DIÉTA

6 zöldség és gyümölcs, amit SOHA nem szabadna megpucolnod

Ahogy régen mondták: héjában a vitamin! Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a héja alatt valóságos kis tápanyagbomba rejtőzik. Persze nem minden vitamintól fosztod meg őket a hámozással, de a legtöbbet mégis akkor hozhatod ki belőlük, ha nem szeded le a héjukat. Ha biót vásárolsz belőlük, akkor pedig a vegyszerektől sem kell tartanod.
  • Szerző: Ripost

Alma

Ha levágod az alma héját, a C-vitamin jó része benne marad a gyümölcsben, de a vércukorszint egyenletesen tartásáért és a „rossz” LDL koleszterinszint csökkentéséért felelős pektin jelentős részét elveszíted. A pektin ráadásul az emésztést is lassítja, így kevesebb esélyed van a farkaséhségre.

Sárgarépa

A répa nagyon gazdag a poliacetiléneknek nevezett vegyületekben, amelyek előzetes kutatások szerint, akár a daganatsejtek elpusztítására is képesek, ezen kívül pedig gomba- és baktériumölő, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek a répa héja alatt koncentrálódnak, tehát vagy egyáltalán ne hámozd meg, csak mosd meg alaposan a répát, vagy csak nagyon vékony réteget kaparj le róla.

Burgonya

A krumplihéjban több rost, vas és folsav van, mint magában a zöldségben. A sötét színű burgonya héja még antioxidánsokat is tartalmaz. Még egy ok, hogy héjában süsd a krumplit.

Uborka

A hámozott uborkában kevesebb a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, az A-vitamin és a K-vitamin, mint a hámozatlanban. Ráadásul az uborka rosttartalmának szinte teljes egésze a héjban található – a belseje ugyanis leginkább víz.

Padlizsán

A padlizsán héja tele van a nasunin nevű antioxidánssal, amely a kutatások szerint az agyszövet egészségének fenntartásában játszhat nagy szerepet. A nasunin a flavonoidok nagy családjába tartozik, amelyekből minél többet eszel, annál karcsúbb és egészségesebb leszel.

Szőlő

Valószínűleg senki nem kezdi el a szőlőszemeket hámozgatni, de a gyümölcs levét már biztosan kifacsartad. Ne tedd, inkább edd egészben a szemeket. A vörös szőlőben levő erőteljes szív- és agyvédő, valamint rákellenes hatású rezveratrol ugyanis leginkább közvetlenül a héj alatt található.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?