DIÉTA

30 nap cukor nélkül: ez történik a testeddel, ha betartod ezt az egyszerű diétát

Nem vitás, hogy a cukor nem egészséges. De vajon van értelme egy kihívás miatt 30 napig teljesen cukor nélkül élni? Változik az egészségi állapotod, az energiaszinted? Megmutatjuk!

Bizonyított tény, hogy sokkal több cukrot eszünk, mint kellene, és ez bizony az egészségünk rovására megy. A szív- és érrendszeri betegségtől a cukorbetegségen keresztül a májproblémákig egy sor súlyos egészségügyi probléma kockázatát növeli a túlzott cukorbevitel. Ennek ellensúlyozására terjedtek el az utóbbi években a közösségi médiában a „30 nap cukor nélkül” típusú kihívások. Vajon tényleg sikerülhet ezekkel megőrizni az egészségedet?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy működnek a „30 nap cukor nélkül” típusú kihívások?

A diéta alapelvei egyszerűek: a hozzáadott cukornak lehetőleg minden forrását ki kell küszöbölni az étrendből, és helyettük tápanyagokban gazdag, természetes élelmiszereket kell fogyasztani. A zöldségekben, gyümölcsökben, tejtermékekben levő természetes cukor belefér az étrendbe, de a cukrozott gabonapelyhekben, édességekben, üdítőkben és más cukros ételekben levő hozzáadott cukor már nem. Az olyan ételekkel is vigyázni kell, mint a befőtt, a cukros ketchup, salátaöntet, vagy egyes kenyérfélék.

cukor nélkül 01

Rengeteg élelmiszerben van rejtett cukor
Fotó: Pixabay.com

Van értelme belefogni?

A szakértők szerint minden olyan étrendi változtatás hasznos, amelyik segít csökkenteni a cukor mennyiségét az étrendünkben. A legjobb azonban az, ha nem 30 napig törekszünk erre minden erőnkkel, hanem hosszú távon is változtatunk. Vagyis az ilyen „30 nap cukor nélkül” kihívásoknak akkor van igazán értelmük, ha utána nem térsz vissza a megszokott, sok cukrot tartalmazó étrendhez, hanem a 30 nap alatt szerzett tapasztalatokat hosszú távon is hasznosítod ahhoz, hogy ha nem is teljesen cukormentes, de cukorszegény legyen a diétád. Minden gramm cukor mínusz hasznos, de még hasznosabb, ha a lehető legtöbb cukrot hagyod el az étrendedből.

30 nap cukor nélkül: mit tapasztalsz?

A cukor kiiktatásának hatására gyorsan csökken a vércukorszinted. Ráadásul a korábban tapasztalt vércukorszint-hullámzások is eltűnnek, ráadásul az inzulin szintje is viszonylag egyenletes marad. A fogyás is gyorsan beindul, ha cukor nélkül kezdesz étkezni. Különösen a betegségekkel szoros kapcsolatban álló zsigeri zsír mennyisége csökken: ez az a zsír, amely a szerveket veszi körül, és számos civilizációs betegség kialakulásával hozták már kapcsolatba a kutatók. A cukros ételek fogzománc-romboló hatásával sem kell számolnod. A cukorban gazdag étkezés a nem alkoholos eredetű májproblémák, különösen a zsírmáj kialakulásának is egyik komoly kockázati tényezője, amit kiiktathatsz, ha tartósan cukor nélkül étkezel.

Cukor nélkül 02

Legelőször az édességeket érdemes elhagyni
Fotó: Pixabay.com

A cukor növeli a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint és a „rossz”, LDL koleszterin magas szintjének kockázatát, így a cukormentes táplálkozás a szí és az érrendszer egészségét is védi. A bőröd is szebb lesz, ha a cukor eltűnik az étrendedből, egyes tanulmányok szerint pedig még a lelkiállapotodon is segít a cukormentes táplálkozás. A sok cukrot tartalmazó étrend ugyanis kapcsolatban lehet a szorongás és a depresszió tüneteinek erősödésével. És bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a cukros ételek és italok gyors energiával látják el a szervezetet, a valóságban épp ennek az ellenkezője az igaz. Ha értéktelen, cukros ételek helyett inkább fehérjében, egészséges zsírsavakban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket eszel, hamar érezni fogod az általános egészségi állapotod javulását, és a magasabb energiaszintet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?