Létrehozva: 2021.02.09.

Hamarosan itt a böjt! Hogy befolyásolja ezt a koronavírus?

Nemsokára itt a húsvét előtti böjt és a tavaszi tisztítókúrák szezonja. Vajon a mostani rendkívüli helyzet a böjtölési szokásainkat is megváltoztatja? Mire érdemes figyelni ilyenkor?

Szerző Horváth Gabi

Ha azt szeretnéd, hogy az immunrendszered folyamatosan topformában legyen – márpedig erre a mostani járványveszélyben nagy szükség van -, akkor nem biztos, hogy érdemes belefognod a drasztikusabb méregtelenítő kúrákba. A koplalás, a szigorú böjt ugyanis rövid távon megterheli a szervezetet – nem véletlenül fáj a fejed a böjt első időszakában.

Fotó: Pixabay.com

Jobb, ha idén inkább nagyon megengedő böjtöt választasz. Jó megoldás például, ha koplalás vagy léböjt helyett egyszerűen elhagyod pár napra a húst, a tejterméket, a cukrot az étrendedből, és természetesen cigarettát, kávét és alkoholt sem fogyasztasz. Nyugodtan egyél viszont minél több zöldséget, akár nyersen, akár párolva, akár meleg leves formájában, gyümölcsöt, és igyál mellé frissen facsart gyümölcsleveket, gyógyteákat, és minél több vizet. Így a böjt ideje alatt tényleg csak azt vonod meg a szervezetedtől, ami terhelné, és helyette olyan táplálékokkal látod el, amelyek vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal segítik az immunrendszer működését.

Nagyon jó hatásúak a probiotikus élelmiszerek is. Ha a tejtermékről is lemondasz ebben a pár napban, így nem akarsz élőflórás joghurtot enni, akkor tegyél a salátádba savanyú káposztát, amely a bélflóra egyensúlyának helyreállítása mellett C-vitaminnal is bőven ellát.

A böjt napjain az edzéseid is legyenek lágyak, végezz nyújtó vagy jógagyakorlatokat, sétálj a természetben, jó levegőjű helyen. Ha lehet, a böjtös napokat időzítsd hétvégére, hogy legyen időd pihenni, stresszel se terheld a szervezetedet. Szaunázni – hacsak nincs otthon szauna – most nem tudsz menni, de egy kád jó meleg vízbe beülhetsz. A teljes relaxáció kedvéért keverj el 4-5 csepp levendulaolajat egy kanál mézben, és így add a fürdővizedhez.

Fotó: Pixabay.com

A szakemberek egyébként már régóta állítják, hogy a drasztikus méregtelenítő kúrák, különösen a több napos változataik, nem feltétlenül egészségesek, így ezeket nem is szabadna orvosi felügyelet nélkül végezni. A máj, a vese, a tüdő és a bőr minden nap elvégzik méregtelenítő munkájukat, így érdemes inkább ezt támogatni, akár hosszú távon is, mint egy pár napos, vagy akár egyhetes szigorú böjttel felborítani az egyensúlyt. A krónikus betegeknek, a várandós kismamáknak és a szoptatók anyukáknak egyáltalán nem ajánlott a böjt.

A főleg növényi ételekből álló, lehetőleg minél adalékmentesebb táplálkozás azonban hosszabb távon is tartható, támogatja a szervezet egyensúlyát, segíti az immunrendszer működését. Vagyis ha a főleg zöldségekből és gyümölcsökből álló, megengedő böjt után nem térsz vissza az egészségtelen táplálkozáshoz, hanem hosszú távon is igyekszel vitamindús, természetes táplálékokat fogyasztani, és lemondani a cukorról, a cigarettáról és az alkoholról, böjt nélkül is energikusabbnak, egészségesebbnek fogod magad érezni.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!