Létrehozva: 2024.05.19.

Müller Péter: Most vált kérdésessé az emberiség léte, döntenünk kell

Müller Péter interjút adott a Borsnak, amiben kifejtette: háborúk mindig is voltak, ő is átélt már világégést, de a mostani háborús veszélynek ennél is nagyobb a tétje, az atomkorszakban kérdésessé vált az emberiség léte.

Müller Péter egy ideje  tanulmányozza a kollapszológiát, azt a tudományágat, ami az összeomlás-kutatással foglalkozik. Úgy gondolja, az emberiség próbatétel előtt áll: most az a nagy sorskérdés, hogy folytatódik-e a homo sapiens története a Földön. 

Müller Pétert foglalkoztatja az emberiség sorsának alakulása. Fotó: Ripost

Háborúk mindig voltak, én is átéltem egy összeomlást… Most más lelkiállapot van, mert az atomkorszakban vált kérdésessé az egész emberiség léte vagy nemléte

- fogalmazott a Kossuth-díjas író. Nem evilági tanítómestere azt mondta neki régen, amit ő sem értett sokáig, de most érdemes eltűnődni rajta: „a gyengeség vétek”. 

Ezt én magamévá tettem. Az emberi természet isteni és erős.  Sokáig úgy tűnt, hogy vissza lehet gyömöszölni a szellemet a palackba, de most nem úgy tűnik.

 "Ez egy új tapasztalat, akkor is, ha valaki szembenéz vele, de arra is hat, aki szemellenzős, mint a ló" - tette hozzá. Az író szerint ebben a létállapotban egyre többen szembesülnek a sorsukkal, önmagukkal, másokkal, és ez roppant katartikusan jön a felszínre.  Szerinte mindenkiben van egy intuitív képesség, amivel meg tudja ítélni, mi a jó vagy rossz neki. A lelke mélyén ezt mindenki tudja. 

"Az információáradatban rendkívül fontos, hogy ne a külvilág által befolyásolt, zűrzavaros, tudatlan ember legyél, hanem önmagad. III. Richárd azt mondja Shakespeare darabjában: „Úgy döntöttem, hogy gazember leszek.” Ez is egy döntés, de ha nem mondjuk ki, akkor is döntünk, mindannyian" - vélekedett Müller Péter. Emlékeztetett: 

ezekben a nehéz időkben nagyon sok múlik az emberek döntésén, azon, hogy olyan vezetőket választanak, akik a háborúban látják a megoldást vagy olyanokat, akik a béketeremtésen dolgoznak.

Ő maga sosem politizált, most sem teszi. Szerinte a tettek határozzák meg, kitől mi várható és most Magyarország számára mindennél fontosabb a stabilitás és az, hogy békepárti maradjon, ne vegyen részt abban a háborús pszichózisban, ami eluralkodott. 

A világ nemcsak bomlóban, de spirituálisan felemelkedőben van, kérdés, megéri-e az emberiség ezt. A mostani egy katartikus állapot, aminek mindig az a lényege, hogy döntened kell: felfelé szállsz vagy lefelé zuhansz. Csak azt mondhatom, amit Madách: Ember, küzdj, és bízva bízzál. Most nagyobb a tét, mint valaha: világháború vagy szellemi felemelkedés? Ha engem kérdezel, én biztosan az utóbbira szavazok. 

- válaszolta a Bors kérdésére.

A lap arról is megkérdezte, miért fogadta Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltet az otthonában. 

 

Szentkirályi Alexandra a kampánykörútja során Zuglóban járva keresett fel engem. Világ életemben Zuglóban laktam, számomra fontos Zugló és Budapest jövője. Nagyon értelmes, jól érvelő, tiszta gondolkodású nőt ismertem meg Alexandrában, sok törekvésével egyetértek. Nem mellesleg roppant csinos is

- válaszolta Müller Péter. Szentkirályi Alexandra büszke rá, hogy beszélgethetett a híres íróval, akinek a könyvei már több mint egymillió példányban találtak olvasóra, Facebook-posztban köszönte meg a támogatást és egy videót is posztolt a látogatásról:

A Bors szóba hozta azt is, hogy Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója személyesen vitte el a Gondosórát a Kossuth-díjas írónak. 

Zseniális találmánynak tartom a Gondosórát és fantasztikusan jó, hogy a 65 éven felüliek kapnak egy ilyen ingyenes szolgáltatást, ami vigyáz ránk. 

- hangsúlyozta az író.

Nyitrai Zsolt az emlékezetes találkozások között tartja számon, hogy otthonában beszélgethetett a Kossuth-díjas íróval. Fotó: Facebook

"Aki egyedül él vagy egyedül hagyja el az otthonát, annak mindenképp érdemes viselnie, de talán legjobb, ha mindig viseli az ember. Egy gombnyomással segítséget hívhat, és nemcsak akkor, ha rosszul lesz, hanem akkor is, ha bármilyen bajba kerül. Ahogy hallottam, már több életet megmentett" - tette hozzá Müller Péter.

Pünkösd közeledtével beszélt arról is, hogy szerinte a Sanctus Spiritus kifejezést tévesen fordították szentléleknek, mert nem lélekről van szó, hiszen az is mulandó. Itt a szent szellemről van szó, mondta, mert a lélekben benne van a szenvedély, az akarat, az érzelmek, az önzés, még bizonyos fokig a mentális képességek is. 

Jobb lenne, ha a világ értené, hogy a szent szellem mindannyiunkban benne él és mindennel egyek vagyunk. Ha ezt értenék az emberek, akkor nem lenne ilyen szeretetlenség, ennyi gyűlölködés, ellenségeskedés. És főleg félelem. Az ember elfeledkezett valamiről, ami nagyon fontos. A szeretetről, ami olyan állapota az emberi lénynek, amiben minden benne van 

- magyarázta. Jó lenne egy olyan világban élni, ahol szeretet van és nincs önzés, féltékenység, harag, gyűlölet. 

Fogalmam sincs, mi lesz, átadom az irányítást a Teremtőmnek

- zárta a beszélgetést. 

 

origo.hu

Képeken az utolsó másodperces BL-dráma, hőssé vált az ETO kapusa - galéria

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

borsonline.hu

Elképesztő, így festene Szoboszlai Dominik a Bridgerton szívtiprójaként

vg.hu

Szükségállapot Németországban: bevetették a hadsereget is

metropol.hu

Dárdai Pál még egyszer, utoljára odacsapott a Herthával: ennek csodájára jár a futballvilág

magyarnemzet.hu

1700 ukrán menekültet kilakoltatnak, hogy helyet csináljanak afgán, szíriai és török migránsoknak

ripost.hu

Jürgen Klopp ismét tarolt, Mourinhót is nevetségessé tette a BL-döntőn

travelo.hu

Testközelből csodálhatod a tigriseket ebben a magyarországi állatkertben

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Érkezik a bolygóvonat: ezeknek a csillagjegyeknek hoz szerencsét

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-