POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.05.

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

Nyolcezren vonultak némán.

Nyolcezren vettek részt szombaton a csendes tiltakozó meneten a Franciaország közepén fekvő Châteauroux-ban, melyet egy héttel azután szervezetek, hogy a kisvárosban egy 15 éves afgán fiú halálra késelt egy szintén 15 éves francia fút, Matisse-t.

Mint arról a Le Point című francia lap beszámolt, rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg a közép-franciaországi Châteauroux városába szervezett néma felvonulást. A helyszínre vezényelték a francia rohamrendőrség, a CRS egy századát, nagy számban vonult az utcákra a megyei csendőrség és a városi rendőrség erői, emellett ellenőrizték a kisvárosba vezető, illetve az onnan kivezető utakat, autópálya fel- és lehajtókat.

Egy április végén meggyilkolt fiú, Matisse emlékére a szülei szervezték a „fehér menetet” (Franciaországban ez olyan demonstrációt jelent, amelyen a résztvevők fehér ruhát viselve némán felvonulnak – a szerk.), amelyen nyolcezren vettek részt, számolt be a BFMTV.

Vidra mindenhol

A 15 éves francia tinédzsert egy vele egykorú afgán fiatalember gyilkolta meg április 27-én, az áldozat szívét elérő késszúrással.

A hozzátartozók meghívására kisváros helyi tisztségviselői is felvonultak. Matisse szülei a néma menet élére álltak, a fiuk képét viselő transzparenssel.

Mint azt a Christophe Marchais, az áldozat apja a France Bleu rádiónak kifejtette,

Matisse családi becenevére utalnak a vidrát ábrázoló fotók, melyet először Châteauroux-ban raktak ki az üzlettulajdonosok a kirakatokba,

így tiltakozva a gyilkosság ellen. A vidrafotók ezután rövid időn belül Franciaország számos más településén is megjelentek a kirakatokban.

Holtában is verhették az áldozatot

A szakácsnak tanuló, közkedvelt fiút egy általa ismert, 15 éves afgán társa azután szúrta mellbe egy késsel, hogy valamin összeszólalkoztak, és Matisse az elkövető szerint megütötte őt – írta a Le Figaro. A sajtóbeszámolókból származó információk szerint a későbbi áldozat valószínűleg meg tudta védeni magát, miután ketten is belekötöttek. Egy X-bejegyzés szerint a konfliktus kiváltó oka az volt, hogy el akarták lopni az áldozat telefonját.

Ezután az afgán fiú hazaszaladt egy késért, majd visszatért és több késszúrással megölte a fiút. Az egyik szúrás egyenesen az áldozat szívébe hatolt.

Egyelőre tisztázatlan, egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot arról, hogy a megkéselt Matisse-t ezek után még pofon is vágta a késelő afgán fiú édesanyja. Más tanúk elmondása szerint az anya megpróbálta elsősegélyben részesíteni az áldozatot – írja a Le Parisien. Az afgán fiút gyilkosság gyanújával letartóztatták, míg a szintén őrizetbe vett anya ellen kiszolgáltatott személy elleni erőszak címen emeltek vádat a Huffington Post szerint.

A baloldali sajtó mindeközben igyekszik provokátornak beállítani a meggyilkolt fiút. A BFM TV hírtelevízió szerint a gyanúsítottat Matisse állítólag arcon ütötte, és felszólította, hogy térjen vissza hazájába, illetve megsértette azzal, hogy „Bin Laden fiának” nevezte.

Matisse apja mindezt határozottan visszautasította, kiemelve, hogy a meggyilkolt fiú anyja olasz és algériai gyökerekkel rendelkezik – írja a France Bleu.

Az ügyet övező, s a történteket most már az iszlamizmus térhódításával is összefüggésbe hozó, országos felháborodás előzménye, hogy egy algériai bevándorló pár elrabolt egy 12 éves párizsi kislányt, akit megerőszakoltak, majd halálra kínoztak 2022 őszén. 2023 novemberében észak-afrikai származású férfiak halálra késeltek egy 16 éves fiút a franciaországi Crépolban. Matisse megkéselése két éven belül már a harmadik végzetes támadás volt, amit muszlim hátterű tettesek követtek el francia fiatalok ellen.

