Létrehozva: 2024.05.18.
Módosítva: 2024.05.19.

Ontja majd a virágot a pünkösdi rózsa, ha beveted ezeket a trükköket

A pünkösdi rózsa kellemes illatával és színes virágaival mindenkit meghódít. Sajnos virágzása nem tart túl sokáig; általában pünkösd környékén kezd virágba borulni, és nagyjából június elejéig élvezhetjük látványát.

Így lesz dúsan virágzó a pünkösdi rózsa! Mutatjuk, mit tehetünk azért, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a szépségében!

Gyerekjáték a gondozása

A pünkösdi rózsa a bazsarózsák, vagyis a Paeonia nemzetségébe tartozik, melynek mintegy 35 faja közül a legismertebb a Sarah Bernhardt, Shirley Temple, Scarlett O’Hara. Virágai változatos méretűek, színűek és formájúak lehetnek, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő változatot. Léteznek lágyszárú, fásszárú és félfás fajták, de gondozásuk alapvetően hasonló. Nem igényelnek különleges szaktudást, így még kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Pünkösdi rózsa
 

Többször, kevesebbet!

Könnyen kiszáradhatnak, ezért inkább kisebb adagokban, rendszeresen öntözzük. A gombás megbetegedéseknek kedvez a nedves környezet és a magas páratartalom, ezért mindig a reggeli vagy délelőtti órákban locsoljunk, ügyelve arra, hogy a víz ne érje közvetlenül a leveleket vagy virágokat. Hosszan tartó esőzés után megelőzésként érdemes gombaölő szerrel permetezni őket.

Szedjük le, ha elszáradt

Szedegessük le az elnyílt, elszáradt virágfejeket, így dúsíthatjuk, újra virágzásra bírhatjuk őket. Ez azért is fontos, mert az elnyílt virágok elvonják a tápanyagot a növénytől. A virágzás után ne vágjuk le a leveleket, mivel ezek segítik a tápanyag raktározását a télre. Ha a szárak nagyon elterülnek, inkább kössük össze őket, hogy ne legyenek útban.

Végleg elűzhetjük a levéltetveket

Ha levéltetveket látunk rajtuk, töröljük le mosószeres vízzel, majd utána permetezzük le káliszappannal vagy rózsaolajjal. Néhány nap múlva érdemes ismét ellenőrizni a növényeket, és ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Könnyen átforrósodik

Ha virágcserépbe ültettük, a nyári, meleg időszakban tegyük át egy árnyékos helyre, hogy ne forrósodjanak át, mert a gyökerek besülhetnek, a növény elpusztulhat. Télen pedig helyezzük át egy fagymentes helyre.

Illata vonzza a hangyákat

Gyakran látni, hogy a pünkösdi rózsák bimbóin számtalan hangya gyűlik össze. Bár a hangyák nem ártanak a növénynek, ha a virágot vázába tesszük, érdemes leöblíteni vízzel. Ezzel egyúttal az édes nektárt is lemossuk róla, így megszűnik a hangyák számára vonzó illat forrása.

Pár csepp citromot a vízbe

A vázába téve sem gyönyörködhetünk bennük sokáig, ezért azokat a virágokat vágjuk le, amelyek még nincsenek teljesen kinyílva. A csokrot tegyük langyos, előzőleg felforralt vízbe, amibe kevés cukrot és néhány csepp citromlevet is tehetünk, hogy a virágok tovább megőrizzék szépségüket. Minden nap vágjuk vissza a szárakat ferde vágással, így hatékonyabban tudják felvenni a tápanyagokat.

Süssön rá a nap

Ha szeretnénk bazsarózsát ültetni a kertünkbe, sajnos meg kell várnunk az őszt az ültetéssel. Köztudott, hogy nem kedveli az átültetést, ami akár a virágzását is visszavetheti, ezért olyan helyet válasszunk, ahol évtizedeken át maradhat. Kedveli a fényt, ezért érdemes a kert napos vagy részben árnyékos részére ültetni, ahol legalább hat órán át közvetlen napfény éri.

