ÉLETMÓDI

A menstruáló nőknek kitűzőt kell viselniük munka közben ennél a cégnél

A vállalat döntése széles körű felháborodást váltott ki. Azt ígérik, felülvizsgálják az érthetően sokat támadott döntést.

A Daimaru nevű japán áruházlánc egyik oszakai kiszolgálóegységében október végén bevezettek egy házszabályt, ami arra kötelezi a női alkalmazottakat, hogy egy aprócska kitűzőt viseljenek a mellkasukon, amikor menstruálnak – számol be az esetről a New York Post internetes kiadása.

(Twitter)

A nagyjából 500 alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi üzletben nem aratott osztatlan sikert a körülbelül egy hónapja bevezetett szabály. A bolt női munkatársai közül többen is névtelenül azt nyilatkozták a helyi sajtónak, hogy az aprócska kitűző megalázó és nem látják semmi értelmét. Egyesek ráadásul arról számoltak be, hogy verbális zaklatás áldozatai lettek, mert mindenki tudta róluk, hogy épp menstruálnak.

A furcsa házszabály körül kialakult botrány miatt az üzletlánc vezetése megígérte, hogy felülvizsgálják a döntést. A Diamaru szóvivője a következőket mondta a kitűzőkkel kapcsolatba:

„Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy a kitűzőkkel nem az volt a célunk, hogy privát vagy szenzitívnek minősülő információkat hozzunk nyilvánosságra a vásárlók előtt. Azt szerettük volna elérni, hogy javítsunk a dolgozóink munkakörülményein. Az elképzelés az volt, hogy a kollégák és vásárlók is figyelmesebbek és megértőbbek lesznek a menstruáló nőkkel szemben, ha tudják, hogy megvan a havi ciklusuk. Fontos megjegyezni, hogy a kitűző viselése önkéntes alapon működött, ezért többen megtagadták a viselését. Persze, akadtak, akik már elsőre is megértették a szándékot, és támogatták a kezdeményezést, igaz, ők voltak kevesebben. Emiatt a cég vezetésével átgondoljuk a kitűzős kezdeményezést.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?