POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.18.

Nem magányos elkövető volt Fico merénylője?

Két társa is lehetett.

Alig pár perccel a Robert Fico elleni merénylet előtt egy férfi és egy nő csatlakozott a szlovák miniszerelnököt üdvözlő tömeghez. Az M1 Híradóban bemutatott videón látszik, ahogy mindketten rálépnek a kordon talapzatára, ekkor már az elkövető is látható volt.

A férfi és a nő először összenéz a támadóval, a 71 éves férfi ekkor lő a kormányfőre. A lövések hatalmas pánikot keltettek. A kordon bal szélén álló férfi és nő azonban továbbra is mozdulatlanul támasztotta a kordont.

Különböző teóriák terjednek az interneten, ezek egyike azt taglalja, hogy a férfi és a nő talán a támadót segíthette.

A kordonra mint a merénylet megakadályozását nehezítő tényezőre, az elnöki őrség egykori tagja is felhívta a figyelmet az M1-en.

„Itt van egy kordon, ami valahol szolgálta az ő védelmüket, de amint látjuk, (szinte) felbuknak benne, nem tudnak odaférni az elkövetőhöz, (a korlát) akadályozta is őket” – elemezte a videót Viplak Attila, a szlovák elnöki őrség volt tagja.

A példátlan merényletből komolyabb következtetéseket kéne levonni – véli Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Szerinte

a merényletet a felfokozott háborús hangulat is elősegítette.

Szikra Levente felvetette, hogy egyrészről felmerül, „milyen hangulat van Európában, mennyire tudunk belemenni ebbe a háborús pszichózisba, mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy adott esetben fegyverek küldéséről, katonákról beszélgetünk? Másrészről, hogy mennyire lehet ezt a közösségi médiában, sajtóban megjelenő hergelést, erőszakra buzdítást tűrni” – sorolta aggodalmait Szikra Levente.

A szlovákiai merénylet után erőszakra buzdító fenyegetések árasztották el az internetet.

„A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal” – írta valaki álnéven, amikor a lengyel miniszterelnököt megfenyegette.

A belgákat sem kerülte el a politikai fenyegetéshullám. Alexander De Croo kormányfő egy rádiós műsorvezető ellen tett feljelentést, aki a „levadászására” biztatta a hallgatóit.

A szlovák legfőbb ügyész javaslatára szombaton hallgatják ki a 71 éves Juraj C.-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerdán négy lövéssel súlyosan megsebesítette Robert Fico szlovák miniszterelnököt Nyitrabányán.

A támadót a lövöldözés után azonnal őrizetbe vették. Juraj Cintulát előre megfontolt szándékkal, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletével vádolják, amiért a szlovák törvények szerint életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. Az őrizetbe vétel iránti kérelemről a bíróság még csütörtökön döntött – számolt be az Aktuality.sk hírportál.

Robert Fico újabb műtéti beavatkozása két órán keresztül tartott, azért volt rá szükség, hogy felgyorsítsák a sebgyógyulás folyamatát. A hírek szerint a szlovák miniszterelnök eszméleténél van, állapota stabil, de még mindig nagyon súlyos. Szlovákia megválasztott államfője, Peter Pellegrini néhány percet azonban beszélt Ficóval. Pellegrini arról számolt be, hogy a kormányfő az ellene elkövetett merénylet minden pillanatára emlékszik.

Szigorú rendőri készültség mellett továbbra is a besztercebányai kórházban ápolják Robert Ficót. A szlovák kormányfő hétfőig biztosan ott marad, akkor dönt az orvosi stáb a további kezeléséről. A miniszterelnököt pénteken másodszor is megműtötték.

A Robert Ficón elvégzett újabb beavatkozás csaknem két órás volt, ezalatt az orvosi csapat mindent megtett, hogy javítson az állapotán. Utóbbi azonban továbbra is súlyos, de a pénteki műtét lehetővé tette az egyes lőtt sebek gyógyulásának nyomon követését és elősegítését is.

„Azt hiszem, még néhány napba beletelik, mire kiderül, pontosan milyen irányba mennek a dolgok”

– nyilatkozta a kórháznál Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes.

Az intézmény igazgatója megerősítette, hogy a kormányfő állapota stabil, de súlyos, ezért továbbra is az intenzív osztályon kezelik.

A legfrissebb hírek szerint Robert Fico a szerdai merénylet utáni pillanatokban sem vesztette el eszméletét.

A szlovák miniszterelnök így arra is emlékszik, amikor testőrei autóba tették és elszállították a kihelyezett kormányülés helyszínéről a nyitrabányai kórházba, ahol elsősegélyt kapott, majd helikopterrel szállították Besztercebányára, ahol egészen a műtétig magánál volt.

