Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.09.
Módosítva: 2024.05.09.

Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

Kína a világ fontos folyamatainak alakítója és tartópillére.

Közös sajtónyilatkozatot tett csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, miután kétoldalú tárgyalásokat folytattak. A kínai elnök csütörtök este érkezett hazánkba, előtte Franciaországban, valamint Szerbiában járt. Hszi Csin-pinget délelőtt Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta – kínai államfő 20 éve nem járt Magyarországon. A mostani vizit dátuma ráadásul szimbolikus is: idén van 75 éve, hogy Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatot létesített.

Hszi Csin-ping délután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, amely után sajtónyilatkozatot tettek. A kormányfő kiemelte: Kína a világ gazdasági és politikai folyamatainak egyik alakítója és tartópillére. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország és Kína a befektetési együttműködésen túl megállapodott abban, hogy hazánk újabb mezőgazdasági termékeket exportálhat Kínába, és a két ország együttműködését a nukleáris ipar teljes spektrumára is kiterjesztik. A kormányfő leszögezte: Magyarország a béke előmozdítása terén is partnerként tekint Kínára.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte meg.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján hivatalos látogatáson hazánkban köszönhetjük a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-ping elnök urat. Húsz év telt el azóta, hogy legutóbb Kína elnöke ellátogatott Magyarországra. Az akkor még egy teljesen más világ volt. És talán nem is gondoltuk akkor, hogy mennyi változás történhet két évtized alatt

– fogalmazott a kormányfő.

Rámutatott: „Túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy személyesen is megköszönjem az elnök úrnak a nagy bajban nyújtott komoly segítséget, amellyel rendkívül sok magyar ember életét menthettük meg”. Közölte, „két éve a háború árnyékában élünk és sohasem volt akkora kockázata egy nemzetközi, akár világméretű háborúnak, mint éppen most”. „Visszatekintve a 20 évvel ezelőtti világgazdaságra és világkereskedelemre, az semmiben nem hasonlít ahhoz, amiben ma élünk” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta, akkor ugyanis még egy egyközpontú világrendben éltünk, „most pedig egy többközpontú világrendben élünk, és ennek az új világrendnek az egyik tartóoszlopa a Kínai Népköztársaság”.

„Az az ország, amely ma már meghatározza világgazdasági és világpolitikai folyamatok menetét. Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, amelynek szilárd politikai alapjai voltak” – fogalmazott. Orbán Viktor elmondta, „mindig is az egy Kína elvét vallottuk, mindig is a kölcsönös tisztelet alapján álltunk, mindig is úgy tekintettünk Kínára, mint egy baráti országra, és valóban nem is tudott úgy fordulni a történelem kereke, hogy a két ország szembe került volna egymással”. Tudatta, a kínai–magyar együttműködés folyamatos, „megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története”.

Az elnök úr látogatására különösen is szükségünk volt éppen most, amikor a szomszédunkban háború zajlik, és a világ azon mutatkozik, hogy vajon folytatni kell-e ezt a háborút, vagy inkább a béke elleni erőfeszítéseket tenni

– emelte ki Orbán Viktor Hszi Csin-ping látogatásának fontosságát.

„A mi hangunk Magyarország hangja Európában magányos hang, Európa ma a háború oldalán áll. Az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, amely a béke felé mutat, így Hszi Csin-ping elnök úr által bemutatott kínai békekezdeményezést is” –fogalmazott az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Orbán Viktor egyúttal elmondta, „nekünk, magyaroknak az a meggyőződésünk, hogy ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren, a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás”.

A magyar kormányfő elmondta, 20 év telt el azóta, hogy kínai elnök Magyarországon járt. Mint mondta azóta túl vagyunk egy embermilliók életét követelő világjárványon. A kormányfő megköszönte a járvány alatt nyújtott segítséget. Ezzel a Kínában gyártott vakcinára utalt.

 

Szó esett a háborúról is, amelyről Orbán Viktor elmondta, a 20 évvel ezelőtti világ nem hasonlított ahhoz, amiben ma élünk.

Aláhúzta: a mai világ egyik tartóoszlopa a Kína.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarország mindig szilárd kapcsolatokat ápolt Kínával, és mindig az egy Kína elvet vallotta. A kínai magyar együttműködés hosszú évtizedes megszakítatlan barátság története – hangsúlyozta.

