POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.21.

Eszméleténél van Robert Fico.

CT vizsgálatokon esett át.

Továbbra is eszméleténél van és kommunikál Robert Fico szlovák miniszterelnök – írta meg a felvidéki Új Szó a kormányhivatal tájékoztatása alapján. A kormányfő reggel CT-vizsgálaton esett át. Robert Ficót múlt szerdán többször meglőtte a háborúpárti Juraj Cintula, aki tettét azzal magyarázta, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. Közben megszületett az első ítélet az ügyben: letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel.

„Hivatalosan is megerősítem önöknek, hogy  van egy olyan verzió is, hogy a gyanúsított egy bizonyos csoportban tevékenykedett, amelynek tagjai felbujtották és támogatták egymást ebben a bűncselekményben” – vasárnap közölte a szlovák belügyminiszter, hogy külön nyomozócsoportot állítottak fel annak a kivizsgálására, hogy kiderítsék: Robert Fico támadója egyedül követte-e el a merényletet, vagy voltak társai is.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Fico-merénylet: újra egymásnak eshetnek a pártok, miután elmarad a szlovák pártvezetők találkozója

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet után a társadalmi megosztottság enyhítését szolgálhatta volna a parlamenti pártok találkozója.

A belügyminiszter elmondta, hogy a bűncselekmény utáni órákban az elkövető közösségi oldaláról bejegyzéseket töröltek, pedig sem a gyanúsított, sem pedig a felesége nem férhettek hozzá azokban az órákban olyan eszközhöz, amiről ezt megtehették volna.

„Nem lehet kizárni sem azt, hogy magányos elkövetőről van szó, sem azt, hogy valakik segítették a támadót” – erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt a M1-en. Szikra Levente ugyanakkor rámutatott: nagy esély van arra is, hogy ez már nem fog kiderülni.

A támadást követően azonnal elkezdtek terjedni az interneten és a sajtóban a különböző teóriák. Bár bizonyítékok még nincsenek, korábban már a védelmi miniszter, Robert Kalinak is felvetette annak lehetőségét, hogy a háborúpárti Juraj Cintula nem magányos elkövető volt.

A Századvég jogi tanácsadója, ifjabb Lomcini Zoltán alkotmányjogász az M1-en arról beszélt, hogy Robert Fico már korábban is fenyegetéseknek volt kitéve, mert vállalta békepártiságát, és a merényletet is egy háborúpárti ember követte el ellene.

Robert Fico volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett, aki ezt vállalta. Ezzel kapcsolatban számos fenyegetést kapott, gyűlölködés céltáblája lett, és erőszakhullám, egyfajta polgárháborús hangulat indult meg, vagy következett be különösen az őt érő, ő ellene irányuló támadás következtében – emelte ki.

A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy a hatóságok komolyan fellépnek a fenyegetőzők ellen is. A lap beszámolója alapján letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel. A támadás utáni napon a meglőtt Robert Ficót kezelő besztercebányai Roosevelt-kórház előtt például azt kiabálta – idézzük: „fejbe kellett volna lőni”. Közben őrizetbe vettek egy másik férfit is, mert megfenyegette a belügyminisztert és két parlamenti képviselőt.

A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter vasárnap, újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban.

A tárcavezető szerint vannak erre utaló jelek. Közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték.

Estok szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. Hozzátette: nagy valószínűséggel a törlést nem a gyanúsított felesége végezte el.

Matús Sutaj Estok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében „bizonyos emberek csoportja” állhat,

amelynek tagjai „egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”. Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de intenzív ellátásra szorul.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. Sérülései nagyon súlyosak voltak. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, négyszer eltalálva őt.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta. Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetője egy háborúpárti aktivista – mondta a Kossuth Rádióban a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté emlékeztetett: Juraj C. korábban többször kifejtette ellenvéleményét a Fico-kormány békepárti politikájával szemben. A frakcióvezető hozzátette: a merénylet hátterében Robert Fico háborúpárti politikája elleni indulat áll. Közben a Mandiner arról írt, hogy a szlovák ellenzéki sajtó gyűlöletkampánya is közrejátszhatott a merényletben.

Virágcsokrokkal a kezükben, több tucatnyian gyűltek össze szombaton a besztercebányai kórház előtt, hogy kifejezzék együttérzésüket Robert Fico szlovák miniszterelnökkel.

Azért jöttem, hogy támogassam egy embertársamat a legnehezebb pillanatokban” – mondta egy férfi, többen pedig arról beszéltek, hogy nem tudnak megnyugodni a történtek után. „Én azt gondolom, hogy egyszerűen azért lőtték le, mert más véleményen van, mint az Európai Unió többsége” – mondta egy másik támogató.

Robert Ficót szerdán délután lőtték meg Nyitrabányán, állapota még mindig súlyos. A 71 éves elkövetőt, Juraj C.-t még a helyszínen elfogták.

