Létrehozva: 2024.05.05.

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród

Ha idén még nem nyírtál füvet, most már elkerülhetetlen elvégezni ezt a munkát, hiszen nagyon beindult a természet. Azonban nem lehet csak úgy elővenni a fűnyírót a fészerből, néhány dolgot át kell nézned rajta, hogy jól tudj vele dolgozni, és ne menjen tönkre idő előtt a gép.

Hatalmasat nőtt a fű az elmúlt hetek esőzései és a meleg idő miatt, így már itt az ideje az első fűnyírásnak. Gyeptípustól függ, hogy meddig érdemes várni az első nyírással, van, aki idén már több körön is túl van, de van, ahol még várni is kell, hiszen a pázsitnak nagyon nem mindegy, mikor és hogyan nyírjuk. Első körben nézd meg a fűszálak hosszúságát; tavasszal, az első nyírás után érdemes hagyni, hogy a megszokottnál hosszabbra nyúljanak, így erősebbek, strapabíróbbak lesznek. A tavaszi első vágást ráadásul magasabbra kell hagyni, mint nyáron, hiszen a túl alacsonyra nyírt fűszálak gyökérzete kevésbé fejlődik, ha száraz idő jön, foltos is lehet a kiszáradás miatt a gyep. Ha már úgy látod, hogy a fű 7-9 centi magasra nőtt, akkor nincs mese: itt az ideje a fűnyírásnak! Akármilyen gépet használsz azonban, tavasszal mindet át kell nézni.

Young,Man,Gardener,Using,Lawn,Mower
A biztonság és a gép élettartam miatt is fontos a karbantartás. Fotó: Krystyna Taran /  Shutterstock

Elektromos fűnyíró: a legfontosabb az éles penge

Sokan kimondottan azért használnak ilyen gépet, mert nem kell vele sokat vacakolni, kevesebb karbantartást igényel, mint a benzines társai; de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkozni vele legalább a szezon elején. A legfontosabb, hogy a forgókés éles legyen; ez nemcsak a fűszálaktól, hanem a kavicsoktól, homoktól is tompává válhatott előző szezonban. Fontos, hogy az ellenőrzés előtt áramtalanítsd a géped, az akkumulátorosban se legyen aksi! Egy papírlappal ellenőrizd le, hogy elég élesek-e a pengék. A forgókést egy villáskulccsal könnyen le tudod szerelni, az élezést is elvégezheted magad egy élező vagy reszelő segítségével, de ha nincs rutinod a dologban, akkor szakemberrel is kiéleztetheted a pengéket, ez pár ezer forintba kerül. Az élezés után ne feledkezz meg a vágásmagasság beállításáról sem – az első nyírásnál ez legalább 5 cm legyen.

Benzinmotoros: minden porcikája legyen tiszta

Ezeket a gépeket sokan azért szeretik, mert sokkal erősebbek, hatékonyabbak, mint az elektromos társaik, és a kábelt sem kell kerülgetni munka közben. A benzinmotorral azonban foglalkozni kell, gyakori karbantartást igényel, és ez különösen igaz a szezon elején. A téli pihenő után érdemes a gyújtógyertyát kivenni, és gyertyakefével vagy dörzspapírral letakarítani. Vedd ki beüzemelés előtt a porlasztó szűrőbetétjét is, mosd ki, és teljes száradás után tedd vissza. Érdemes megnézni, hogy a benzincsövek nem dugultak-e el. A gép házát is nézd át alaposan, nem lazultak-e ki a csavarok a rezgéstől, nézd meg a késeket is, nem szükséges-e élezni őket. Végül töltsd fel friss olajjal és üzemanyaggal a gépet; fontos, hogy tavalyi ne maradjon benne!

Fűkaszák: tetőtől-talpig át kell nézni

A leggyakrabban használt, de az egyik legveszélyesebb kerti szerszám, ha fűnyírásról van szó, hiszen a gyorsan forgó damil köveket, hulladékot vethet ki, így sérülést is okozhat. Nem véletlen, hogy minden gyártó védőfelszerelés használatát javasolja. Ennél az eszköznél különösen fontos, hogy minden tökéletes legyen rajta, legyen szó akár elektromos, akár benzinmotoros változatról. Túl azon, hogy tavasszal átnézed, a benzinmotorral minden rendben van-e, a fűkasza további részeit is alaposan vizsgáld át. A heveder nem lehet sérült, a biztosítókarnak és a gázkarnak megfelelően kell működnie, akárcsak a stop-kapcsolónak. Arról is győződj meg, hogy alapjáraton nem forog-e a vágófej. A védőlemez ép legyen és sértetlen, ha repedt, törött, ki kell cserélni. Nézd át a damilfejet is, ha sérült, szintén cseréld ki. Vágókéses gépeknél a kések állapota életfontosságú, nem lehet repedt, életlen. Ezek mellett nézd át a csavarokat is, és ha szükséges, húzd meg őket.

 

origo.hu

Zelenszkij döbbenetes bejelentést tett - videó

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

borsonline.hu

Erőszak követte Magyar Péter hergelését Tatabányán +videó

vg.hu

Rejtély: félelmetes amerikai nehézbombázók köröznek orosz földhöz nagyon közel – egyszerre két B-52-es jelent meg a radarokon

ripost.hu

Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka

magyarnemzet.hu

Vizsgálat indult az ukrán hadsereg Harkiv térségbeli rendezetlen visszavonulása miatt

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

lakaskultura.hu

Az ezerarcú tyúklábminta: mindenhol elegánssá teszi a teret

ripost.hu

Durván bekavar az univerzum, drámai fordulat jön 3 csillagjegy kapcsolatában

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

ripost.hu

Hoppá: Világsztár jelent meg egy magyar cipőboltban, ezt a lábbelit vitte haza

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Ezt kell most tenned a paradicsommal, ha bőséges termést szeretnél

OTTHONKA

Eljött az idő, most vidd ki a sört a kertedbe

OTTHONKA

Önts ecetet a mosogatóba, fantasztikus lesz a hatás

OTTHONKA

Így szedd le a régi tapétát könnyedén a falról, ha felújítod a lakást