A legutóbbi gyilkosság ismét felszínre hozta a bevándorlás kérdését.

„A 15 éves afgán fiatalember közismerten agresszív volt, és ezt a közösségi oldalakon erőszakos, gyakran az iszlámra hivatkozó kommentekkel támasztotta alá. A hatóságok egyébként tudták, hogy erőszakos – mégis szabadon járt-kelt az utcán. Nem kellene a hatóságokat bűnös gondatlansággal vádolni? (…) Matisse, Thomas és Lola olyan nevek, amelyek bevésődtek a kollektív tudatba. Az együttélés mártírjaiként is ábrázolhatnánk őket, de ezt a „sokszínű” rezsim soha nem fogja megtenni, mert arra akar kényszeríteni minket, hogy egymással összefüggésben nem levő eseményekként gondoljunk rájuk!” – írta Mathieu Bock-Coté konzervatív szociológus a Le Figaróban.

A francia migrációs politika újabb drámájaként emlegette a Valeurs Actuelles című lap szerint Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés európai listavezetője a történteket. Éric Zemmour, a jobboldali gondolkodó „frankocídiumról”, franciaellenes népirtásról beszélt, hangsúlyozva „rendszerünk hibáit ebben a drámában”. A Visszahódítás párt vezetője emlékeztetett: a vádlott 15 éves fiú

már április 22-én bírósági felügyelet alá került egy másik ügy miatt.

Ekkor vádat emeltek ellene lopás miatt, amikor késsel fenyegetőzve szerzett meg egy mobiltelefont, illetve az afgán fiatal agresszív, zaklató fellépése miatt egy társkereső oldalon.

Zemmour hangsúlyozta a franciák vágyát a büntetőreform, illetve egy szigorúbb bevándorlási törvény iránt.

A Le Point című baloldali hetilap szerint péntek este körülbelül tíz „maszkos aktivista” tüntetett a châteauroux-i városháza előtt. A francia nemzeti zászló mellett transzparensek is voltak náluk, melyek között az „Igazságot Matisse-nak!” és „Ébredjetek, franciák!” felirat volt olvasható.

A lap, arról is beszámol, hogy „forradalmi nacionalista” identitású csoport nevében egy férfi felolvasott egy „kifejezetten nacionalista hangvételű” szöveget, amely azzal zárult, hogy „afgánok kifelé!”. Több baloldali sajtótermék azt a következtetést vonta le, hogy a gyilkosság „szélsőjobboldali támadások veszélyét” erősíti fel, illetve hogy a történteknek „semmi köze az iszlámhoz”.

Néhány hete olyan súlyosan bántalmaztak egy 14 éves kislányt a társai a dél-franciaországi Montpellier-ben, hogy kómába esett. Kiskorú diáktársai azért verték félholtra velük azonos, észak-afrikai származású társukat, mert festette a haját és egy kis sminket használt, illetve ruházata sem jelenítette meg muszlim közösséghez tartozását.

„Az iskolák az erőszak kitörésével és iszlamista offenzívával szembesülnek. Ennek sürgősen véget kell vetni!” – kommentálta X-bejegyzésében a legerősebb parlamenti konzervatív párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke és európai listavezetője, Jordan Bardella a Montpellier Arthur Rimbaud középiskolájában történt, életveszélyes bántalmazást.

Pogány, mert nem hord fátylat

Samara, az iskola észak-afrikai származású tanulója igyekezett úgy öltözni, mint bármelyik francia diáklány:

európai ruhákat hordott,

és festette a haját. Megjelenésében nem igyekezett megjeleníteni származását, ebben eltért a muszlim diáklányoktól.

A kislány édesanyja, Hassiba Radjoul, aki büntetőfeljelentést tett a súlyos iskolai agresszió miatt, a Le Figaro című lap által is idézett nyilatkozatában elmondta:

Samara egy kis sminket viselt, míg a rá támadó 14-15 éves diákok egyikén, egy lányon, muszlim fátyol volt.

