ÉLETMÓDI

Ez történik velünk, amikor az élet átlép a halálba

Egy tudományos kutatás a klinikai halál állapotában történt eseteket vizsgálta; kimondottan arra voltak kíváncsiak, mi történik az agyban a szív megállása után, a test oxigénhiányos állapotában. Megdöbbentő eredményre jutottak.
  • Szerző:

Évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, vajon mi történik a halál után. A New York-i egyetem egy kutatócsoportjának megállapítása pedig ijesztő képet fest a témáról: rájöttek, hogy a halál beállta után az eltávozott tisztában van vele, hogy meghalt – ugyanis a tudat azután is működik egy nagyon rövid ideig, hogy a test életfunkciói megszűntek. Ami azt jelenti, hogy akár azt is hallhatjuk, amikor az orvos megállapítja a halál beálltát.

Valóban látjuk és halljuk, ahogy meghalunk?

A kutatócsoport olyan betegek beszámolóit vizsgálta, akiket szívrohamot követően, újraélesztéssel hoztak vissza a klinikai halál állapotából az életbe; vagyis gyakorlatilag halottak voltak pár percig. Közülük nagyon sokan arról számoltak be, hogy a szívmegállás, újraélesztés alatt látták, ami körülöttük történik, és hallották, amit az orvosok beszélnek. Mindazt, amit elmondtak, megerősítették az orvosi csapatok: az események és az elhangzott szavak valóban úgy történtek, ahogy a betegek elmondták.

Az agy pedig nem működik

A kutatást vezető orvos elmondta, hogy a szívverés leállásakor megszűnik a vérkeringés, és az agy alapfunkciói azonnal leállnak, még az alapreflexek is megszűnnek. Tehát elvileg lehetetlen, hogy a klinikai halál állapotában lévő beteg bármit halljon vagy lásson.

Különös agyhullámok, mérhető elektromos jelek

Egy másik kutatás ugyanakkor bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a vérkeringés leállása után maradnak rejtett tartalékok az agyban. Altatásban lévő állatoknál idéztek elő mesterségesen szívrohamot, és az állatok agyában még mértek elektromos jeleket a halál beállta után is…

A kutatók folytatják az élménybeszámolók, adatok és információk elemzését, hiszen abból, amit a klinikai halál állapotából visszatértek elmondanak, következtethetünk arra, mi történik a halál után.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?