Létrehozva: 2016.07.11.

Gyötröd magad a diétával, mégsem fogysz? Ez lehet a baj!

Felejts el mindent, amit eddig a diétáról tanultál! Ha csak szenvedsz vele, mégsem vagy képes lefogyni, itt a magyarázat! Elmondjuk, miért nem mûködnek a hagyományos diéták.

Szerző Ripost

Túl sokat eszel edzés után

Azt hitted, hogy az edzés fogyaszt? Gondold újra! A sportolás használ az általános egészségi állapotodnak, javítja a hangulatod, izmot épít, de önmagában a fogyásra sajnos nem jó. Hogy miért? Mert éhessé tesz, mi pedig általában hajlamosak vagyunk arra, hogy jól belakjunk utána. És ezzel azonnal tönkre is tettünk mindent...

A tested tudja, hány kiló akar lenni

Egereken végzett kísérletekből az derült ki, hogy az állatok pár nap böjtöléstől fogytak, ahogy azonban ételhez jutottak, visszaszedték a leadott súlyt. Ám az ellenkezője is igaz volt: a túletetett egerek híztak, ám normális táplálkozás mellett addig nem ettek, amíg újra el nem érték az eredeti súlyukat. Az embereknél is hasonló jelenségnek lehetünk tanúi, a testünk tudja, hány kiló akar lenni. Ahhoz, hogy ezt kijátsszuk, inkább az ételeink minőségére kell odafigyelnünk, mintsem a kalóriákra. Azt vegyük szemügyre, hogy vajon amit megeszünk, az eltelít, energiát ad és egészséges-e, vagy épp ellenkezőleg. Ami jót tesz a testünknek, az a súlyvesztésben is segíteni fog.

Rosszul reggelizel

A reggeli fontos, de nem minden reggeli egyforma! Egy kísérletben a sok finomított szénhidrátot tartalmazó reggelit (instant zabpelyhet) fogyasztók délben lényegesen többet ettek, mint azok, akik lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. natúr zabpelyhet) fogyasztottak, és azok ették a legkevesebbet, akik tojást és zöldséget, azaz fehérjét és rostdús élelmiszert reggeliztek.

Számolgatod a kalóriákat

Aki keveset eszik, az állandóan éhes, és idővel megadja magát az éhségrohamnak. Ráadásul az sem mindegy, hogy az elfogyasztott kalóriák miből származnak: az egészségesnek mondott, zsírszegény, de cukorban és finomított szénhidrátban gazdag ételek hintába ültetik a vércukorszintedet, és máris éhesebb vagy, mint voltál. Ezzel szemben a diófélék, az olívaolaj és az avokádó egyenletesen tartja a vércukorszintet, így segít a fogyásban.

Mesterséges édesítőszereket fogyasztasz

A mesterséges édesítőszerek a cukornál sokkal erőteljesebben stimulálják az édes ízre fogékony ízreceptorokat, így eltompítja az ízérzékelésedet. Vagyis a gyümölcs és a zöldség egyszerűen íztelenné válhat. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek a legújabb kutatások szerint képesek inzulinválaszt kiváltani a szervezetben, ami azt jelenti, hogy szintén éhessé tesznek. A legjobb, ha az édesség iránti vágyadat inkább gyümölcsökkel elégíted ki.

Az éhségrohamok veszik át az uralmat az életed felett

Amikor leesik a vércukorszinted, a szervezeted meghúzza a vészcsengőt, és azonnal ételért nyúlsz – a legtöbb esetben valamilyen finomított szénhidrátért vagy cukros élelmiszerért, mivel ez gyorsan fellöki a vércukorszintet. A baj csak az, hogy hamarosan rosszabbul érzed magad, mint előtte, és megint enni vágysz. Vagyis a finomított szénhidrát drogként viselkedik a szervezetben. A legjobb, ha inkább valamilyen fehérjedús élelmiszert, például sovány húst vagy hüvelyeseket fogyasztasz, ha megéhezel – ettől sokáig jóllakottnak érzed magad.

Túl kevés sót eszel

Ha kiiktatod az életedből a feldolgozott élelmiszereket, máris csökken a sófogyasztásod, mivel ezeket általában agyonsózzák, hogy legyen valami ízük. Ám túlságosan visszafogni sem jó a sófogyasztást: a túl kevés só rossz hatással van a vérnyomásra, és az anyagcserére, míg a túlzott sófogyasztás szintén a vérnyomást és így a szív egészségét veszélyezteti. A legjobb, ha betartod a napi 5 grammos ajánlást, amiben benne van a külön sózás és az ételeid rejtett sótartalma is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Templom előtt felállított kereszttel és művérrel provokált Budapesten egy vegán csoport húsvét alkalmából

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Elüldözi Németországból az idegengyűlölet a szakképzett külföldi munkásokat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!