kulcsár edina
Mostanában egyre nagyobb divat a házi készítésű sajt. A legegyszerűbb az indiaiak által évezredek óta kikísérletezett eljárás, amihez még oltóanyag sem kell!
Öntsünk ecetet a tejbe, isteni sajt lesz belőle!
A kapott sajt-szerű finomságot olajban kisütve, grillezve, különféle mártásokba keverve a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, de a magyar és olasz ételekhez is remekül felhasználható. A legnagyobb sláger keleten a palak paneer, a házi sajt fűszeres spenótmártásban. Érdemes megkóstolni valamelyik itthoni indiai vendéglőben, és ha ízlett, akár otthon, mi maguk is elkészíthetjük ezt az egyszerű, és sokoldalúan felhasználható alapanyagot.
HÁZI SAJT
Hozzávalók:
2l házi tej
4ek 20%-os ételecet (vagy 6ek frissen facsart citromlé)
só
friss és szárított fűszerek (tetszőleges)
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagy fazékban forraljuk fel a tejet, majd vegyük le a tűzről. Egy szűrőt béleljünk ki tiszta (csak erre a célra alkalmazott) konyharuhával vagy sajt-gézzel. Öntsünk az ecetet a tejhez, és várjunk néhány másodpercet. (Ez alatt kicsapódik a tej, és túró állagú fehér rétegre és sárgás színű folyadékra, azaz savóra válik szét) Ha a savó nem elég sárgás színű, töltsünk bele még egy pici ecetet. Ha már teljesen különvált a savótól, öntsük az egészet a bélelt szűrőbe, és hagyjuk rövid ideig lecsepegni. Öblítsük le róla hideg vízzel az ecetes (citromlé) ízt. A ruhát összefogva jól nyomjuk ki belőle a maradék nedvességet. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, elkeverve alaposan az ízesítőkkel. Tekerjük szorosan a ruhába, és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Ezután máris fogyasztható!
3+1 tipp a felhasználáshoz: