DIÉTA

Sördiéta? Nagy ostobaság, vagy?

Azt állítja egy 43 éves férfi, hogy kizárólag sört fogyasztott negyven napon át és emiatt adott le testsúlyából 20 fölösleges kilót. Sokan koccintottak a fantasztikus diétaötlet hírére, mások inkább kételkedve fogadták a hírt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Reggelire korsó világos, délben jöhet a barna, estére pedig egy kis szűretlen búzasör; valahogy így képzeljük a sördiétát. Meseszerűen hangzik, ám józan paraszti ésszel belegondolva, több sebből is vérzik az elgondolás. Pedig milyen menő lenne a munkahelyen egy doboz sört előhúzni az ételhordóból…

Eddig úgy tudtuk, hogy hizlal

Ősrégi tapasztalat, hogy a férfiember pocakot ereszt a sörtől. Komoly tudományos kutatások szerint ennek egyik oka, hogy a hűsítő italban rengeteg kalória, ráadásul összetevői miatt leállítja a zsírégetést. Emellett az alkohol is ludas, hiszen, ha a szervezetbe kerül, zsírsejtek helyett a szesz lebontását végzi el először a máj. További gond, hogy alkohol hatására csökken az akaraterő, vagyis a kapatos férfi simán zabálni kezd, ha megkívánja az ételt.

Kellemetlen mellékhatások

Három sör egy nap meg se kottyan az igazi férfiembernek, gondolhatják sokan. Csakhogy a rendszeres sörivó férfiak általában hétvégente, esetleg hétköznap esténként fogyasztják a nedűt, nem pedig heteken át, minden egyes nap – és kizárólag azt. Kutatások bizonyítják, hogy a napi szinten, nagy mennyiségben elfogyasztott sör csontritkulást, májproblémákat és rákot okozhat hosszú távon. Így orvosok egyáltalán nem ajánlanák a sördiétát.

3500 korsó naponta

Néhány évvel ezelőtt az Oregoni Egyetem kutatói viszont rájöttek, hogy bizonyos körülmények közt a sör valóban felpörgeti a fogyást. Egereken végzett kísérletek azt igazolták, hogy a sörben található xanthohumol nevű flavonoid csökkenti a rossz koleszterinszintet, és emiatt valóban beindítja a fogyást. A bökkenő csak az, hogy az egerekkel nem sört itattak, hanem xanthohumolt kaptak. Amikor az anyag mennyiségét arányosították a sörrel és emberre szabták az adatokat, kiderült, hogy egy 63 kilós férfinak legalább 3500 korsó sört kellene meginnia 24 órán belül, hogy beinduljon a fogyás. De valószínűleg hamarabb halna meg…

Nem részeg lett, hanem kevesebb kiló

A 43 éves, Ohio-i Del Hall a napokban azzal került a hírekbe, hogy sördiétával fogyott le. A férfi egyébként egy sörfőzdében dolgozik, és azt mondta, hogy egyáltalán nem érezte magát se részegnek, se betegnek a kúra az időszakában, sőt, inkább örült, hogy megint friss és fiatalos lehet, mint huszonévesen. Viszont senkinek nem ajánlja a különleges diétát, mert úgy gondolja, az emberek képtelenek mértéket tartani, és emiatt könnyen rosszul sülhet el a dolog. Vagyis ez egy ördögi kör…

A The Daily Telegraph internetes kiadásában szintén azt írja, a mediterrán, halban és gyümölcsökben gazdag étrend mellett a diétázóknak jót tesz napi néhány pohár világos sör és egy kis testmozgás is. Spanyol orvosok szerint a sör jótékony hatását folsav-, vitamin-, vas- és kalciumtartalma adja, épp ezért legalább annyira egészséges a mértékletes fogyasztása, mint a boré.

Az orvosok szerint annak, aki kis mennyiségben fogyaszt sört, nem kell félnie a sörhastól sem: az ugyanis a mértéktelen tivornyák, a mozgásszegény életmód és a zsíros ételek következménye. Szerintük a sörivás éppen hogy nem jelent súlygyarapodást, hiszen az ital nagyon kevés kalóriát tartalmaz, még zsír sincs benne.

A Barcelonai Egyetemen ezek alátámasztására egy 1249 fő bevonásával végzett tanulmányt is készítettek. Kiderült, hogy a sör jótékonyan hatott a cukorbajra, sőt a magas vérnyomásra is, azoknál pedig, akiknél mediterrán étrenddel párosult, még fogyást is eredményezett. Nagy kérdés, hogy nem sörgyárak finanszírozták-e ezt a kutatást?

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?