ÉLETMÓDI

65 nőt lakatott jól egyszerre a poligamista férfi

A feleségeknek szigorú szabályokat kellett betartaniuk. A férfi megszabta, milyen ruhákat hordhatnak, mit játszanak a gyerekeik, és nem lehetett egyedi frizurájuk sem. De arról, hogy mi zajlott a hálószobákban, a nők mélyen hallgatnak...
  • Szerző: J.D.

Warren Jeffs, a 21. század leghíresebb szektavezére a Jézus Krisztus Utolsó Napok Szentjeinek Egyházközösségben nőtt fel. Ez a vallási szekta a mormon egyházból nőtt ki, de a mormonok által soha nem volt elismert. Ugyanis azt a hagyományt követi, amit a mormon egyház elvetett 1890-ben: a többnejűséget.

Jeffs családjában a poligámia generációkra vezethető vissza, az apjának például ötven felesége volt. Nem csoda, ha számára ez volt a norma; mielőtt letartóztatták, 65 asszonnyal büszkélkedhetett. Apja vezette a vallási közösséget, halála után vette át az irányítást Warren Jeffs. A férfi szinte azonnal feloszlatta a közösség vezetőségét, új szektát alapított, és egy személyben uralkodott a tagok felett. Könyörtelen vezetőnek bizonyult, mindent ő szabott meg: mit viselhetnek, kihez mehetnek hozzá, milyen játékkal játszhatnak a gyerekek.

De nem csak ebben nyilvánult meg a kegyetlensége: a férfi megszállottan követelte a „tökéletes engedelmességet.” Furcsa, bizarr szabályokat vezetett be: például senki nem viselhetett vöröset, vagy tarthatott piros autót, mert Jézus majd vörös ruhában fog visszatérni. A tagoknak be kellett szolgáltatniuk a fegyvereiket és a javaikat, Jeffs eltörölte a nyaralásokat és könyveket égettetett el.

Mindezeken kívül pedig isteni küldetésének érezte, hogy minél fiatalabb feleségei legyenek. Ez is lett a veszte, 2006-ban kiskorú lányok megerőszakolásáért tényleges életfogytiglanra ítélték. A tárgyalássorozaton szörnyű titkokra derült fény: az egyik tanú unokahúga 12 éves volt, amikor Warren Jeffs feleségül vette, és úgy erőszakolta meg, hogy közben az aktust néhány felesége végignézte. Az ügyész szerint évtizedek alatt több száz hasonló bűncselekményt követhetett el. Egy hanganyag tanúsága szerint azt mondta a kislányoknak, hogy isteni küldetésük felizgulni, és készen kell állniuk arra, hogy ha szükséges, vigaszt nyújtsanak neki.

A tárgyaláson sok feleség tagadta a vádakat, és kiállt Warren Jeffs mellett; fanatikusan imádták és követték őt. A szekta legtöbb tagja, ha választania kellett a család és a közösség között, utóbbi mellett voksolt; emiatt sok család szétszakadt, amikor valaki kimenekült a közösségből, és új életet kezdett. Annyira fanatizálta a közösséget a férfi, hogy bár sokan elhagyták a közösséget, sokan még a börtönből is várták a prédikációit, és a szigorú fegyelmet évtizedekig, az ítélet után is megtartották. Csak az ítélet meghozatala után szállították át Jeffst egy olyan távoli börtönbe, ahonnan a közösség tagjait nem tudta már elérni. Egy szemtanú, aki a texasi fegyházban meglátogatta őt, elmondta, hogy már egyáltalán nem az a félelmetes alak, mint volt: beesett az arca, hangokat hall, valószínűleg skizofréniás lett.

A város, ahol a szekta működött, azonban még mindig virágzik: az izolált közösség még mindig poligám családokból áll. Egyes becslések szerint Jeffsnek körülbelül 10.000 poligámiában élő követője lehet. A közösség megmaradt, de az állami szervek szigorúan felügyelik a törvények betartását a városban.

És ezeket olvastad már?