CSALÁDOK

Európában a legtöbb gyereket Magyarországon oltják be

Európában Magyarország a legjobb a gyermekkori védőoltottság szempontjából – mondta az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Horváth Ildikót elsősorban az Európai Bizottság napokban nyilvánosságra hozott jelentése kapcsán kérdezték. Ebből többek között az is kiderül, hogy javult a magyarok egészségi állapota. Megállapították továbbá, hogy a magyarok születéskor várható élettartama és az egészségben eltöltött éveinek száma is nő, ráadásul gyorsabb tempóban, mint az európai átlag – közölte az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az országokra vonatkozó jelentések azért is fontosak, mert sokan tanulhatnak egymástól a tagállamok. A jelentésekből kiderült például, hogy a várható élettartam összefügg az influenzafertőzéssel is. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy már megjelent az influenza A vírusa Magyarországon, de csak januárban várható a fertőzés elterjedése, így még most sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.

Az államtitkár hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát is. Elmondta, a népegészségügyi szűréseiken csaknem 2 ezer embernél sikerült a rákmegelőző állapotot kezelni, több mint 200 esetben megtalálták a daganatot és azt kezelték. Életeket mentettek a szűrések – szögezte le Horváth Ildikó.

Miközben a védőoltások előnyei kapcsán a tudomány területén nincs vita, az oltóanyagokkal kapcsolatos bizalmatlanság folyamatosan nő. Mindezért nagyon fontosnak tartják, hogy világos üzenetekkel tudják bemutatni a védőoltások előnyeit. Magyarországon a kötelező oltási rendszert a vakcinák ingyenes elérhetősége és a területi védőnői szolgálatok támogató szerepe egészíti ki, ami hozzájárul a magas átoltottsági arányokhoz, amellyel hazánk Európa legjobbjai közé tartozik.

Szeptemberben indult például az ingyenes és kötelező bárányhimlő oltás. Az állam évente 10 milliárd forintot költ a védőoltásokra, mellyel 98 százalékosra nőtt az országban az átoltottsági szint.

A bárányhimlő majdnem minden második gyermeket érint, fontos ezért, hogy minél hamarabb oltva legyenek a gyerekek és ezáltal védve legyenek attól, hogy ne kaphassák el a betegséget. A gyerekek ezért 13 és 16 hónapos koruk között kapják meg a kötelezővé tett oltást.

címkék:
És ezeket olvastad már?