Létrehozva: 2017.03.19.

A margarin mehet a kukába! Mutatjuk a valóban karcsúsító zsírokat!

A kutatások egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a zsírszegény diéták többet ártanak, mint használnak. Persze nagyon nem mindegy, milyen zsiradékot használsz!

Egyre több tudományos vizsgálat talál rá bizonyítékot, hogy a tejtermékben, tojásban, húsban, diófélékben, olajbogyóban, avokádóban vagyis a zsírokban gazdag étrend nem hizlal, sőt, épp ellenkezőleg! A mai nézetek szerint inkább a finomított szénhidrátokat kell kerülni, míg a zsíros ételek fogyasztását még tanácsolják is.

A zsiradék létfontosságú a sejtek megfelelő működéséhez, és az agy egészségéhez – az agyunk különösen az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket, például a halat szereti.

De vajon milyen zsiradékokat érdemes fogyasztanod és mit kerülj el, ha lehet?

Telített zsírsavak

A telített zsírsavak szobahőmérsékleten általában szilárdak, és legtöbbször az állati eredetű élelmiszerekben, például a tejtermékekben és a húsban, valamint az ezekből készülő csokoládéban, sajtban, tejszínben, majonézben találhatók meg. De van belőlük a diófélékben, a halban és a pálmaolajban is. Ha túl sokszor kerülnek a tányérodra, növelhetik a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetben, így emelhetik a szívbetegségek, a rák és az elhízás veszélyét. Egyes tanulmányok szerint azonban a telített zsírok nem olyan rosszak, mint korábban hitték: nagy szükség van rájuk a sejtek kommunikációjához, a hormonok egyensúlyának fenntartásához és a D-vitamin termeléséhez. Egyél bátran húst, zsíros húsú halakat, dióféléket és tejtermékeket. Van olyan kutató, aki azt is felvetette, hogy hogy a zsírban sütés jobbat tesz a szervezetnek, mint ha növényi olajjal sütnénk-főznénk.

Többszörösen telítetlen zsírsavak

A legtöbb ilyen zsiradék szobahőmérsékleten folyékony: ide tartoznak a növényi olajok, mint a kukoricacsíraolaj, a napraforgóolaj vagy a dióolaj. A dió, a tökmag, a napraforgómag, a lenmag és a hal, például a lazac, a tonhal és a makréla, valamint a szója és a kukorica gazdag ezekben a zsírsavakban, amelyek csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét. Mégsem teljesen jó hatásúak a szervezetre nézve, abban az esetben, ha az olajat hosszas hőhatásnak tettük ki - például benne sütöttük az ételt. Az utóbbi évtized kutatásai szerint a ugyanis a többször áthevített olaj segítheti a szervezetben a szabad gyökök képződését, így növelve a különféle betegségek kockázatát.

Sütéshez, főzéshez használva ezért nem túl egészségesek!

Ám a szervezetnek, kis mennyiségben szüksége van rájuk, így ne töröld őket teljesen az étrendedből. DE! Hidegen használd, például salátára csorgatva.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak

Szobahőmérsékleten szintén folyékonyak, de alacsonyabb hőfokon a többszörösen telítetlen zsírsavakkal ellentétben megszilárdulhatnak. Bőven van ezekből a zsírsavakból az olívaolajban, a repceolajban és a mogyoróolajban, de a mandulával, a pisztáciával, a mogyoróval, a kesudióval, a mogyoróvajjal, a makrélával és a heringgel is magadhoz veheted. Hatékonyabban csökkentik a koleszterinszintet, mint többszörösen telítetlen rokonaik, és a daganatok, illetve az elhízás  megelőzésében is segíthetnek. Erőssé és ellenállóvá teszik a körmöket, a hajat, a bőrt és az izmokat, védik a szív egészségét, csökkentik a vérnyomást és az étvágyat, valamint energiát adnak. Épp ezért érdemes viszonylag rendszeresen fogyasztanod őket.

Transzzsírsavak

A transzzsírok hidrogénezett telítetlen zsírsavak – egyes margarinokban és ipari étkezési zsiradékokban, valamint az ezekkel készült termékekben, pl. süteményekben találhatunk ilyeneket. A 100 grammonként 2 grammnál több transzzsírsavat tartalmazó élelmiszerek forgalmazása szerencsére már tilos – nem is véletlenül, hiszen sokat ártanak az egészségnek: veszélyeztetik a szív és az érrendszer egészségét, eltömítik az ereket. Az otthon, vagy étteremben bő zsiradékban sütött ételekkel is érdemes vigyázni, mivel magas hőmérsékleten a növényi olajokban is képződhetnek transzzsírsavak. Mivel ezek a zsírsavak hízáshoz, inzulinrezisztenciához és gyulladásokhoz vezethetnek, amennyire csak lehet, kerüld őket.

Mit érdemes választanod?

Nőknek napi 71 gramm, férfiaknak, 93,5 gramm zsír az ajánlás, a diétázóknak elég körülbelül 50 gramm. Tejből és joghurtból érdemes a zsírszegény helyett a teljes tejet választani, mivel hosszabb időre telít el. A tojás jót tesz a szervezetnek, hetente akár négyszer is eheted, nem emeli a koleszterinszintet. Az olívaolaj a salátához kiváló, de ne süss benne, mivel rákkeltővé válhat. Sütésre a repce- vagy a napraforgóolaj való. Vörös húsból heti háromszor négyszer 10 dkg az ideális. A feldolgozott húsokat, szalámikat inkább hagyd ki az étrendedből, mivel rengeteg bennük a só és transzzsírokat is tartalmazhatnak. A finomított szénhidrátokat is érdemes elkerülni, és helyettük a teljes kiőrlésűeket választani. A gyümölcslé nem túl jó ötlet, mivel a gyümölcs teljes cukortartalma benne van – a hasznos rostok nélkül. Inkább edd meg a teljes gyümölcsöt. A csokoládé (mértékkel) nagyon jó a szívnek – de csak a legalább 70 százalékos kakaótartalmúval érdemes próbálkozni, a tejcsoki és a fehér csoki szinte csak cukorból áll. Ha a vaj és a margarin vagy a zsírszegény vajkészítmények között kell választanod, szavazz inkább a vajra, de kis mennyiségben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!