kulcsár edina
Létezik egy diétaszabály, amit általában nem említenek az elsõk között. Sõt, sokszor fel sem hívják rá a figyelmet. Pedig ez az, amit sosem szabad szem elõl téveszteni! Ezen múlik ugyanis a fogyás sikere vagy kudarca!
A fogyókúrázók mind tudják, hogy zöldséget és sovány húst enni egészséges, a cukor pedig erősen hizlal. Akkor miért lesz sikeres az egyik fogyókúra, és miért lesz sikertelen a másik – feltéve persze, hogy mindketten mindent elkövetnek az álomsúly érdekében. A szakértők szerint egyszerű a válasz.
A túlzott elszántság sajnos nem vezet jóra. Ha túl sok mindent zársz ki az étrendedből, és megrögzötten próbálsz elkerülni minden „rossz” élelmiszert, például az összes szénhidrátot (még a teljes kiőrlésű kenyeret és a gyümölcsöt is), sőt, esetleg tejterméket sem fogyasztasz, képtelen leszel hosszú távon is fenntartani a diétádat. Ha pedig visszatérsz a régi étkezési szokásaidhoz, elkerülhetetlenül visszahízod, amit leadtál.
Sok szigorú diétát folytató fogyókúrázó egyszer egy héten nem bírja tovább, és mindent megeszik, amit a hűtőben talál. Nem is csoda, hiszen a nagyon szigorú diétákat egyszerűen nem lehet hosszabb ideig kibírni.
Mi hát a megoldás? Az, ha fogyókúra helyett inkább az életmódváltásra szavazol. Egyél minél természetesebb, tápanyagban gazdag ételeket: sok fehérjedús húst és tejterméket, rostban és vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, a szénhidrátokat pedig lehetőleg teljes kiőrlésű gabonákból vedd magadhoz.
Csak a cukrot és a fehér lisztes pékárukat kell kerülnöd. Igyál minél több vizet, és egyél két-három óránként, hogy ne hintázzon a vércukorszinted. És persze a rendszeres mozgásról se feledkezz meg!