DIÉTA

Figyelj, ezért kattansz rá a gyorskajákra!

A gyorskaja beindítja az agyban az elégedettséget kiváltó vegyületek termelését - ez pedig szinte euforikus állapothoz vezet. Ám amikor elmúlik a jó érzés, újra és újra ilyen élményre vágysz. Vagyis a gyorskaja nem sokban különbözik a kábítószerektől.
  • Szerző: Ripost

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a kalóriadús gyorskaják fogyasztásakor az agyat valósággal elárasztja a dopamin, amely többek közt az örömérzetért is felelős. Ez a hormonális megbillenés viszont arra késztet, hogy még többet és többet egyél a jó érzést kiváltó ételekből.

Amikor állatkísérletekben édesített és zsiradékban gazdag ételekkel etették az egereket egy napon keresztül, a szervezetükben megnőtt a dopamin mennyisége, ők pedig egyre többet ettek. Amikor viszont inzulint injekcióztak az agyuk örömérzetért felelős részébe, az étvágy azonnal apadásnak indult.

A kísérleteket végző kutatók szerint a felfedezések az emberekre nézve is fontosak, és bevethetők az elhízás elleni harcban. Dr. Stephanie Borgland, a kanadai Calgary University munkatársa szerint abban a világban, amely tele van könnyen elérhető, finom és olcsó ételekkel, ez a biokémiai folyamat nagyon könnyen túlevéshez vezethet.

A dopamin az agy mozgásért, érzelmekért, motivációért és örömérzetért felelős részében hat, és normál szinten a természetes viselkedési mintákat jutalmazza. Ám ha ezt a rendszert túlstimuláljuk, olyan eufóriás hatást válthat ki, amely arra serkent, hogy újra és újra megismételjük az örömérzetet okozó tevékenységet. Ez a hatás pedig akár még napokig kitarthat. Ám az inzulin, az a hormon, amely a teltségérzetért és a vércukorszint szabályozásáért felelős, csökkentheti az étvágyat. Vagyis az ördögi kör az inzulin segítségével megtörhető.

Már korábbi kutatások is utaltak rá, hogy a zsíros és cukros ételek ugyanolyan addiktívek, mint a kokain. A túlsúlyos és túlevésre hajlamos kísérleti alanyokat épp annyira vonzotta a gyorsételek látványa, mint a kokainfüggőket egy zacskó fehér poré, és az agyuknak is épp azok a részei lendültek működésbe, mint a kokainistáké.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?