kulcsár edina
Felejts el mindent, amit eddig a diétáról tanultál! Ha csak szenvedsz vele, mégsem vagy képes lefogyni, itt a magyarázat! Elmondjuk, miért nem mûködnek a hagyományos diéták.
Azt hitted, hogy az edzés fogyaszt? Gondold újra! A sportolás használ az általános egészségi állapotodnak, javítja a hangulatod, izmot épít, de önmagában a fogyásra sajnos nem jó. Hogy miért? Mert éhessé tesz, mi pedig általában hajlamosak vagyunk arra, hogy jól belakjunk utána. És ezzel azonnal tönkre is tettünk mindent...
Egereken végzett kísérletekből az derült ki, hogy az állatok pár nap böjtöléstől fogytak, ahogy azonban ételhez jutottak, visszaszedték a leadott súlyt. Ám az ellenkezője is igaz volt: a túletetett egerek híztak, ám normális táplálkozás mellett addig nem ettek, amíg újra el nem érték az eredeti súlyukat. Az embereknél is hasonló jelenségnek lehetünk tanúi, a testünk tudja, hány kiló akar lenni. Ahhoz, hogy ezt kijátsszuk, inkább az ételeink minőségére kell odafigyelnünk, mintsem a kalóriákra. Azt vegyük szemügyre, hogy vajon amit megeszünk, az eltelít, energiát ad és egészséges-e, vagy épp ellenkezőleg. Ami jót tesz a testünknek, az a súlyvesztésben is segíteni fog.
A reggeli fontos, de nem minden reggeli egyforma! Egy kísérletben a sok finomított szénhidrátot tartalmazó reggelit (instant zabpelyhet) fogyasztók délben lényegesen többet ettek, mint azok, akik lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. natúr zabpelyhet) fogyasztottak, és azok ették a legkevesebbet, akik tojást és zöldséget, azaz fehérjét és rostdús élelmiszert reggeliztek.
Aki keveset eszik, az állandóan éhes, és idővel megadja magát az éhségrohamnak. Ráadásul az sem mindegy, hogy az elfogyasztott kalóriák miből származnak: az egészségesnek mondott, zsírszegény, de cukorban és finomított szénhidrátban gazdag ételek hintába ültetik a vércukorszintedet, és máris éhesebb vagy, mint voltál. Ezzel szemben a diófélék, az olívaolaj és az avokádó egyenletesen tartja a vércukorszintet, így segít a fogyásban.
A mesterséges édesítőszerek a cukornál sokkal erőteljesebben stimulálják az édes ízre fogékony ízreceptorokat, így eltompítja az ízérzékelésedet. Vagyis a gyümölcs és a zöldség egyszerűen íztelenné válhat. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek a legújabb kutatások szerint képesek inzulinválaszt kiváltani a szervezetben, ami azt jelenti, hogy szintén éhessé tesznek. A legjobb, ha az édesség iránti vágyadat inkább gyümölcsökkel elégíted ki.
Amikor leesik a vércukorszinted, a szervezeted meghúzza a vészcsengőt, és azonnal ételért nyúlsz – a legtöbb esetben valamilyen finomított szénhidrátért vagy cukros élelmiszerért, mivel ez gyorsan fellöki a vércukorszintet. A baj csak az, hogy hamarosan rosszabbul érzed magad, mint előtte, és megint enni vágysz. Vagyis a finomított szénhidrát drogként viselkedik a szervezetben. A legjobb, ha inkább valamilyen fehérjedús élelmiszert, például sovány húst vagy hüvelyeseket fogyasztasz, ha megéhezel – ettől sokáig jóllakottnak érzed magad.
Ha kiiktatod az életedből a feldolgozott élelmiszereket, máris csökken a sófogyasztásod, mivel ezeket általában agyonsózzák, hogy legyen valami ízük. Ám túlságosan visszafogni sem jó a sófogyasztást: a túl kevés só rossz hatással van a vérnyomásra, és az anyagcserére, míg a túlzott sófogyasztás szintén a vérnyomást és így a szív egészségét veszélyezteti. A legjobb, ha betartod a napi 5 grammos ajánlást, amiben benne van a külön sózás és az ételeid rejtett sótartalma is.