ÉLETMÓDI

5+1 bankkártyás tipp, ha külföldön nyaralsz!

Tízezreket spórolhatsz.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ezekre figyelj, hogy a nyaralás tényleg álom legyen!

Itt a nyár, sokan már előre lefoglalták a külföldi útjukat, de vannak, akik csak most döntenek arról, az országhatárokon túl pihenik ki az elmúlt hónapok fáradalmait. Arra azonban sokszor már csak utólag gondolnak, mennyit spórolhattak volna, ha előre, tudatosan döntenek a pénzügyi dolgokról is.

A Sberbank szakértői összegyűjtöttek 5+1 tippet, amire nem árt odafigyelni a külföldi „kártyázáskor”.

Mielőtt elindulnánk…

Kezdjük egy nagyon általános, mégis rendszeresen előforduló hibával, ez pedig a bankkártya lejárati ideje. A bankkártyán jól látható helyen hh/éé formátumban tüntetik fel a plasztik érvényességi idejét. Egyszerű példával élve: a 11/17 azt jelenti, hogy bankkártyánk 2017. november 30-ig használható. Erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, ezért indulás előtt mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot. A Sberbank szakértői arra is felhívták a figyelmet: ha a nyaralást megelőzően kaptuk kézhez új bankkártyánkat, akkor azt még indulás előtt, itthon aktiváljuk.

Ha átlépjük a határt…

Amennyiben külföldi nyaralásunkon kártyával tervezünk fizetni, mindenképpen ellenőrizzük, szükség esetén pedig módosítsuk a kártyánkhoz beállított vásárlási limitet. A legtöbb hitelintézetnél ez ma már mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehető.

Biztonság mindenekelőtt!

Éljünk az SMS-kontroll adta lehetőséggel külföldön is: így pénzmozgásainkról a vásárlást követően azonnal értesülünk. Jegyezzük fel bankunk külföldről is hívható ügyfélszolgálati számát mobilunkba! Ha a nyaraláson bármilyen problémánk adódna, vagy ellopnák kártyánkat, azonnal tudunk intézkedni a letiltásról – tanácsolják a hitelintézet szakértői! És ha már tiltás: a hitelintézetek kiemelt figyelmet fordítanak a kártyás csalások kiszűrésére. Ha egy távoli, egzotikus országba készülünk, érdemes bankunknál is jelezni az úti célt. Ezzel elkerülhetjük, hogy a háttérben futó, kártyás csalásokat 24 órában figyelő rendszerek esetleg úgy értelmezzék: kártyánk illetéktelen kezekbe került.

Kártyás vásárlás: mennyi az annyi?

Nagyon fontos tudni, hogy a kártyás vásárlás külföldön is díjmentes! Ugyanakkor bizonyos országokban a kereskedőnek joga van díjat felszámolni a tranzakciók után. Érdemes tehát már indulás előtt tájékozódni, hogy a célországban milyen szabályozások érvényesek.

Felvenni vagy nem venni?

A külföldi ATM-használatok során extra költségek merülhetnek fel, azonban a kártyatársaságok és a bankok is hirdethetnek kedvezményes akciókat a nyári időszakokban, amikre jó, ha odafigyelünk. Így indulás előtt mindenképpen érdemes rákérdeznünk a számlavezető bankunknál arra, hogy fut-e ilyen promóció, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Azért legyen nálunk valamennyi készpénz is

Noha a bankkártya használata gyors, kényelmes és legfőképp biztonságos módja a fizetésnek, mindenképpen tartsunk magunknál valamennyi készpénzt is. Hiszen előfordulhat, hogy a sarki fagyizóban, vagy például a helyi tömegközlekedési eszközön is csak készpénzt fogadnak el. További biztonságérzetet nyújt az is, ha a nyaralásra nem egy, hanem több bankkártyát viszünk magunkkal – lehetőség szerint különböző kártyatársaságok által kibocsátott plasztikot.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?