DIÉTA

Itt a japán válasz a mediterrán diétára: Élj 120 évig

A japán Okinawa szigetén több a századik évét is megérő ember, mint bárhol máshol a világon. Mi lehet az oka, hogy itt ilyen sokáig élnek az emberek?
  • Szerző: Ripost

Okinawa egyike a világ úgynevezett „kék zónáinak”, ahol a legnagyobb az emberek várható élettartama. Ezen a japán szigetcsoporton különösen kicsi az elhízottak, és a krónikus betegségekkel, például szívbetegségekkel, cukorbetegségekkel és daganatokkal küzdők aránya. A titok pedig sokak szerint a helyi étrendben rejlik.

A tradicionális okinawai étrendben sok a magas rosttartalmú szénhidrát, például az édesburgonya, a gyökérzöldség és a tésztaféle. Rengeteg zöld színű, leveles zöldség is van benne, ezen kívül pedig tengeri élőlények és algák, kisebb mennyiségben vörös hús, például sertéshús, valamint shiitake gomba is van benne, amelyet ázsiai szokás szerint szójaszósszal ízesítenek. A diétát szójából készült tofu és jázminos zöld tea egészíti ki. A feldolgozott élelmiszerekből viszont keveset esznek errefelé. Cukrot és zsiradékot sem sokat fogyasztanak, a zsiradék többségét inkább az egészséges omega-3 zsírsavakat tartalmazó hallal veszik magukhoz.

Több vizsgálatot is végeztek már a kutatók ezzel az étrenddel kapcsolatban, és mindig arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges testsúly fenntartásában is nagy szerepe van, és nagyon egészséges is, mivel összetevői enyhítik a szervezet gyulladásos folyamatait, és segítenek jó néhány betegség megelőzésében. Ráadásul Ázsiában jellemzően nem eszik degeszre magukat az emberek, csak a kellemes jóllakottságig fogyasztanak ételt.

Persze nem kell azonnal gyökeresen megváltoztatni az étkezési szokásaidat, és áttérni a japán étrendre. A kisebb változtatások is elegendőek. Egyél például minden nap egy kevés édesburgonyát, és cseréld a finomított tésztát és fehér rizst teljes kiőrlésű lisztből készültekre, illetve barna rizsre. A zöldségeket tekintsd főfogásnak, minden ételedben legyen belőlük. Fogyassz minél több zöld leveles zöldséget, például spenótot, káposztát. A fehérjét is jórészt növényi forrásokból, például szójából, hüvelyesekből vedd magadhoz, és csökkentsd a húsfogyasztásodat. Kerüld a cukros édességeket, inkább gyümölcsöt vagy olajos magvakat nassolj. Mindehhez pedig igyál minél több zöld teát.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?