A világ azon vitatkozik, hogy folytatni kell-e ezt a háborút. Orbán Viktor elmondta, nekünk magyaroknak meggyőződésünk, hogy nincs megoldása ennek a háborúnak a csatatéren, meggyőződésünk, hogy a megoldás a tárgyalóasztalnál van.

A kormányfő elmondta, rengeteg minden változott az utolsó alkalom óta, hogy kínai elnök járt Magyarországon, akkor a költségvetésünk 3 milliárd dollár volt, ez 12 milliárd lett azóta. Hangsúlyozta,

akkor baráti együttműködésről beszélt a két ország, ma stratégiai partnerségről beszél az újonnan aláírt nyilatkozat szerint.

A kínai elnök meghívott minket vegyünk részt a kínai gazdaságban – mondta. Húsz évvel ezelőtt nem lehetett találni maximum nagyítóval kínai beruházást – fogalmazott a miniszterelnök. Azt is elárulta Orbán Viktor, hogy tavaly az összes beruházás háromnegyede érkezett Kínából. Mint mondta: ezek a befektetések tízezreknek adnak munkát. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezekért persze versenyzünk, és mi magyarok büszkék vagyunk, hogy helytállunk.

Meg akarjuk nyerni a 21. századot, és ehhez nekünk partnerekre, és a világ legmodernebb technológiáira van szükségünk – mondta a kormányfő. Kína támogatja, hogy a világ legmodernebb technológiái érkezzenek Magyarországra – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, a magyaroknak komoly ambíciói vannak, egy szégyenteljes évszázadot elvesztettünk, de a 21. századot megnyerni akarjuk, ehhez a győzelemhez partnerekre, befektetőkre, és a világ legmodernebb technológiájára van szükség, ezért köszönöm a kínai elnöknek és delegációjának azt az együttműködést, amely a legjobb technológiákat hozza Magyarországra elektromobilitásban, vasútiparban és IT-szektorban.

Emellett újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába, valamint kiterjesztik az együttműködést a nukleáris iparra.

Hszi Csin-ping kínai elnök köszönetet mondott a meghívásért és kifejezte a kínai nép üdvözletét. Kijelentette: a két fél a tárgyalások során a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján ért el konszenzust. A kínai államfő elmondta: fontos kétoldalú dokumentumokat írtak alá.

Hszi Csin-Ping kifejtette: Kína és Magyarország mindig is barátok voltak, bíznak egymásban. Egyetértettünk abban, hogy a kétoldalú kapcsolatainkat tovább kell fejleszteni. Úgy döntöttünk, közös nyilatkozatot adunk ki, az átfogó stratégiai partnerséget megújítjuk Kína és Magyarország között az új korszakra vonatkozóan.

Mindent megteszünk, hogy a két oldalú kapcsolatot, együttműködést egy „arany útra” vezessük.

Megerősítjük a párbeszédet a kormányaink között, a törvényalkotásaink között kormányzati tapasztalatokat osztunk meg egymással és szilárdan támogatjuk egymást. Kína nagyra értékeli Magyarország elkötelezettségét az egy Kína irányában.

Mélyítjük a gazdasági együttműködést – hangsúlyozta a kínai elnök. Megerősítjük a sport, a média és a kulturális együttműködést. Előmozdítjuk a közvetlen járatok fejlődését.

Előmozdítjuk a közvetlen járatok fejlődését. Megerősítjük a kölcsönös tanulást is. Kína Európára fontos pólusként tekint a modernizáció terén is. Kína támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet játsszon az Európai Unióban – mondta Hszi Csin-Ping. Így előmozdítva a Kína és az EU közötti kölcsönös együttműködést.

A kínai elnök hangsúlyozta: Kína modernizációja óriási lehetőségeket rejt a világ számára. Mint mondta, Kína közös fejlődést és prosperitást kíván élvezni Magyarországgal. Hozzátette:

Meggyőződésem, hogy ezzel mindkét ország fényesebb jövő elé tekint.

 

origo.hu

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a verőcei halálos hajóbalesetről - videó

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Házasság első látásra: újra együtt az egyik pár, óriási az öröm

mandiner.hu

Zelenszkij aggódhat: itt a németek véleménye Ukrajna támogatásáról

metropol.hu

Közeleg a kánikula, de Baranyi Krisztina szigorította a rendeletet: leszereltetik a külső klímákat Ferencvárosban

mandiner.hu

A Magyar Péter Színház bemutatja: Pünkösd

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása

POLITIK

Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket

POLITIK

Nem "magányos" merénylő lőtt rá Ficóra?

POLITIK

Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter