Létrehozva: 2020.10.09.

Ezekre figyelj oda a használt gyerekruhák online eladása és vásárlása során (x)

A használt gyerekruhák eladása és vásárlása 2020-ban online a legegyszerűbb. A megoldás mindkét félnek jó: az eladónak nem kell tárolnia a felesleges darabokat, és még pénzt is kap értük, a vevő pedig az eredeti ár töredékéért öltöztetheti fel gyermekét. Összefoglaltuk, mire kell figyelni az online eladás és vásárlás során a gyerekruhák világában.

A gyerekruhák speciális szegmensbe tartoznak a divatvilágban. Ezek azok a darabok, amelyeket legtöbbször nem azért cserél le valaki, mert megunta annak színét, fazonját, és nem is azért, mert tönkrement, elhasználódott, kikopott az anyaga. A gyerekruhák esetében sokkal többször fordul elő, hogy egyszerűen kinövi azt a család szeme fénye.

A gyakorlott szülők számára is embert próbáló feladat kiszámolni, melyik darab mikor lesz jó. Ha olyan ruhát, cipőt vesz az anyuka vagy apuka, amely tökéletes a gyermekre, elképzelhető, hogy hetek alatt kinövi azt. Ha viszont nagyobbat választ a szülő, eleinte nem tudja ráadni gyermekére, vagy ha mégis megteszi, nem passzol majd rá. Amire pedig belenőne, elképzelhető, hogy az időjárás gondol egy nagyot, és átvált a nyárból a hideg őszbe, vagy a télből a kora tavaszba. Ilyen esetekben a ruhák jelentős része érintetlenül kerül kinövésre.

Fotó: freepik.com

Mi lehet ilyenkor tenni?

Természetesen eladni a felesleges darabot, amely lehet egészen új, újszerű, vagy némileg viseltes állapotban is hasznos más számára. A kinőtt ruhák így értékké válnak, amelynek járulékos előnyei származnak. Az első, hogy nem kell azokat feleslegesen tárolni, nem töltik be a zsákok az amúgy is szűkös ágyneműtartót, lakást, házat. Sok szülő dönt úgy, hogy jobb helye van a gyermek már nem használt dolgainak a padláson – ezekből lesznek az egérrágta, dohos, később biztosan a szemétben landoló tárgyak.

Természetesen néhány kedvenc darab, az első kezeslábas vagy a gyermeket mindenhová elkísérő kendő lehet szép emlék, el lehet tenni az utókornak, jó lesz majd az unokának. A többi terméket azonban érdemes értékesíteni, hiszen ezzel mindenki jól jár. Az eladó felesleges dolgoktól szabadul meg, helyhez, pénzhez jut ezzel, a vevő olcsóbban szerzi be a szükséges darabokat, a bolygó pedig kicsit fellélegezhet a túltermelés csökkenése miatt. Persze tudjuk, a világ sorsa nem egy eladott babaruhától lesz jobb, de sok kicsi sokra megy, így a használt gyermekruhák értékesítése mindenképpen környezettudatos eljárás.

A jogi háttér

Ha megszületett az elhatározás, hogy anyuka vagy apuka online árulja ki a gyermek felhalmozódott cuccait, az nem elég, sokakat elriaszt az ezzel járó szabályok megismerése. A pénzszerzés után ugyanis a legtöbbeknek azonnal beugrik, hogy adózni kellene, blokkot adni, bevallani, ettől pedig elmegy a kedvük az egésztől. Jó hír: nincs szükség ilyesmire!

Ha egy szülő a saját gyermekei ruháit értékesíti, soha nem kell tartania a NAV ellenőrzésétől. Ugyanez igaz a megunt játékokra, a nem használt cipőkre, ezeknél sincs szükség adóbevallásra, szja-fizetésre. Ennek oka egyszerű: a NAV szabályai szerint a magánszemélynek nem keletkezik adóköteles jövedelme az eladásokból, ha az így szerzett éves bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot.

Más a helyzet, ha valaki üzletel a gyermekruhákkal, például olcsón megveszi az óvodás társak dolgait, majd haszonnal próbálja ezeket eladni. Ez üzletszerű tevékenység, amelyre más szabályok vonatkoznak. Az egyszerű internetes eladás tekintetében azonban a már említett 600 ezres szabály a mérvadó. Ennek bőven elegendőnek kell lennie, főleg ott, ahol mindkét szülő a netes eladások mellett dönt.

Fotó: freepik.com

Hol próbáljunk eladni?

Mi a következő lépés, ha a szándék megvan, és a törvényi szabályozással is tisztában van az ember? Persze, hogy az eladás! De hol, hogyan? Sokan esküsznek a közösségi médiára, és a saját üzenőfalukra posztolják ki az eladó tárgyaikat. Ez nem túl hatékony, hiszen elképzelhető, hogy az ismerősök között éppen senkinek sincs szüksége 80-as méretű kislányruhákra. Fel lehet tenni a tárgyakat a különböző internetes piacterekre, ezeknek annyi a hátránya, hogy rengetegen fordulnak meg rajtuk olyanok, akiknek nem gyerekruhára lesz szükségük, hanem mondjuk egy dísztárcsára vagy kerti bútorra. Hiába tolonganak tehát ezeken az oldalakon, egy szülő számára nem potenciális vevőkről van szó. A bababörzéken más a helyzet, oda viszont el kell menni, ráadásul olykor komoly pénzeket elkérnek ezeken a rendezvényeken az árusítási lehetőségért.

