Létrehozva: 2020.02.04.

John Lennon hippimintás luxusautója újra tündököl

Évtizedek óta egy múzeumban dekkol, de most leporolták és újra kiállítják a Beatles legenda vadítóan sárga, virágmintás Rolls Royce-át. Így a rajongók újra láthatják a csodakocsit, melynek rikító karosszériája egy egész korszak jelképévé vált a ’60-as években.

A meghökkentő karosszériájú luxusautó valójában egy arisztokratáknak és dúsgazdag mágnásoknak szánt Rolls Roys Phantom V, mely modellből mindösszesen 514 darabot készített a klasszikus brit gyártó cég. Ez a típus tényleg különleges, nem véletlen, hogy Erzsébet királynő, sőt, annak idején még az anyakirálynő is ragaszkodott hozzá, de Elvis Presleynek is volt egy csodaszép példánya. Sorolhatnánk még a dúsgazdag tulajdonosokat, de minek, hiszen kétségtelen, hogy az összes Rolls Roys Phantom V modell közül John Lennoné a legszebb!

Fotó: northfoto

Nem volt szívbajos, átfestette

Bár Lennonnak volt egy hétköznap használatos fehér színű Rolls Roys-a, 1965-ben, amikor igazán meglódult a Beatles szekere, vásárolt magának még egyet, egy eredetileg tetőtől talpig fekete Phantom V-t. A Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című album bemutatójára viszont átfestette a kocsit, méghozzá nem akárhogy!


Fotó: GettyImages

A Rolls Roys eléggé feltűnő hippivirágos mintázatot kapott sárga alapon – ez a dizájn igazán passzolt az album stílusához, az együttes koncerteken viselt kosztümjéhez és a lemezborító grafikai világához.

Odapörkölt a királynőnek Abban a két évben, míg a kocsi elnyerte vidámabb küllemét, azért történt egy s más a brit közéletben. Így fordulhatott elő, hogy Lennon '65-ben még a fekete fényezésű autóval ment a királynőhöz átvenni a lovagi kinevezését, de remek stílusérzékkel már az átfestett autóval hajtatott a Buckingham palotához 1969-ben, hogy visszaadja a kitűntetést – így tiltakozott a vietnámi háború ellen. Amikor 1970-ben az Egyesült Államokba költözött, magával vitte az autót, ahol nem csak ő használta: a Rolling Stones, Bob Dylan és a Moody Blues is kölcsönkapta alkalmanként. A sárga hippibatár később a milliárdos Jim Pattison tulajdonába került, aki néhány év tárolás után 1977-ben a kanadai Royal British Columbia Museumnak adományozta.
Fotó: profimedia

 

Mit tettél az autóval, te disznó?

John Lennon annak idején 11.000 angol fontért vásárolta a kocsit, ez mai értéken számolva körülbelül 82 millió forintnak felel meg. Persze az átfestetésért is egy kisebb vagyont fizetett, de belefért. Máskülönben szinte sosem vezette a hatalmas Rolls Royst, mivel csapnivaló sofőr volt. Annyit koccant és hibázott, hogy a hatóságok bevonták a jogsiját. s hiába vizsgázott le újra, állandó sofőrt kellett tartania. Ettől függetlenül imádta a kocsit, hiszen szuperkényelmes volt, és a rajongók egyáltalán nem vetették meg a Rolles Roys-os rongyrázásért. Sőt, úgy tekintettek az autóra, mint valamiféle totemoszlopra, amit meg kell tapogatni.

Fotó: REX

Ugyanakkor a nemzeti értékekre érzékeny kékvérűek nem nézték jó szemmel, amit Lennon a Phantom V-vel művelt. Egy ízben a Picadillyn hajtott át, amikor egy esernyőjével tipegő nénikének adott utat a zebránál. Ám az öreg hölgy ahelyett, hogy megköszönte volna a figyelmességet, rákiabált: „Mit tettél ezzel a szép autóval, te disznó?”

Kívül csicsás, de mi van belül? A Phantom V különlegesen nagyvonalú beltérrel rendelkező, 6 m hosszú, 2 m széles modell, 1959 és 1968 között gyártották. Felszereltsége elképesztő luxusnak számított: elfért benne egy íróasztal, egy önálló zenemasina – talán hifi-toronynak mondanánk -, egy koktélbár illetve egy príma hűtőszekrény is. Lennon kérésére az ő kocsijának utastérben minden fekete volt: az üléseken a bőr, a tetőkárpit , de még az elegáns faburkolatok is.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-