ÉLETMÓDI

A mozgáshiányos életmód ellen indítottak mozgalmat sportszakemberek

Véget érhet a karantén-lustulás korszaka, elindult a Mozgástér Mozgalom, amely 5 év alatt 500 ezer mozgáshiányos ember életmódváltását, megmozgatását tűzte ki célul.
  • Szerző: RIPOST

A mozgalom egészségügyi szervezeteket, sportegyesületeket, háziorvosokat és edzőket, edzőtermeket fog össze a szabadidősportok megismertetése, megszerettetése érdekében, hogy egyre kevesebben mondhassák el, hogy nem volt a mozgásra, az egészséges életmódra lehetőségük. Ez a szervezők szerint különösen fontos egy olyan országban, amelyben a statisztikák e téren nem túl kedvezőek, a lakosság több mint 50 százaléka túlsúlyos, és már a gyerekeknél is problémát jelent a rendszeres testmozgás hiánya.

Azokat az embereket akarják mozgásra bírni, akiknek nincs kellő motivációjuk, idejük, esetleg anyagi lehetőségük vagy ötletük. A Mozgástér összekapcsolja a mozogni vágyókat vagy azt csak fontolgatókat a környezetükben lévő lehetőséggel, úgy, hogy egészségi problémájuknak megfelelően szűri, illetve célzottá teszi az ajánlatokat. Különböző programokat ajánl például a magas vérnyomásúaknak, a gerincbetegséggel küzdőknek, a túlsúlyosoknak vagy a fogyatékos embereknek.

A mozgalom tematikus workshop-sorozatot indít, ezekben kéthetes ciklusokban mutatnak be több mint 1000 egészségmegőrző mozgásformát, sportot, mozgásprogramot. Elindulnak a játékos kihívások is, amelyekre bárki ingyenesen jelentkezhet, és a kihívásokra jelentkezőket jutalommal, kedvezményekkel ösztönzik a kitartásra. Az egyes mozgásformáról vagy sportágról pedig szakirodalmat is kaphatnak az érdeklődők. Helyszíneket is ajánlanak, hogy hol, milyen feltételekkel lehet űzni az adott szabadidős sportot.

Fontos, hogy mindenki a megfelelő szintet és mozgásformát válassza induláskor, hiszen a fokozatosság itt sem mellőzhető. Ebben segítséget nyújt, hogy a résztvevők minden mozgásformáról részletes, egészségügyi információkat kaphatnak, az oldalra feltöltött interjúk és beszélgetések keretében házi orvosokkal, gyógytornászokkal, masszőrökkel, szakorvosokkal.

A mozgalom célja, hogy egy egyedülálló modell mentén több tízezer mozgásszínteret, mozgás coach-ot, mozgásszervezőt és egészségügyi szakembert kapcsoljon össze, így évente 100.000 új felhasználót lehet megnyerni a rendszeres testmozgást végző emberek világába.

A mozgástér applikációt is indít, amely az állapotfelmérést, egyénre szabott alternatívákat, térítésmentes és kedvezményes mozgásprogramok igénybevételét, tanácsadást, utánkövetést és mentorprogramokat biztosít.

Lesz lehetőség arra is, hogy a Mozgástér pályázatokon keresztül sporteszközökhöz is támogatást nyújtsanak.

A Mozgástér Projekt szakmai együttműködő partnerei a projekt indulásakor: EMMI SE a Medzosz (Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége, a Magyar Szabadidősport Szövetség, a Magyar Sportmenedzsment Társaság, illetve a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny-, és Szabadidősport Szövetsége), valamint háziorvosok és szakorvosok.

A projektről az érdeklődők a Mozgástér Online Sportegyesület honlapján és a facebook-oldalán találnak információkat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?