Létrehozva: 2019.12.28.

Új rekordot állított fel egy nő az űrben

Christina Koch amerikai űrhajós szombaton megjavította a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő nők rekordját – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Koch március 15. óta, vagyis 289 napja tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), s ezzel túlszárnyalta az eddigi csúcstartó Peggy Whitson teljesítményét, aki 288 napot töltött folyamatosan az űrben.

„Ez nagyszerű a tudomány számára – mondta Koch az ISS fedélzetéről a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. – Új szempontból láthatjuk, hogy miként hat az emberi testre a hosszabb ideig tartó súlytalanság állapota, ami nagyon fontos a Holdra és a Marsra tervezett jövőbeli űrkutatási tevékenységeink számára” – fűzte hozzá.

Koch a tervek szerint az űrben eltöltött 328 napot követően februárban tér vissza a Földre.

A most 59 éves Peggy Whitson volt sokáig a legidősebb aktív női űrhajós, aki 665 napot töltött a Földön kívül. Összesen 10 űrsétát végzett el, és ő az első nő, aki már kétszer volt parancsnoka a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak. Peggy Whitson épp az érettségijére készült 1978-ban, amikor meghallotta, hogy a NASA „leigazolta” az első leendő űrhajósnőket. Ekkor érezte először, hogy az álmai elérhető közelségbe kerültek, igaz, még hosszú útnak kellett eltelnie, hogy meg is valósulhassanak. Ennek ellenére már az egyetemi tanulmányait – illetve doktori címének megszerzését – követően, 1986-ban csatlakozott az Amerikai Űrkutatási Hivatalhoz, igaz, akkor még csak biokémikusként, kutatói minőségben. Először 1996-ban választották ki űrhajósjelöltnek, de ezután egészen 2002-ig kellett várnia, hogy az STS–111 jelzésű küldetés tagjaként az Endeavor űrsikló fedélzetén elindulhasson az űrállomás felé, ahol hat hónapot töltött el. Visszatérése után, 2003 júniusában egy érdekes küldetésre osztották be: két héten át a floridai Key Largótól szűk tíz kilométerre található Aquarius Reef Base-re küldték. A nagyjából a tengerszint alatt húsz méterre telepített laborban két hetet töltött el a NEEMO–5 misszió tagjaként.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-