorgia Meloni: Nyerjük meg a Bajnokok Ligáját Európában!

POLITIK

Orbán Viktor: Akarunk vért adni Ukrajnáért?

POLITIK

Nézőpont Intézet: Az EP-választás történelmi pillanat

POLITIK

Zelenszkij szerint az oroszok nevetnek rajtuk