Végezzünk talajtesztet!

A pünkösdi rózsa érzékeny a talajtípusra is, ezért érdemes ültetés előtt megvizsgálni a talaj pH-ját. Jobban fejlődik és virágzik tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban. A savas talajon sárgás színűvé válhat, és a nedves, agyagos talajt is nehezen tolerálja bírja. Ekkor a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet, és a virágzása sem lesz kielégítő.

Megfelelő távolságban

Ültetés előtt elsőként lazítsuk fel a talajt, majd ássunk körülbelül háromszor szélesebb, 10 cm mély gödröt. Tegyünk kevés trágyát az aljára, majd takarjuk be néhány centi vastag földréteggel, és állítsuk be a rizómát a gödörbe. Jól nyomkodjuk le a földet a növény körül, végül alaposan öntözzük meg. Mivel a bazsarózsák terebélyesre nőnek, legalább egy-egy métert hagyjunk közöttük, hogy megfelelően fejlődhessenek.

Védjük meg a fagytól

Hideg, fagyveszélyes helyeken takarjuk be a bazsarózsák töveit mulccsal, például fenyőgallyakkal vagy szalmával, ez segít megvédeni a növényeket az esetleges fagykártól. Fontos, hogy ne használjunk lombot vagy fűnyesedéket mulcsoláshoz, mert ezek gyengén szellőznek, és elősegíthetik a rothadást okozó gombák elszaporodását.

Metsszünk, de hogyan?

A fás bazsarózsáknál elég csak az elvirágzott, beteg, száraz vagy nem megfelelő irányba növő részeket eltávolítani. A lágyszárúaknál a téli időszak előtt minden talaj feletti részt eltávolíthatunk a növényről, az Itoh bazsarózsákat viszont ne metsszük vissza a talajszintig. Inkább hagyjunk egy kis csonkot a felszín felett, amelyen vannak rügyek, mivel ezekből fog újranövekedni és virágozni a következő évben.

A legjobb idő a trágyázásra Ahhoz, hogy tavasszal bőségesen virágozzon, ne feledkezzünk el a tápanyagutánpótlásról sem. Még a virágzás előtt, tavasszal szórjunk vékony rétegben istállótrágyát vagy komposztot a talajra, majd alaposan öntözzük meg. A megfelelő tápanyagellátásnak köszönhetően több virágot hoz majd, azonban ügyeljünk arra, hogy ne adjunk túl sok trágyát, mert ez kiégetheti a pünkösdi rózsát.

Könyvajánló

Nyomtalanul eltűnik

Kosánc egy igazi mesebeli kis falu, ahol jóravaló emberek élik derűs mindennapjaikat. Azonban a legenda szerint a Kosánc felett magasodó Jeripusz hegy szívében alvó gonosz százévente felébred, és elragadja a falu legszebb lányát.

Magyar Katalin: Jeripusz

2999 Ft, Móra Könyvkiadó

 

origo.hu

Megrázó részletek derültek ki Tompos Kátya utolsó napjairól

ripost.hu

Fájdalmas bejelentést tett Jennifer Lopez

borsonline.hu

Mintha egyenesen Zámbó Jimmyt hallanánk: A Király hangszínén énekel a 19 éves magyar tehetség

mandiner.hu

Galérián minden idők legnagyobb Békemenete

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

mandiner.hu

Nem fogja elhinni, hányadik helyen áll Szoboszlai Dominik a világ legértékesebb labdarúgói között!

ripost.hu

Buszméretű aszteroida robog a Föld felé: a NASA is kiadta a figyelmeztetést

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. június 1-2.: Inspiráló, csodás hétvége

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

ripost.hu

Magyar focista lehet az új Chelsea-edző első erősítése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így árnyékold a kerted, ha nem akarod, hogy kiégesse a nap a növényeket

OTTHONKA

Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

OTTHONKA

Három generációnak keres házat! Találtunk Szentendrén!

OTTHONKA

Borostyán futott a házad falára? Ezeket mindenképpen ellenőrizd