Létrehozva: 2019.06.29.

Hátborzongató csernobili relikviák árasztottak el az internetet

Tömegével jelentek meg a Csernobilból származó, eladásra kínált relikviák a nagy nemzetközi internetes aukciós weboldalakon. Alig néhány perc böngészés után vérfagyasztó tárgyakra lehet bukkanni. Minden egyes relikvia a múlt borzalmas lenyomata...

Szerző Gaál József

33 évvel a végzetes tragédia után az HBO Csernobil című minisorozata miatt újra felkapott téma lett az 1986-os atomerőmű-katasztrófa története. Emiatt az utóbbi időben a Csernobil és Pripjaty szellemvárosába túrákat szervező utazási irodák forgalma csaknem 30-40 százalékkal megugrott.

A fokozott érdeklődést az interneten fellelhető és eladásra kínált rengeteg csernobili csecsebecse is jól mutatja. A katasztrófa utáni kár rendezéséért járó kitüntetéstől kezdve, egészen az atomreaktorokban használt grafit-moderátor-blokkig sok mindenhez hozzá lehet jutni a megfelelő honlapokon.

A RIPOST össze is gyűjtött az internet legmélyebb bugyraiból egy csokorra való érdekes csernobili emléktárgyat, ami egyetlen katasztrófaturista gyűjteményéből sem hiányozhat.

Likvidátori kitüntetés

A csernobili atomerőmű-baleset után a szovjet államapparátus csaknem nyolcszázezer sorkatonát vezényelt a katasztrófa helyszínére a károk rendezése miatt. Az emberfeletti munkát végző alakulat tagjai – már aki túlélte a hihetetlen sugárterhelést – szolgálatuk végeztével úgynevezett likvidátori kitüntetést kaptak. Az apró kitűzőn az alfa, béta és gamma sugárzás jele, valamint egy vércsepp látható. Az utóbbi a szolgálat közben hősi halált halt katonáknak állít emléket. Ezek a kitüntetések 4-5 ezer forintért érhetők el az interneten.

Doziméter

A korabeli szovjet gyártású radioaktivitást mérő szerszám, azaz a doziméter igazi kincsnek számít, pláne azok a darabok, melyeket Csernobilban is használtak a katasztrófa idején. Ezeknek az eszközöknek a nagy része gyűjtőknél landolt, akiknek esze ágában sincs megszabadulni a különleges relikviától. Alapos kutatás után mégis rá lehet bukkanni egy-egy lepusztultabb sugárzásmérő eszközre a neten. Ezeket átlagosan 30-40 ezer forintért kínálják eladásra.

Radioaktív terhelés napló

A 1986-os atombeleset után a csernobili atomerőmű környéke rendkívüli mértékben vált sugárfertőzötté. A felrobbant reaktor közvetlen környezetében például 20 000 röntgen/óra sugárzást mértek, ami a közvetlen halált okozó dózis négyszerese (évi egészségesnek mondható maximális terhelés: 2 röntgen). Az extrém radioaktivitás miatt minden likvidátor magánál hordott egy aprócska füzetet, amibe minden órában feljegyezte, hogy milyen terhelésnek volt kitéve. Az üres példányokért 5 ezer forintot kérnek, ám a kézzel írt jegyzetekkel ellátott füzetekért ennek a dupláját.

Sugárzás elleni gázmaszk

A csernobili atomerőmű négyes blokkjának leolvadása után az egyik legnagyobb problémát a radioaktív por és homok jelentette. A finom részecskéket ugyanis a szél könnyen felkapja és széthordja. Alig néhány héttel a robbanás után Európa nagy részét beterítette a sugárzó porfelhő, a legnagyobb problémát azonban közvetlen a reaktor közelében jelentette. A likvidátorok bizonyos munkakörökben csak és kizárólag gázmaszkban dolgozhattak, ugyanis a sugárzó por azonnali és visszafordíthatatlan károkat okoz az emberek tüdejében. A katasztrófa idején használt életmentő gázmaszk sem épp filléres relikvia, 30 ezer forintot simán elkérnek érte.

Grafit moderátor

Valószínűleg egy RBMK-1000 atomreaktorba tervezett grafitblokk a legelvetemültebb tárgy, amit eladásra kínálnak jelenleg az interneten. A 20-szor 20 centis fekete kocka érdekessége, hogy a csernobili atomerőmű négyes blokkjának olvadásához – többek között – pont ugyanilyen grafit elemek vezettek. A képen látható ritkaság az eladó leírása szerint nem veszélyes, hisz sosem hasznosították egyetlen reaktorban sem – így elviekben nem radioaktív. A különlegességért potom 2800 dollárt, azaz nagyjából 800 ezer forintot kér jelenlegi tulajdonosa. (Igaz, a hirdetés már eltűnt a hirdetési felületről.)

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

Sokkot kapott az apa: szellem akarta elragadni alvó kisfiát - Fotó

BIZARR

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

BIZARR

„Az idegenek lilák és nem zöldek” – állítja egy új tanulmány

BIZARR

Figyelmeztet a jós: még ma megtörténik az elképzelhetetlen

BIZARR

Előkerült egy 55 évvel ezelőtt írt cetli a kanapé mögül, felfedte a jövő titkait

BIZARR

Figyelmeztet az élő Nostradamus: hamarosan új fenyegetéssel kell szembenéznünk

BIZARR

Dermesztő jóslattal ált elő az élő Nostradamus: ez vár ránk még idén

BIZARR

Kővé dermedt a pár, a nagypapa hamvai mellett mozdult meg egy szobor