Erről Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök nyilatkozott a Pravda című újságnak. Az államfő ugyanis csütörtökön meglátogatta a kórházban Robert Ficót, és pár percet beszélni is tudott vele.

A megválasztott elnök az interjúban kiemelte, hogy nehéz volt az intenzív osztályon látni azt az embert, akinek politikai karrierjét húsz éven át figyelte. Peter Pellegrini úgy fogalmazott: „El sem lehet képzelni, milyen, amikor eszméletednél vagy, és tudod, hogy súlyosan megsérültél, de nem tudod, mi lesz a vége, és mégis mindent érzékelsz. Ez is mutatja az ember erejét, hogy mi mindenre képes.”

Közben pénteken kommandósok lepték el Léva egyik társasházát, ahol a merénylő lakását átkutatták. Szigorú rendőri kíséret mellett az elkövetőt is magukkal vitték a hatóságok.

A 71 éves Juraj Cintulát még a helyszínen, közvetlenül a lövöldözés után őrizetbe vették, később pedig védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsították meg.

Ezért a bűncselekményért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

A miniszterelnök elleni merénylet miatt a pozsonyi kormány nem hirdetett rendkívüli állapotot. Összehívták viszont a biztonsági tanácsot, ahol arról döntöttek, hogy fokozott védelmet biztosítanak több vezető politikusnak. Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a lakosságot is visszafogottságra intette. Mint fogalmazott, nem akarnak korlátozásokat, inkább megpróbálják megnyugtatni a társadalmat.

Szerbiában pedig a szlovákiai merénylet után letartóztattak egy férfit, miután azzal fenyegette meg a szerb államfőt, hogy ő lesz a következő, akit lelőnek.

Aleksandar Vucic egyébként rendszeresen kap hasonló fenyegetéseket.

„Köszönöm mindenkinek, azoknak is, akik akasztással fenyegettek, és azoknak is, akik támogató üzeneteket küldenek” – mondta korábban Vucic szerb államfő.

Fenyegetések Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is érték. A Terrorelhárítási Központ (TEK) azonban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a TEK teszi a dolgát, és az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt pedig nem adnak ki.

Az egész világot megdöbbentette a Robert Fico elleni csütörtöki merénylet, a világ vezető lapjai pedig címlapon hozták a támadásról szóló híreket.

Sokkolta Európát a szlovák miniszterelnök elleni támadás – írja az ABC című spanyol lap, mely már alcímében kiemeli, hogy a

„Brüsszellel vitázó” Robert Ficót

vitték sürgősségi műtétre, miután az utcán több lövést kapott.

ABC: A szlovák kormányfő testőrei a lövöldöző üldözésére siettek

A jobboldali lap részletesen leírja a merénylet körülményeit, kiemelve, hogy a szlovák kormányfő testőrei a lövöldöző üldözésére siettek, akit gyorsan elfogtak és azonosítottak: Juraj Cintula, a radikális baloldali ellenzéki Progresszív Szlovákia párt 71 éves írója az elkövető.

Zuzana Caputová leköszönő és hivatalban lévő elnök, aki Ficóval szemben áll, a merényletre a nemzethez intézett nyilatkozatban reagált, amelyben azt mondta, hogy az egész országhoz hasonlóan megdöbbent; a merényletet a leghatározottabban elítélte, mint brutális és kegyetlen támadást, amely egyben a demokrácia elleni támadás is – olvasható a lapban.

Rzeczpospolita: A merénylet megrendítheti Szlovákiát

A Robert Fico elleni merénylet és Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolása között von párhuzamot a Rzeczpospolita című lap külpolitikai rovatvezetője és elemzője, Jerzy Haszczynski.

A Robert Fico miniszterelnökre leadott lövések nem az első merényletkísérletet jelentik, amely politikailag megrendíti ezt a kis országot – írja az elemző.

A lap megjegyzi: „a Csehországtól való bársonyos válás óta 31 év telt el, ennek a korszaknak egyharmadát Robert Fico kormányozta végig.”

Financial Times: Ez nem elszigetelt eset

Robert Kalinák, a miniszterelnök közeli szövetségese szerint „Fico helyzete nagyon bonyolult, de hisszük, hogy elég erős lesz ahhoz, hogy feldolgozza ezt a traumát” – idézi a Financial Times a szlovák védelmi minisztert.

BBC: A támadónak egyértelmű politikai motivációja volt

Tomás Taraba miniszterelnök-helyettes szerdán késő este a BBC-nek azt mondta, szerinte Fico kórházi műtétje jól sikerült, és hozzátette: „Azt hiszem, végül is túl fogja élni” – olvasható az üzleti lap összeállításában. Fico koalíciójának egyes politikusai gyorsan azt állították, hogy az ellenzék provokálta a támadást. Taraba szerint „az egész gyűlölködő ellenzéknek véresek az ujjai” – fűzi hozzá a lap.

