Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.09.

Bajnai embere Budapesten a közművek élén is

Gyurcsányék emberei mindenütt.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöki posztjára is a Gyurcsány–Bajnai-korszak régi káderét ejtőernyőztették Garamhegyi Ábel személyében. A kipróbált gazdasági háttérember több más fontos pozíció betöltése mellett külgazdaságért felelős kormánybiztos is volt Gyurcsány Ferenc kabinetjében.

Munkatársunktól

2024. 05. 09. 11:56

 

null

Forrás: Képernyőfotó

Hirdetés

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feliratkozom a hírlevélre

Gyurcsány Ferenc régi gazdasági háttéremberét ejtőernyőztették a legnagyobb fővárosi cég, az öt vállalatból összegyúrt BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöki posztjára. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy Garamhegyi Ábel kapta meg ezt a stratégiai állást, hiszen közel két évtizedre nyúlik vissza az együttműködése a DK-elnökkel. Például 2004 és 2009 között a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) töltött be helyettes államtitkári, államtitkári, illetve miniszterhelyettesi pozíciókat, de emellett külgazdaságért felelős kormánybiztos is volt Gyurcsány kabinetjében. E minőségeiben, 2008-ban Garamhegyi még Indiába is elkísérte a baloldali kormányfőt egy hosszabb tárgyalókörútra, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítése jegyében. 

Gyurcsány embere: Garamhegyi Ábel
Gyurcsány embere: Garamhegyi Ábel. Forrás: YouTube

Kivételezett helyzet

Egy árulkodó incidens ugyancsak Garamhegyi kiemelt, kivételezett helyzetét mutatja a Gyurcsány-kabinetben. Miután 2007-ben gyorshajtáson kapták az államtitkárt, a GKM-től azzal fenyegetőzve hívták fel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy „jó lenne, ha leszállnának az ügyről és felejtsék el a történteket”. Az ügyben kipattant botrány miatt végül a tárca vizsgálatot indított és a főügyeletessel vitették el a balhét. 

Gyurcsány és Kóka bevette a buliba

Ebben az időszakban az SZDSZ-es Kóka János volt a GKM-et vezető miniszter, akivel Garamhegyi ugyancsak erős, hosszú távú nexust épített ki. Így nem meglepő, hogy a 2010-es kormányváltás után Gyurcsány és Kóka Garamhegyit is bevette a 2011-ben, közösen alapított, Cellum Bulgaria AD nevű cégükbe. A vállalkozásba az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft., vagyis az Altus Befektetési Zrt. – Gyurcsányék családi cégének egyik leányvállalata – is bekapcsolódott.

A Cellum Bulgaria AD 38 százalékban volt a Kóka János tulajdonában álló Cellum Global Zrt., 12 százalékban pedig az Altus-ConsAlt tulajdonában, felerészt pedig bolgár befektetők birtokolták. A bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságának két magyar tagja volt: Kóka János és Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc szófiai születésű felesége. A cégalapításról beszámoló cikk a Kóka–Gyurcsány-üzlet „állami előjátékaként” említi, hogy a mobilparkolást, a mobil-autópályamatricát és a mobillottót kifejlesztő Cellum-csoport 2005 és 2008 között 720 millió forintnyi uniós és magyar közpénzt nyert el kormányzati pályázatokon – például egy saját „Szilícium-völgy” kialakítására Siófokon.  De hol az a Szilicíum-völgy? És hova lett a sok pénz?

Gyurcsányék kezén a Városháza: stratégiai fontosságú volt a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

Azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetését a Gyurcsány család bizalmi körébe tartozó Handl Tamásra bízta a Karácsony Gergely-féle városvezetés, a Demokratikus Koalíció és köre egy olyan stratégiai jelentőségű szervezet felett szerezhetett befolyást, amely egyfajta „ellenrendőrség” funkcióját is betöltheti.

 

null

                                   Forrás: Ripost

Gyurcsány testőre fontos feladatot kapott a Karácsony Gergely vezette Városházán: Handl Tamásra bízták a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) irányítását. A készenléti rendőrség egykori alezredese már hosszú ideje, a 2000-es évek dereka óta Gyurcsány legszűkebb bizalmi köréhez tartozik, s az Apró-villába is bejáratos, szinte már családtagnak számít. A Szemlőhegyi úti villa lakói a 2010-es kormányváltás utáni nehezebb években sem vették le a kezüket Handlról, aki ebben az időszakban a Gyurcsány-cégek biztonsági főnökeként tevékenykedhetett. 

Gyurcsány, Handl, Karácsony
Gyurcsány Ferenc egykori testőre, Handl Tamás  is központi feladatot kapott a Karácsony Gergely vezette Városházán.  Fotó: Balogh Zoltán

Bizalmi ember a FÖRI élén

Nem véletlen, hogy a stratégiai jelentőségű FÖRI-t ilyen kipróbált káderre bízták, ugyanis a bizalmi emberen keresztül Gyurcsányék egy olyan szervezet felett szerezhettek befolyást, amely egyfajta „ellenrendőrség” funkcióját is betöltheti. A budapesti rendészet szerteágazó, belügyi, rendőrségi, vagyonvédelmi feladatokkal rokon tevékenysége számtalan ilyen lehetőséget kínál, hiszen egy közhatalmi szervről van szó. 

