OTTHONKA

Ezért ne hagyj soha kézfertőtlenítőt az autódban

Mindig van a kesztyűtartóban egy kis flakon kézfertőtlenítő? Vigyázz, kánikulában ne felejtsd ott, mert az egész autót tönkre teheti, sőt, akár életveszélyes is lehet!

Egyre több országban figyelmezteti a rendőrség az embereket az autóban hagyott kézfertőtlenítő veszélyeire. A fertőtlenítőzselé alapja ugyanis az alkohol, ami gyúlékony anyag. Azt pedig valószínűleg el tudod képzelni, milyen pusztítást végezhet a kocsiban, ha egyszer csak lángra kap a kesztyűtartóban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kézfertőtlenítő 03

Fotó: Pixabay.com

Egy mindössze 25 Celsius-fokos napon a bezárt autóban akár 50-60 Celsius-fokra is felmehet a hőmérséklet, ennél komolyabb hőség idején pedig még magasabb lehet az autóbelső terének hőmérséklete. Nem véletlenek a figyelmeztetések, amelyek szerint a gyereket vagy a kutyát még két percre se hagyjuk egyedül a kocsiban, mert annak súlyos következményei lehetnek. Most viszont a kézfertőtlenítő zselére is figyelnünk kell: ha elfeledkezel egy kis tubusról a kesztyűtartóban, az alkohol a melegben párologni kezdhet, majd egyszer csak belobban, az egész autót felgyújtva. Vagyis a zselé inkább legyen a táskádban, így az is biztosabb, hogy időről időre használni is fogod.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?