A lövöldözés gyanúsítottjaként őrizetbe vettek egy fegyvertartási engedéllyel rendelkező férfit – jelentette a szlovák média. A támadónak egyértelmű politikai motivációja volt – mondta Matús Sutaj Estok belügyminiszter, aki hozzátette, hogy a merénylő azt követően döntött a tett mellett, hogy Peter Pellegrini, a Fico-kormánykoalíció szövetségese megnyerte az áprilisi elnökválasztást. Milan Nic, a Német Külkapcsolati Tanács elemzője és a szlovák külügyminisztérium korábbi tanácsadója szerint Szlovákiában gyakoriak a politikusok elleni halálos fenyegetések.

„Ez nem elszigetelt eset. Ez Európa egyik legjobban polarizált országa,

ahol rendszeresen fenyegetik a politikusok életét” – idézi a Financial Times.

Die Welt: A merénylő nem áll pszichiátriai kezelés alatt

Szintén a kormánytagok nem leplezett gyanújáról ír a Die Welt című német lap is. „A kormány szerint a merényletnek politikai indítéka volt. Matus Sutaj Estok belügyminiszter a besztercebányai klinikán nyilatkozott újságíróknak. Robert Kalinak miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter szerint még csak kétség sem férhet ehhez” – tudósít a konzervatív német napilap.

El País: Akik a gyűlöletet szították

A Robert Fico elleni merénylet kapcsán a spanyol lap Matus Sutaj Estok belügyminisztert idézi, aki szerint a támadás politikai indíttatású volt.

Estok megismételte a politikai vezetőkhöz, a médiához és a polgárokhoz intézett, a válság kiterjedésének visszafogására vonatkozó felhívását, amelyet már korábban is megfogalmazott a Facebookon, miszerint „Közös feladatunk, hogy azonnal hagyjuk abba a politikai gyűlölet terjesztését. Ma mindenkinek tükörbe kellene nézni, és felülvizsgálni, hogyan szította fel a feszültséget. Változtatnunk kell” – idézi a lap.

Alexander De Croo belga miniszterelnök feljelentést tett a flamand Waregem 1 rádió egyik műsorvezetője ellen, aki egy szerdai adásban arra biztatta hallgatóit, hogy „vadásszák le” a miniszterelnököt – tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap internetes oldalán csütörtökön.

A műsorvezető a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletről szóló hír beolvasását követően tette a megjegyzést, arra biztatva hallgatóit, hogy próbáljanak szerencsét „a biztonsági intézkedések ellenére” – közölte a napilap.

A műsorvezető a belga kormányfőre utalva műsorában azt mondta: a biztonsági intézkedések ellenére látható, hogy meg lehet ölni egy miniszterelnököt, „ezért azt mondanám, hogy hajrá”.

Alexander De Croo hivatalán keresztül közzétett üzenetben azt írta: „míg a véleménynyilvánítás szabadsága szent, az erőszakra való felszólítás büntetendő, és a műsorvezető arra bátorította hallgatóit, hogy cselekedjenek”. A miniszterelnöki hivatal közölte továbbá: a kormányfő folytatja kampányát a június 9-én esedékes belga parlamenti választások előtt.

A rádiócsatorna közleményt tett közzé honlapján, amelyben bejelentették: „azonnali hatállyal felfüggesztette” alkalmazottját, és elítéli a „nem megfelelő megjegyzéseket”. Hozzátették, egy rosszul elsült viccről volt szó, azonban a Waregem 1 úgy véli, hogy kollégájuk rosszul ítélte meg úgy az időzítést, mint a kontextust, a kijelentést nem lett volna szabad megtenni.

origo.hu

Képeken az utolsó másodperces BL-dráma, hőssé vált az ETO kapusa - galéria

ripost.hu

Buszméretű aszteroida robog a Föld felé: a NASA is kiadta a figyelmeztetést

borsonline.hu

Fantasztikus hírt kaptunk: eljegyezték a népszerű énekesnőt

magyarnemzet.hu

Izzott a stúdió, a történész nem kertelt: ezért akarnak megszabadulni a magyaroktól Ukrajnában

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

travelo.hu

Videó: Tragédia a Mount Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

ripost.hu

Két perc alatt rúgták ki, megalázták BL-döntő előtt a világsztárt

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Giorgia Meloni: Nyerjük meg a Bajnokok Ligáját Európában!

POLITIK

Orbán Viktor: Akarunk vért adni Ukrajnáért?

POLITIK

Nézőpont Intézet: Az EP-választás történelmi pillanat

POLITIK

Zelenszkij szerint az oroszok nevetnek rajtuk