Szombaton a Speciális Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte a férfit, akit előre megfontolt gyilkossági kísérlet elkövetésével gyanúsítanak. A motivációját azóta is sokan keresik.

Többen az ellenzéki sajtóban megjelent írásokat is felelőssé teszik.

A szlovák ellenzéki sajtó gyűlöletkampánya is közrejátszhatott a merényletben – számolt be a Mandiner. A lap rávilágít: a baloldali sajtó egy része azonnal oroszbarátnak, szélsőjobboldalinak, neonácinak nevezte a férfit.

Juraj C. azonban nemrég már nyíltan beállt a liberális Progresszív Szlovákia párt mögé, és maga sem csinál titkot abból, hogy ellenzéki, és ki nem állhatta Robert Fico politikáját.

Április 24-én Alsókorompán ez a férfi néhány társával transzparenseket felmutatva éltette Ukrajnát és bírálta a szlovák kormányt. „Éljen Ukrajna! Hazaárulók! Elég volt Ficóból!” – kiabálta Juraj C. „Nem értek egyet a kormány politikájával” – ezt pedig a támadás után mondta a férfi.

A Mandiner úgy fogalmaz: ezek alapján már biztos, hogy amikor a merényletet elkövette, kifejezetten ukránpárti álláspontot képviselt. Radikalizálódásában pedig nagy szerepe lehetett a progresszív-liberális médiumok kormányellenes propagandájának.

A Mandiner arra is kitér, hogy a Fico elleni uszításban élen járt a liberális Denník-N című lap, amely nemcsak véleménycikkekkel, hanem karikatúrákkal is igyekezett gyűlöletet szítani Fico ellen.

Az egyik legismertebb szlovák karikatúrista hol sátánként, hol náci szörnyetegként, hol kommunistaként, hol dühöngő őrültként ábrázolta a szlovák miniszterelnököt.

Egyes pártok politikai előnyt akarnak kovácsolni a történtekből – erről a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője beszélt az M1-en. Pócza István úgy fogalmazott: Európában többen is a jobboldalt próbálták felelőssé tenni a támadásért.

„Nem véletlen, hogy próbálják a felelősséget tolni és azt mondani, hogy mindenki szélsőséges és mindenki jobboldali, és mindenki a felelős azért, ami itt történt, merthogy megpróbálnak ebből politikai előnyt kovácsolni. Miközben látjuk azt, hogy a merénylőről meg kiderült, hogy sokkal inkább a liberálisokhoz köthető személyiségről van szó, progresszív gondolatok” – magyarázta Pócza.

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetője egy háborúpárti, Ukrajna-párti aktivista volt, aki korábban is többször kifejtette ellenvéleményét a Fico-kormány békepárti politikájával szemben – erről a Fidesz frakcióvezetője beszélt vasárnap a Kossuth Rádióban.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: a merénylet hátterében Robert Fico háborúpárti politikája elleni indulat áll.

Nem jó az a politika, amely terrortámadásokat hoz, amely merényleteket hoz, amely utcai erőszakot hoz, amely háborús pszichózist hoz, ez egy elhibázott, egy rossz európai politika, ezért kell leváltani. Minden csak ennek a következménye: a rosszindulatú megjegyzés, mások halálán való gúnyolódás, mások halálának kívánása, ez mind csak következmény, az alap probléma a rossz európai vezetés, a rossz európai politika”.

Az ellenzék és az ellenzéki sajtó gyűlöletkeltő politikáját egyébkén korábban már a szlovák kormányfő is veszélyesnek tartotta. Nemrég maga is arról beszélt, tart tőle, hogy az ellenzéki média által felfokozott hangulat előbb-utóbb erőszakba csap át.

origo.hu

Hatalmas tömegek a tizedik alkalommal megrendezett Békemeneten, mutatjuk a képeket!

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

borsonline.hu

Arnold Schwarzenegger elárulta: ezekkel a filmekkel kaszálta a legnagyobbat

mandiner.hu

Megérkezett az első reakció Németországból a magyar béketervre

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

mandiner.hu

Az egész világ a békemenetről beszél – mutatjuk, miről számolt be a nemzetközi sajtó

ripost.hu

Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

travelo.hu

Videó: Tragédia a Mount Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

ripost.hu

Érkezik a bolygóvonat: ezeknek a csillagjegyeknek hoz szerencsét

ripost.hu

Így romantikázik Olaszországban Kucsera Gábor és Tápai Szabina

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

Két perc alatt rúgták ki, megalázták BL-döntő előtt a világsztárt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Karácsony közel 1 milliárdot adott a csókosoknak

POLITIK

A krisnásokra is lecsaptak a sorozók Ukrajnában

POLITIK

Így verték át Karácsonyék az embereket és a hatóságokat

POLITIK

Meghalt az iszlamista merénylő által megkéselt német rendőr