DIÉTA

Milyen húst ehetsz, ha gyorsan akarsz lefogyni?

Ha szeretnél fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetednek fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a tested a megfelelő mennyiségű energiát.
címkék:
  • Szerző:

A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatod őket a diétádhoz. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk. De mielőtt nekikezdesz a sütés-főzésnek, ismerj meg néhány alapszabályt:

Golyoallo dieta 01

Fotó: Pixabay.com

  1. Először inkább sovány húsokból válogass! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsd előnyben!
  2. Ha mégis megkívánod a sertést, a combjából készíts valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
  3. Egyél egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100gramm alatt van.
  4. Fontos, hogy a húsok elkésztésénél milyen főzési technikát használsz, kerüld a zsírban tocsogó ételeket, inkább párolj, grillezz, és főzz!
  5. Ne ess túlzásba, mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban egyél a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni, anélkül, hogy le kellene mondanod a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint, a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeid magasak, mindenképpen kerüld a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!

Fehérje a húson túl:

Ha nem csak húsokkal szeretnél fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tetted le a voksod, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.

Erre ügyelj!

Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz ezért, bánj velük óvatosan! A felvágottakkal és más előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngészed. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétádnak. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerülöd, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetedben.

 

húsféle kcal fehérje(g) zsír (g)
Bárány 200 19,7 12,7
Birka 316 16,9 26,4
Borjú 123 19,5 4,5
Csirke, comb 136 20,9 5,2
Csirkemell 112 24,7 1
Kacsa, pecsenye 191 19 12
Liba 392 16 35
Marha, bélszín 121 19 4,4
Marha, felsál 249 17 19
Marha, hátszín, magas 240 19 17,2
Marha, hátszín, lapos 231 15 18
Marha, tarja 140 20 6
Őz 105 20,8 1,9
Pulyka 174 20,5 9,5
Sertéscombszelet, karaj 163 21 8,1
Sertéscsülök 337 16 29
Sertésdagadó 441 12 42
Sertéslapocka 295 17,5 23,9
Szarvas 123 20,7 3,9
Tyúk 140 19 6,5
Vaddisznó 112 21,6 2,4
Vadkacsa 124 22,7 3,1

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?