Létrehozva: 2020.10.29.

Csupa egészség: eszméletlen, mennyi mindenre jó a kökény!

Október végére, november elejére már megcsípi a dér a kökényt, ekkor jön el a lekvárfőzés ideje.

A kökény lekvárja egészen különleges: nincsen benne semmilyen mű-íz, a természet nemes vadsága, színe, illata köszön vissza az üvegekből és nemcsak isteni finom, hanem rendkívül egészséges is. Amint megcsípi a fagy a kökényt, már szedhető is a gyümölcs – idén kivételesen szépnek ígérkezik a termés. Kökénylekvárt főzni nem egyszerű, mert az apró gyümölcs közepén aránytalanul nagy mag lapul, ettől a főzés közben kell megszabadulni, akár egy kézzel tekerős passzírozó, akár egy szita és egy fakanál segítségével. Kétségtelenül babra munka, de megéri! A kökény adja a legfinomabb lekvárt!

Fotó: Ripost

Tegyük gyorsan hozzá, nemcsak isteni finom, de egészséges is. A szúrós cserje lila termésének pozitív hatása régóta ismert, már az ókorban is használták gyógyászati célokra a kökényt. Gazdag C-vitamin-forrás, hatékonyan gyógyítja a szív-, és érrendszert, de ez még mind semmi…

1. Rákellenes anyagokat tartalmaz

A kökény fontos forrása az ellagsavnak, amely egy rákellenes hatású flavonoid. Kísérletileg igazolt, hogy az ellagsav étrendi adagolása 55 százalékkal csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét. A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin, a glikozidok és a rutin. A színét is a benne lévő található polifenol flavonoidnak köszönheti. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, így erősíti a jótékony hatását.

Fotó: Ripost

2. Méregtelenít

Méregtelenítő és vértisztító hatása is van, sőt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazta már a népi gyógyászat is. A kökény jót tesz a bélhurutnak, jótékonyan hat az anyagcsere-szabályozó mechanizmusokra, és általános immunerősítő hatása is van, ami a magas C-vitamin tartalmának köszönhető. Érdemes kúraszerűen is fogyasztani, kiváló turmix/smoothie készíthető belőle. Aki savanyúnak találja, keverheti más gyümölcsökkel, esetleg adhat hozzá mézet.

3. Felpörgeti a fogyókúrát

A kökény fanyar termése anyagcsere fokozó és zsírcsökkentő hatása révén minden fogyókúrás étrendet hatékonyabbá tesz, de nem csak fogyaszt, hanem vesetisztító és vizelethajtó hatásokkal rendelkezik. A kis kék bogyó C-vitamintartalma jelentős, de különösen gazdag értékes gyümölcssavakban is. A kökény virágából készült tea tökéletes hashajtóként és vizelethajtóként szolgál. Érdemes reggelente egy-egy pohárral inni belőle.

4. Szuper stresszoldó

A kökénycserje kérge idegnyugtatóként is alkalmazható. Segít leküzdeni a stresszt, ellazít, fogyasztása nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz Így készül a kökénykéreg tea: tegyél a szűrőbe 1 kiskanál reszelt kökénykérget, majd öntsd bele egy csésze forrásban lévő vízbe. Hidegen is, melegen is nyugtató hatással bír. Egy friss kutatás bizonyította, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény is, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór.

5. Megszépít

A kökény magas vitamin-, ásványi anyag-, és csersavtartalma miatt feszesíti, táplálja, regenerálja a bőrt. A kökény tartalmú krémek és lemosók csodákra képesek. A dehidratált bőrről szépen oldja a szennyeződéseket, magas vastartalma fokozza az oxigénellátást, ásványi anyagainak köszönhetően pedig táplálja bőrt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Dunda György: Akár a 18 éveseket is elvihetik a frontra + videó

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

hirtv.hu

Nem teljesen józanul adott interjút Magyar Péter + videó

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!