ÉLETMÓDI

Hatalmasra csaptak a fagyos hullámok, eszméletlen, mi történt a Balatonnál

A zord időjárás, a kemény hideg és a viharos szél elképesztő természeti képződményeket hozott létre. Jeges tündérvilág a téli Balatonnál.
  • Szerző:

Bár a szibériai eredetű fagyos légtömeg lassan távozik hazánk területéről, a Balatonnál még mindig láthatók azok a varázslatos képződmények, amiket a tómederből kicsapódó jeges hullámok hoztak létre a parton. Mivel ezek a tünékeny jégszobrok a kedden érkező enyhe időjárás miatt végképp az enyészeté lesznek, talán érdemes vetni rájuk még egy pillantást. Fotóriporterünk Siófok környékén sétált le a partra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rádermedt a Balaton vize a hideg sziklákra (Fotó: Ripost)

A Balaton, vagy ahogy sokan emlegetik: a magyar tenger vize még nem érte el a fagypontot, amikor betört az országba a szibériai hideg, a tó nem volt befagyva. A viharos szél által felkorbácsolt hullámok viszont -10, -15 fokos sziklákra csapódtak, így a víz egy része azonnal odafagyott. A jég vastagsága pedig minden egyes hullámcsapással nőtt és nőtt.

Ahol egyéb tereptárgy, például egy vastagabb ág állta a víz útját, még különösebb formát öltött a Balaton vízéből képződő jég.

Kristályba öntött növény. Hát nem gyönyörű? (Fotó: Ripost)

Ahogy csurgott le a jeges víz a gallyakon, több helyen gyönyörű cseppkőforma keletkezett.

A parton cseppkő alakú jégszobrok, a háttérben tarajos hullámok szabdalják a vizet. Ritka természeti csoda a Balatonnál (Fotó: Ripost)

A viharos szél több helyütt a parton a korlátig verte fel a tó vizét. Ahogy átsüt az így kialakult oszlopos jégfalon a nap, egészen olyan, mintha a természet templomában lennénk. Amit látunk, azok e szent templom orgonájának sípjai, muzsikával pedig a szél szolgál.

Csoda a Balatonnál! Vajon mikor lesz részünk megint benne? (Fotó: Ripost)

Egyes szakaszokon több tíz méteres hosszúságban borítja egybefüggő jégcsapfal a partot. Fontos azonban tudni, hogy közel menni ezekhez egyáltalán nem tanácsos, sőt nagyon veszélyes!

Bámulatos a természet ereje! (Fotó: Ripost)

Az orkánerejű széllökések a füves területekre is beverték a hullámokat, ezeken a helyeken minden egyes fűszálra jégkupolákat alakított ki a megfagyó víz. Mintha nem is ezen a bolygón lennénk!

Jégkupola képződött a fűszálakra. Recseg és ropog a fű, ha sétálunk rajta. Egészen elképesztő! (Fotó: Ripost)

A Balatonnál ma még a jég az úr...

Ritka varázslat a természettől (Fotó: Ripost)

...de már itt a felmelegedés, így hamarosan már csak nosztalgiával gondolhatunk vissza erre a jeges csodavilágra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?