DIÉTA

Éhgyomorra iszod a kávét? Jó, ha tudod, mi történik veled!

Azzal kezded a napot, hogy felkelsz, és már csúszik is le a kávé éhgyomorra? Vajon mennyire teszel ezzel rosszat magadnak?

Sok ember számára szinte alapvetés, hogy a kávé éhgyomorra nem egészséges. Olyanok is vannak, akik azért szoktak le róla, hogy így indítsák a napot, mert emésztési problémákat vagy idegességet tapasztalnak, ha nem esznek valamit kávézás előtt. De vajon ez mindenkire érvényes? Akkor is ártasz magadnak, ha nincs különösebb tüneted? Vajon mi az igazság?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávé éhgyomorra 01

Figyeld meg, hogyan reagál a tested a kávéra!
Fotó: Pixabay.com

Nem mindenkire hat egyformán

A kutatások szerint az emberek koffeinérzékenysége egyénről egyénre változik. Van, akit egyetlen csésze kávé is túlpörget, különösen, ha éhgyomorra issza. Épp ezért több kutatás is folyt arról, kire hogyan hat a kávé éhgyomorra. Egyelőre nem sikerült megállapítani a közvetlen ok-okozati kapcsolatot a reggeli, üres gyomorra ivott kávé és az emésztési problémák között. Persze van, akire így hat a kávé – nekik érdemes inkább reggelizni kávézás előtt. Nagy a valószínűsége, hogy ők érzékenyebbek a koffeinre, vagy egyszerűen az emésztőrendszerük reagál kicsit érzékenyebben a koffeinre – vagy épp a kávé savtartalmára.

A kávé éhgyomorra serkenti a gyomorsav-termelést

A kávé serkenti a gyomorsav-termelést, ami egyeseknek – különösen a refluxosoknak és gyomorégéssel küzdőknek – irritálhatja a gyomrát. Nekik segíthet, ha a kávé előtt megreggeliznek, például zabpelyhet, banánt, vagy más gyümölcsöt (a citrusfélék kivételével), tojást és teljes kiőrlésű pirítóst fogyasztanak. A cukorral és a kávékrémporokkal viszont érdemes vigyázni, ezek fokozhatják a gyomorégés kellemetlen tüneteit.

A kávé a belek összehúzódását is fokozza, így hashajtóként is működik. Ez van, akinek jó hír, de akik hasmenéssel járó problémákkal élnek, azoknak inkább kellemetlen. Ők jobb, ha kitapasztalják, hogyan fogyaszthatnak koffeint úgy, hogy ez nem ront a tüneteiken. Ők az egyik csoport, akiknek kifejezetten nem ajánlott a kávé éhgyomorra, sőt, jobb, ha inkább egyenesen ebéd utánra halasztják a kávézást.

Kávé éhgyomorra 02

Ha szorongással küzdesz, lehet, hogy jobb, ha reggelizel kávézás előtt!
Fotó: Pixabay.com

A kávé éhgyomorra szorongóvá tesz?

A kávé közismerten serkentőszer (ezért is isszuk) – ez viszont azt jelenti, hogy van, akinél idegességet, szorongást, alvási problémákat válthat ki, különösen nagy adagban. Az egyébként is szorongással küzdő emberek tüneteit a kávé éhgyomorra fogyasztva különösen ronthatja. Az egészséges emberek számára napi 400 milligramm koffein még biztonsággal fogyasztható, ám a szorongók esetében akár már 200 milligramm is sok lehet (egy erős kávéban nagyjából 100 mg koffein van).

Ha viszont a koffein elfogyasztása előtt eszel, a koffein hatása lassabban érvényesül, így nem leszel tőle olyan erősen stresszes. Ez persze ismét csak az egyéni koffein-érzékenység függvénye is. Van, akinél a kávé felpörgeti a kortizol stresszhormon szintjét – ha ez tartósan magas, abból komoly bajok is lehetnek, hiszen ilyenkor emelkedik a vércukorszint, sőt, akár inzulinrezisztencia is kialakulhat. A folyamatos stresszes állapot akár a fogyást is gátolhatja, vagyis ha a fogyókúrád miatt iszod éhgyomorra a kávét, akkor lehet, hogy jobban jársz a bőséges reggelivel.

Mindenesetre, ha kellemetlenségeket tapasztalsz, érdemes kipróbálni, enyhülnek-e, ha a kávét nem éhgyomorra, hanem reggeli után iszod meg. Már csak azért is, mert az éhség önmagában is fokozza az idegességet. Ilyenkor azt is érdemes átgondolni, nem kellene-e csökkentened a naponta elfogyasztott koffein mennyiségét. Figyeld meg a szokásaidat, és ha valami gyanús, változtass! Lehet, hogy jobban jársz, ha egyszerűen elhalasztod az első kávédat, és csak reggel 10 után iszod meg. Ilyenkor a szervezet kortizolszintje alacsony, így nem kell számolnod az extra idegeséggel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?