FÜLES

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.10.

Az évszázad csalása: egy igazán lebilincselő thriller érkezik

A francia író-rendező, Xavier Giannoli 12 részes sorozata Fabrice Arfi 2018-ban megjelent könyvén alapul, amelyben bemutatta az évszázad csalásakén elhíresült ügyet, amely 2009-ben nemzetközi botrányt és több milliárd eurós kárt okozott Franciaországban. Az évszázad csalása egy lebilincselő thriller határozott karakterekkel, erős történettel és mélyen személyes motivációkkal.

Az évszázad csalása Xavier Giannoli első kisképernyős rendezése: előtte kizárólag nagyjátékfilmeket készített, mint a 2015-ös Marguerite – A tökéletlen hang, a 2018-as A jelenés vagy a 2021-es Elvesztett illúziók. Munkásságát többször elismerték már a francia Oscar-díjnak nevezett César-díjjal, a francia filmművészet legmagasabb kitüntetésével. 

 


Az évszázad csalása főbb szereplői

Giannoli nagyjátékfilmes gyökerei erősen érződnek Az évszázad csalásán is, kezdve rögtön azzal, hogy az a Vincent Lindon játssza az egyik főszerepet, akivel a rendező már A jelenésben is együtt dolgozott. Karaktere a sorozatban Simon Weynachter, egy talpig becsületes kormánytisztviselő, aki a fehérgalléros bűnözésre, kiemelten az áfa- és adócsalások felderítésére specializálódott. 

Megszállott munkatempója azonban menekülés is a saját élete elől: Weynachter özvegy, egyetlen, 20 éves lánya pedig drogfüggő, ami rendkívül feszültté teszi viszonyukat.

A sorozat első része vele veszi kezdetét, ahogy már az ügy bírósági tárgyalását készítik elő 2017-ben. Az ő narrációjával bontakoznak ki az események onnantól, hogy 2008-ban egy napelemszállítmányt rutinszerűen ellenőrizve rábukkannak az első nyomokra. Mindenképp a sorozat javára kell írni, hogy a szövevényes áfa- és általában adórendszer-szabályzást megpróbálja a lehető legegyszerűbben és közérthetően megfogalmazni.

Weynachter karakterével szemben hárman állnak a történet másik felén: a tunéziai származású Fituos és Bouli, valamint a playboy Jérome Attias.

Fitous az utcán tanulta meg, hogyan juthat a lehető legtöbb pénzhez. Olvasni alig tud, de az emberekhez remekül ért. Mint a legtöbb olyan ember, aki nélkülözésben nőtt fel, ő sem tud ellenállni annak, hogy minden adandó alkalommal fitogtassa vagyonát. Bouli-val régi ismerősök és üzlettársak. 

A jól menő kereskedő bizniszt vezető Jérome Attiasszal egy pókerpartin találkozik Fitous. Attias a gazdagok felelőtlenségével kezeli a pénzt, de vagyonát és pozícióját is jórészt milliárdos apósának köszönheti. Kockázat- és adrenalinfüggősége egyre veszélyesebb manőverekbe sodorja. 

A trió 2008-ban szövetkezett azért, hogy pénzt játsszon ki az Európai Unió Overgreen nevű új szén-dioxid-kvótapiacáról, a legóvatosabb becslések szerint is legalább egymilliárd eurót keresve fedőcégek és offshore-számlák bonyolult hálózatának segítségével.

Rendezői koncepció

Gianollit saját bevallása szerint amellett, hogy az ábrázolt bűntény valóban megtörtént, az fogta meg, hogy a karakterek és társadalmi osztályok mennyire széles skálája jelenik meg a történetben. Mindemellett olyan elvontabb, morális kérdéseket is feszeget, mint az irigység és a Földünket fenyegető klímavészhelyzet. 

A rendező maga írta a sorozat forgatókönyvét is, és már ekkor tudatosult benne, hogy nem lehet egy kilencvenperces filmben feldolgozni.

– Annyira sok karakter van benne. A történet egyik országból a másikba vándorol, egyik karakterről a másikra, egy társadalmi osztályból egy következőre – mondta Gianolli. – A dekadencia, a csalás és a szerencse mind kiváló téma egy rendezőnek, de úgy gondoltam, egy ilyen történet még érdekesebb, ha megjelennek a jó és a rossz kérdésein töprengő, elhivatottan a bűnt üldöző karakterek. Ezt a feszültséget abban a különleges, már-már megszállott kapcsolatban jelenítem meg, amely a nyomozó, Simon Weynachter és a banda egyik tagja, Jérome Attias között alakul ki. Tulajdonképpen egy helyzetjelentést akartam forgatni a mai világról és a benne rejlő ellentmondásokról – nyilatkozta az alkotó.

Hol lesz elérhető?

Az évszázad csalása május 13-tól a Direct Now alkalmazásban bárhol és bármikor streamelhető, míg a hagyományos tévézés szerelmeseinek május 16-tól esténként a Direct One csatornán is követhető lesz. Fontos tudni, hogy a Direct Now alkalmazás a Direct One előfizetőknek ingyenesen elérhető és letölthető. 

A Direct One TV szolgáltató műsorkínálatában elsősorban a CANAL+ gyártású prémium televíziós tartalmak, valamint a tv szolgáltató francia médiacsoport által gyártott sorozatok, köztük exkluzív tartalmak és országos premierek érhetők el.

origo.hu

Óriási tüntetés Ukrajnában Zelenszkij őrült parancsa miatt

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

borsonline.hu

Házasság első látásra: újra együtt az egyik pár, óriási az öröm

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

vg.hu

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

mindmegette.hu

A legjobb ebédek csirkemellből hétvégére: 12 recepttel segítjük a készülődést

ripost.hu

Brutális jégeső csapott le Pest vármegyében, így pusztított - Fotók!

ripost.hu

Tönkrement az egészsége, elhunyt a legendás focista

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Szívszaggató: egy hónapja még az év tanulója díjnak örülhetett a verőcei hajóbaleset egyik eltűntje, Márton

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Aggódnak a rajongók, eltűnt Vámos Erika

FÜLES

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

"Harry és Meghan soha nem házasodtak volna össze, ha Diana hercegnő még élne"

FÜLES

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

FÜLES

"Jobban illik hozzád" - hoppá, kit ölelget Tóth Gabi?

FÜLES

Dáriusz, Valentino, Patrik – így fogják hívni Kulcsár Edina és G.w.M kisfiát?