ÉLETMÓDI

Itt a bizonyíték, hogy tényleg megérkezett a tavasz!

Mostanában annyiszor megviccelt minket az időjárás, hogy nehezen hisszük el, hogy végleg megérkezett a jó idő és ledobhatjuk a nagykabátokat és csizmákat.
  • Szerző:

Az elmúlt napokban mindannyian éreztük, hogy itt a tavasz, de most már megérkezett a bizonyíték is. A egy olvasójától kaptuk ezeket a képeket, melyeket a XV. kerületi Páskomligeti Kiserdőben készített. A gyönyörű hóvirágok nyílását persze nem csak itt, hanem több más budapesti kerületből is jelezték. Ami még rendkívülibb, hogy néhányan már kék fadongókat és méheket is láttak szorgoskodni a tavasz hírnökei körül. A hirtelen beköszöntött felmelegedés ugyanis kicsalja ezeket a rovarokat a rejtekükből, és azonnal dongani kezdenek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Itt a bizonyíték, hogy tényleg megérkezett a tavasz!

Fotó: Ripost

A hóvirág a tavasz egyik legcsodásabb hírnöke, remek bizonyíték, hogy itt a jó idő. De miért is olyan rendkívüli a hóvirágok megjelenése?

A hóvirág általában kora tavasszal szokott nyílni, de az utóbbi években nem volt annyira fagyos a téli időszak, ezért az enyhe idő hatására a hajtások is jóval hamarabb, februárban vagy már akár január második felében kibújnak a föld alól. Cserébe az általában két hetes virágzás több, mint egy hónap hosszúra is elnyúlhat, hiszen a megporzó méhfajok az év elején még nem aktívak. Ezért is olyan fontos, hogy a megfelelő időben nyíljanak a hóvirágok, mert így a méhek el tudják végezni a beporzást.

Tudtad?

A hóvirágban található egy természetes anyag, ami segít ellazulni és kiegyensúlyozottabb alvást biztosít. Még a görög mitológiában is utalnak arra, hogy milyen jótékony hatása van a hóvirágnak. Homérosz tesz róla említést a Kr.e. 8. században írt eposzában: Hermész, az olümposzi istenek hírnöke gyógynövényt adott Odüsszeusznak, ami hatástalanította Kirké istennő mérgét, és így nem lett amnéziás.

Itt a bizonyíték, hogy tényleg megérkezett a tavasz!

A gyógyszeripar a különböző betegségek elleni harcban próbálja alkalmazni a hóvirágból kinyert anyagot, ilyen például az Alzheimer-kór és különböző mozgásszervi betegségek. Nagyon fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a hagymája rendkívül mérgező, csak egy kis darab elfogyasztása is halálos lehet!

Ne feledd!

Az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően a kikeleti hóvirág 2005 augusztusa óta védett növény Magyarországon is (ekkor nyilvánították az Európai Közösség területén védetté). Természetvédelmi eszmei értéke 10 000 forint, már egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik!

És ezeket olvastad már?