Az édesanya arról is beszámolt, hogy ez a diáklány – a társaival együtt – egész álló nap zaklatta az iskolában a lányát.

A kislányt európai öltözéke miatt „káfirnak”, azaz hitetlennek nevezték, és más, súlyosan sértő tartalmú, arab nyelvű kifejezésekkel is illették. A kislány gyakran panaszkodott otthon, hogy ezeket a sértéseket szinte már nem lehet elviselni.

Tömeg várta, hogy meglincseljék

A tragédia napján, kedden Samara édesanyját dél körül lánya osztályfőnöke figyelmeztette, hogy egy csoport tagjai, akik nem az intézmény diákjai, összegyűltek az Arthur Rimbaud középiskola előtt, és várják a lányát.

Mire az édesanya az iskolába ért, kérése ellenére már hazaengedték a kislányt – állítólag az egyik iskolai alkalmazott nem értesült arról, hogy nem volna szabad a lányt kiengedni az épületből, amíg a szülei oda nem érnek. A kislányt egyébként senki nem értesítette, fogalma sem volt arról, hogy egy kisebb tömeg várja őt az épület előtt.

A rámért ütések olyan súlyosak voltak, hogy a kislány görcsrohamot kapott, majd kómába esett,

és csak szerdán tért magához. A kislány anyja a Francetvinfónak elmondta, hogy a 14 éves lányt társai egy órán keresztül verték, végül véres fejjel esett össze: ő éppen ekkor ért a helyszínre.

Az anya az iskolát hibáztatta a történetkért. Az ügyben eddig három 14–15 év közötti diákot tartóztattak le, közülük az egyik beismerte tettét. A letartóztatott kiskorúak egyike már nem ismeretlen a rendőrség előtt – értesült a Le Figaro.

Utólag fogadkozó miniszter

Francois-Xavier Bellamy, a Köztársaságiak nevű konzervatív párt európai listavezetője az eset kapcsán rámutatott: az iskolák Franciaországban nap mint nap súlyos erőszakot szenvednek el, amely a diákok, a tanárok és az iskolaigazgatók ellen is irányul. A mérsékelt konzervatív politikus nem utalt az iszlamizmusra,

csak bizonyos alapértékek megtagadására tett célzásokat.

Emmanuel Macron elnök, nem megnevezve az ügy hátterét, arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatás teszi a dolgát a történtek után.

„Nem fog a kezem remegni, amikor döntést hozok” – fogadkozott Nicole Belloubet francia oktatási miniszter csütörtökön, amikor bejelentette, hogy közigazgatási vizsgálatot indít a kislány meglincselése ügyében, és mindent tudni akar, ami az előző hetekben és hónapokban történt.

 

 


 

origo.hu

Óriási a botrány Amerikában Lionel Messi miatt

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

borsonline.hu

„Elbúcsúzunk egymástól” – itt a vége, 20 év után befejezte Szulák Andrea

hirtv.hu

Magyar Pétertől a felcsúti rendezvényén kértünk interjút + videó

mindmegette.hu

Lédús és hatalmas lesz a paradicsom, ha ezekkel táplálod a töveket

hirtv.hu

Verőcei hajóbaleset - egy fiatal nő holttestére bukkantak

ripost.hu

Arany aszteroidát fedezett fel a NASA, nem hiszed el mennyit ér

mindmegette.hu

2 nap, 2 menü – hétvégi ebédtippek tanácstalanoknak

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt: mindössze 1 százalék nem bukik el rajta

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

ripost.hu

Durván bekavar az univerzum, drámai fordulat jön 3 csillagjegy kapcsolatában

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Németország az ukrán menekültek szétosztását akarja elérni

POLITIK

A NATO főtitkára azonnal engedélyt adna az oroszok megtámadására

POLITIK

Huszonhatan meghaltak Gázavárosban

POLITIK

A DATADAT-on keresztül ömlött a pénz Karácsonyhoz