Ahogyan a vonatkozó jogszabály fogalmaz: „A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Budapest Főváros Közgyűlése irányítása alá tartozó közigazgatási szervezet. Önálló jogi személy, tevékenységének jellege alapján közhatalmi költségvetési szerv, feladatellátáshoz gyakorolt funkciói alapján önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv.”

Láthatóan fontos volt tehát Gyurcsányéknak, hogy Handl és ne más kerüljön a FÖRI vezetői székébe. Amint arra Láng Zsolt még a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként felhívta a figyelmet: bár Karácsony Gergely a választási kampányában azt ígérte, hogy az új vezetőket pályázat alapján választják ki, a FÖRI igazgatói pozícióját mégsem versenyeztették meg. 

Gyurcsányék kezén a Városháza: DK-s párttag ellenőrzi a legnagyobb fővárosi cég pénzügyeit

Miközben több fővárosi cég felügyelőbizottsági elnöki posztját is Élő Norbertre bízták a Karácsony Gergely vezette Városházán, a DK-s politikus magán cégeinek sorsa alapján kérdéses, hogy az egykori szocialista honatya a jó gazda szemléletével ül-e a jól fizető pozíciókban. A veszteséges vállalkozások ellen ugyanis sorozatban indultak a végrehajtási eljárások, összesen közel három tucat ilyen procedúra zajlott Élő különböző cégei vagy más, általa irányított vállalatok ellen.

 

Forrás: YouTube

Xi Jinping

gondolatai klasszikus idézetekkel

Nemes Gábor és a korábban elhunyt Vágó István mellett Élő Norbert a következő olyan DK-s párttag, akiket Gyurcsányék a fővárosi cégek ellenőrző és irányító testületeibe delegáltak. A 2010 előtti években önkormányzati és parlamenti képviselőként is szocialista színekben tevékenykedő politikusra ráadásul egy valóságos portfóliót bíztak, hiszen amellett, hogy 2019-től a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának az elnöke, 2021-ben megkapta a frissen létrehozott, öt nagyobb fővárosi vállalatot tömörítő Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját is. Miközben Élő Norbert a főváros legnagyobb cégének pénzügyeit felügyeli, a mamutvállalat igazgatóságát Garamhegyi Ábel, Gyurcsány egykori államtitkára kezébe adták, a vezérigazgató pedig a Gyurcsány-fiókaként is emlegetett Mártha Imre lett.

Gyurcsány embere: Élő Norbert
Gyurcsány embere: Élő Norbert a szintén DK-s Szaniszló Sándor társaságában Fotó: Hatlaczki Balázs/PestiSrácok.hu

Gyurcsányék központosítanak

Láng Zsolt – aki azóta parlamenti mandátumra cserélte a Fidesz fővárosi frakciójának vezetését – akkor élt a gyanúperrel, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros elsősorban a hatalom centralizálását akarta elérni az összevonással. 

– A BKM felügyelőbizottságában a Fidesz–KDNP-frakció, a Karácsony-féle átláthatóság és demokrácia jegyében, csupán egyetlen helyet kapott, csakúgy, mint minden más fővárosi gazdasági társaság felügyelőbizottságban, az igazgatóságok többségében pedig egyáltalán nem delegálhatott képviselőt. Nyilvánvalóan ez megnehezíti az ellenőrzést, az érdemi beleszólást – fejtette ki Láng Zsolt.

Élő Norbert a Gyurcsány-korszakban is elfoglalt hasonló pozíciókat, így 2008-tól 2010-ig pont a BKM egyik elődcégének, a Főtáv Zrt.-nek volt igazgatósági tagja. A 2010-es években továbbra is otthonosan mozgott a fővárosi cégek világában: 2014-től 2019-ig például a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nél volt felügyelőbizottsági tag.

Élő Norbert saját cégeinek rossz gazdája

Ironikus, hogy a politikus mindeközben a saját cégei pénzével nem tud – vagy nem akar – megfelelően bánni. A veszteséges magáncégei ellen sorozatban indultak a végrehajtási eljárások, egy 2018-as cikk szerint 35 ilyen procedúra indult Élő különböző cégei – vagy az általa irányított vállalatok – ellen. Etikai kérdéseket is felvetnek a DK-s politikus üzleti ügyletei, ugyanis az ő cége közbeiktatásával tudott az összeférhetetlenséget megkerülve lakást venni Budán Molnár Gyula. Utóbbi egyébként azóta szintén DK-s színekre cserélte az MSZP-s párttagságát.

Élő Norbertet indították a baloldal közös polgármesterjelöltjeként a 2019-es önkormányzati választáson, ám a DK-s politikust magabiztosan, húszszázalékos szavazati többséggel győzte le az újrázó Pokorny Zoltán (Fidesz). Ugyanabban a körzetben, a XII. kerületben elfoglalt önkormányzati képviselői helyét az idén nyáron tartott időközi választáson szerezte meg Élő Norbert.


 

origo.hu

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a verőcei halálos hajóbalesetről - videó

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Házasság első látásra: újra együtt az egyik pár, óriási az öröm

mandiner.hu

Zelenszkij aggódhat: itt a németek véleménye Ukrajna támogatásáról

metropol.hu

Közeleg a kánikula, de Baranyi Krisztina szigorította a rendeletet: leszereltetik a külső klímákat Ferencvárosban

mandiner.hu

A Magyar Péter Színház bemutatja: Pünkösd

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása

POLITIK

Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket

POLITIK

Nem "magányos" merénylő lőtt rá Ficóra?

POLITIK

Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter