Létrehozva: 2020.03.13.

A koronavírus-betegek akkor fertőznek a legjobban amikor még enyhék a tüneteik

Dr. Clemens Martin Wendtner, a neves brit virológus, aki a napokban alaposan tanulmányozott kilenc, koronavírussal megfertőződött beteget, azt állítja, hogy a kezdeti időszakban, amikor a betegek még nem mutatnak komolyabb tüneteket, még nagyobb lehet a fertőzés veszélye. Vagyis érdemes odafigyelnünk a kisebb tünetekre is!

Nem kell ahhoz komolyan betegnek lennünk, hogy körbefertőzzünk akár több száz embert! – mondta dr. Clemens Martin Wendtner.

Ezért olyan fontos a lehető legtöbb tömeges alkalom, tömegrendezvények, sportesemények, konferenciák, bármiféle gyülekezés mellőzése.

Keith Neal professzor, a Nottinghami Egyetem fertőző betegségek epidemiológiai emeritus professzora, aki szintén a Telegraph című lapnak nyilatkozott, megerősítette mindezt.

„Tudjuk, hogy az emberek leginkább a tünetek első napjaiban fertőznek. Bár még nincsenek komolyabb tüneteik, a szervezetük küzd a fertőzéssel, de mégis ekkor tud a közvetítésükkel a leggyorsabban továbbterjedni a betegség.”  

Ezért érdemes mindenkinek figyelnie magán a következő tüneteket.

  • a náthás orr
  • a száraz köhögés
  • a láz
  • a légzési nehézségek
  • borzongás, hidegrázás
  • az izom, testfájdalmak
Bár ezek közül több lehet akár az influenza tünete is, mégis jobb ilyenkor a lehető legnagyobb óvatosság. Ajánlatos azonnal otthon maradni és még a családtagjainkkal is a lehető legkevesebb kapcsolatot tartani, különös tekintettel a cseppfertőzés legkisebb veszélyére. Nagyon felelőtlen az, aki azonnal eldobható zsebkendő nélkül a levegőbe tüsszent vagy köhög. Akik a körmüket rágják még inkább kockáztatják az egészségüket. A koronavírus legfontosabb, mindig jellemző tünete a makacs száraz köhögés. Erre figyeljünk leginkább. A legtöbb feljegyzett esetben eddig 5 napon belül jelentkeztek a koronavírus tünetei, a legkésőbbi rögzített eset 12 napon belül produkált tüneteket. Ezért szabták meg két hétben a karantén átlagos idejét. Ehhez képest egy átlagos megfázás tünetei jellemzően már három napon belül jelentkeznek.

A mosás! A vasalás!

Mivel a vírusok rosszul viselik az extrém hőmérsékleti különbségeket, érdemes a mosási hőmérsékletet a kímélő 20-30 fokról 60 fokra emelni. A vírusok számára a szokásos 36-37 fok közötti testhőmérséklet az ideális.

Ugyanakkor a nem kellően karbantartott, nem kellően tiszta mosógép is a fertőzés forrása lehet, pedig valljuk be, hogy ezt gyakran elhanyagoljuk. Akár egy nagy pohár ecet is segíthet, amennyiben hagyunk végigfutni egy legalább 60 fokos mosást.

A 100 fok körüli vasalást egyetlen vírus sem éli túl, érdemes a ruhadarabjainkat akár többször is átvasalni.

Otthoni karantén

Amennyiben valaki otthoni karanténba kényszerül, itt is ajánlatos betartani néhány szabályt. Amennyire csak az adott lakás körülményei engedik, a lehető leginkább el kell különülni egymástól. A fertőzött családtag ruhadarabjait, ágyneműjét külön kell mosni és ajánlatos gumikesztyűben megfogni. A fertőzött családtag már védheti a többieket azzal, hogy maszkot visel vagy a lehető leginkább elfedi az arcát. Egyáltalán kerül mindenféle olyan lehetőséget, ami másokat megfertőzhet, a lehető legkevesebb felületet érint meg, a lehető legkevésbé van egy légtérben szeretteivel. A gyakori kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Kár pánikolni, ha nem kapni kézfertőtlenítőt, vagy extrém magas árat kérnek érte. A szappannal történő kézmosás is megfelelően hatásos, ha kellően alapos. Tudják, a kézfejet kívül-belül, az ujjak között, az ujjbegyeket és a hüvelykujjat külön is, jó alaposan meg kell mosni. Legalább 40 másodpercen keresztül.

Még részletesebben így írja le a szakirodalom a tökéletes kézmosást: Nedvesítsük be vízzel a kezünket. Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe. Dörzsöljük össze a tenyerünket. Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az ujjakat összefonjuk. Váltott kézzel ismételjük meg. Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük. Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg. Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet. Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet. Folyó vízzel alaposan öblítsük le a kezet. Kézszárításhoz egyszer használatos papírtörlőt alkalmazzunk. A vízcsapot a papírtörlő segítségével zárjuk el. Kezeink biztonságosak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!