DIÉTA

Vigyázz, ezeket az ételeket soha ne edd nyersen!

Lassan a testtel: nem csak a nyers hús lehet veszélyes...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Burgonya

Szerencsére az íze sem túlságosan vonzó nyersen, de jó tudni, hogy még csak nem is egészséges. A krumpli keményítőtartalma ugyanis nyersen emésztési problémákat, és puffadást okozhat. A zöld krumplit még főzve se fogyaszd, sok benne a mérgező hatású szolanin, amely kis adagban is fejfájást, és émelygést okozhat.

Csírák

A csíranövények nagyon egészségesek, ám érdemes őket óvatosan fogyasztani, mivel ártalmas baktériumok (pl. szalmonella, E. coli, listeria) telepedhetnek meg rajtuk. Ügyelj a csírák frissességére, a gyerekek, a várandós nők és az idősek, valamint azok, akiknek az immunrendszere károsodott, inkább ne fogyasszák őket.

Méz

A hőkezeletlen méz sokak szerint egészséges, de sajnos a hőkezelés hiánya miatt sokszor lehet toxinokkal szennyezett. Az egy-másfél év alatti babáknak pedig egyáltalán nem szabad mézet enni, mivel légzési nehézségeket is okozó Cvlostridium Botulinum toxin lehet benne, amely ellen az immunrendszerük még nem tud védekezni.

Tej

A nyers tej mostanában nagy divat, ám a pasztőrözést nem véletlenül találták ki annak idején: a hőkezelés ugyanis elpusztítja a szalmonellához, listeriához és E.colihoz hasonló baktériumokat, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak. A statisztikák szerint a nyers tej divatjával a különféle fertőzések száma is megnőtt.

Keresztestvirágúak

A karfiol, a brokkoli vagy a kelbimbó lehet, hogy vitamindús nyersen, ám a bennük levő cukortartalom nagyon nehezen emészthető – a főzés könnyebben feldolgozhatóvá teszi a szervezet számára.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?