A fentiekkel szemben minden tekintetben kiváló megoldás, ha olyan helyen hirdeti meg apuka vagy anyuka a ruhákat, játékokat, ahol hozzájuk hasonlóan szülők vannak jelen. Ennek egyszerű és gyors megoldása egy olyan online tér, ahová azonnal fel lehet tölteni a kínált tárgyakat, majd vásárolni is lehet az esetleges eladások bevételéből. Ilyen hely a használt gyerekruhák apróhirdetéseit összesítő Manesz.hu.

Az oldalon csak és kizárólag olyan termékek fordulnak elő, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a gyermekekhez, így a szülők számára csupa releváns tárgy kerül a kínálatba. Mivel a részletes keresőpanel segítségével kiválóan rá lehet szűrni a ruhákra, tárgyakra, a keresési idő minimális. Ennek köszönhető, hogy megvalósítható a célirányos vásárlás – amely a férfiak nagy kedvence –, ám ugyanúgy lehet szörfölni, shoppingolni is, mint egy plázában. Ráadásul egy hasznos újítás segíti az eladókat és a vevőket: a termékeket egy térképen is elhelyezi az oldal, így előfordulhat, hogy a postázással sem kell bajlódni, és a saját városában talál gyermekének megfelelő ruhákat, játékokat az ember. Tipp: az ilyen oldalakon minden esetben kimosott, kivasalt állapotban szerepeljenek a hirdetésben elhelyezett képeken a termékek. Egész egyszerűen jobb benyomást keltenek, hamarabb elkelnek majd.

Menő lett a használt ruha

A fentiekhez hozzá kell tennünk, hogy néhány ember fejében a használt gyermekruhák vásárlása cikinek számít. Kellemetlen, hogy a gyerek olyat hord, ami volt már korábban máson is. Legalábbis ezt érzik, pedig nem kellene, és szerencsére egyre kevesebben szoronganak emiatt. Mivel a ruhák kiváló minőségűek, és alig hordta azokat a „gazdájuk”, semmi baja nem lesz a következő tulajdonosnak attól, hogy nem vadonatúj az adott darab. A kicsik „divatérzékét” pedig biztosan nem zavarja a használt ruha. Ha a minősége megfelelő, kellően ki lett tisztítva, és a méret tökéletes, kiválóan teljesít majd egy használt ruha is.

A korábbi ciki megjelölésből a használt ruhák vásárlása ráadásul átcsapott a menő kategóriába. Szerencsére ugyanis trend lett a környezetvédelemből, a túltermelés pedig az egyik legsúlyosabb olyan probléma, amelynek gátat kell szabni. Ezt erősíti az az adat, miszerint hazánkban tízből nyolc embert érdekel a fenntartható divat, és hajlandó is eszerint vásárolni. Attól, hogy az ember még ki tud fizetni egy új rugdalózót vagy kisnadrágot, nem muszáj ezt megtennie. Ha fél áron hozzá tud jutni egy használt darabhoz, azt tulajdonképpen újrahasznosítja, ezzel pedig a bolygó megmentéséért is tesz egy apró lépést.

Fotó: freepik.com

Ha vásárolsz, akkor is legyél körültekintő

Az eladók szemszögéből már körbejártuk a kérdést, viszont vevői oldalon is akad néhány tudnivaló, amellyel jó tisztában lenni a vásárlás megkezdése előtt. Viszonylag nehéz lehet elsőre eltalálni, melyik méret lesz jó például egy cipőből. Éppen ezért jó ötlet, ha a már ismert márka mellett marad a vásárló, azon belül vált nagyobb méretre, így ugyanis biztos lehet benne, hogy megfelelő lesz a választása. Ha egy típus bevált, kényelmes és tetszetős, megéri kitartani mellette, még akkor is, ha használt cipőről van szó.

Ha mégis újítani akar valaki, érdemes lemérni a gyermek lábát a vásárlás előtt. Ha megvan, hogy centiméterben mekkora, az összevethető a kínálattal, így a megfelelő táblázat segítségével könnyedén megtalálható a megfelelő számozás. Mindössze arra kell figyelni, hogy a kinézett modellnél a belső talphossz vagy a talpméret szerepel a megadott adatoknál. Ha pedig így sem sikerül tökéletesen belőni a kívánt méretet, akkor sem kell lemondani a rendelésről – lehet egyeztetni az eladóval, segítséget kérni, esetleg megbeszélni a visszaküldés lehetőségét. Az eladók általában megértőek, hiszen a legtöbb esetben szintén kisgyermekes szülőkről beszélünk, akik pontosan tudják, milyen a másik oldalon lenni. Emellett az sem utolsó szempont, hogy a különböző ruhadarabok a bolti ár töredékéért elérhetők használtan.

Szintén hasznos tanács, hogy vásárlás esetén inkább egy kicsit nagyobb legyen egy ruha vagy cipő, mint kicsi, azaz mindig a nagyobb méretet válasszuk. Abba belenő majd a gyermek, ha viszont kicsi lesz a választott termék, nem sok hasznát veszi a család. Ha a postai költségen szeretne valaki spórolni, megéri csomagban, ugyanattól az eladótól vásárolni. A legtöbbször hasonló méreteket árul egy szülő, és hasonló méreteket is keres a másik oldalon, azaz egy eladó és egy vevő kapcsolata könnyen kiterjedhet több tételre is. Ilyenkor még kisebb a mérettévesztés lehetősége a használt gyerekruhák online vásárlása esetén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

Láncreakció – Brit elemző: teljes ukrán dandárok nem hajlandók engedelmeskedni parancsnokuknak + videó

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban