ÉLETMÓDI

Ez történik a Facebookon a halálunk után

Bár a legtöbben nem gondolunk rá, jó lenne, ha rendelkeznénk róla, különben a szeretteinknek okozunk kellemetlen perceket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nemcsak magunkat, de szeretteinket is számos kellemetlenségtől megóvhatjuk, ha még az életünkben gondoskodunk arról, mi legyen a Facebook oldalunkkal a halálunk után. A bejelentkezési adatokat még a legközelebbi hozzátartókkal sem szokás megosztani, ugyanakkor lehetőségünk van egy vagy akár több hagyatéki kapcsolattartót is megadni.

„Ha nem ismerjük szerettünk jelszavait és az élete során kapcsolattartót sem adott meg, akkor két opció van, de mindkettőhöz igazolnunk kell, hogy családtagok vagyunk, és hogy az illető valóban meghalt” – kezdte a Metropolnak Radisics Milán, social média szakértő.

„Kérhetjük, hogy az elhunyt oldalát alakítsák emlékoldallá. Bejegyzései, fényképei így továbbra is láthatók, de a rendszer már nem kezeli élő felhasználóként, nem emlékeztet a szülinapjára, és nem ajánlja fel lehetséges ismerősnek sem. A másik lehetőség, hogy töröltetjük a fiókot, és így mindene eltűnik. Egyik esetben sincs lehetőség kikérni a elhunyt üzeneteit vagy jelszavát, családtagunk helyett ugyanis a halála után sem vehetjük át az irányítást” – jelentette ki a szakértő.

Tarthatunk virtuális halotti tort is

Nemcsak emlékoldalt, hanem egy zárt csoportot is létrehozhatunk egy elhunyt szerettünknek. Ebben megadhatjuk a halál dátumát, körülményeit, az idővonalon pedig a többi taggal közösen megoszthatunk történeteket, fényképeket, elmesélhetjük, hogy miért állt közel a szívünkhöz az illető. Elsőre talán bizarrul hangzik, de mindenkinek vannak távol, külföldön élő rokonai, barátai, ismerősei, akik így szintén tudnak emlékezni.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?