Létrehozva: 2020.03.27.

A legjobb kenyérreceptek, ha gyorsan akarsz otthon kenyeret sütni

Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor valamiért nem lehet kenyeret kapni a boltban. Ilyenkor nagyon jól jön a tudás, hogyan készítse el a családnak a pékárut maga a háziasszony. Ezeket a recepteket lehetetlen elrontani!

  • Ír szódás kenyér
  • Ezt kenyeret, akkor is el tudjuk otthon készíteni, ha nincs otthon sem élesztőnk, sem kovászunk

    Alap kenyér hozzávalói:

  • 450 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • 400 ml író (vagy kétharmad joghurt, egyharmad víz)
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Mielőtt elkezdjük dagasztani a kenyértésztát, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, és adjuk hozzá a sót, cukrot, szódabikarbónát. A közepébe fúrjunk egy mélyedést és ide öntsük bele az írót lassan és kezdjük is el keverni az ujjainkkal. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos. Amint nagyjából összeállt tegyük deszkára és formázzunk labdát belőle, ezt a tésztát nem szabad gyúrni vagy dagasztani. Ha kész, lisztezzük be és kereszt alakban vágjuk be egy éles késsel, jó mélyen. Azonnal mehet a meleg sütőbe. Kb. 30-40 perc a sütési idő, hogy szép pirosra süljön. Az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ez egy alap kenyér, dúsítható sült baconnal, hagymával, magvakkal, sajtokkal is.

    Fotó: instagram

  • Boros Vali kenyérreceptje
  • A szabolcsi háziasszony a kenyérsütéssel lett roppant népszerű, és nem véletlenül; nem bonyolítja túl a receptet, ez a kenyér még pontosan olyan, amilyennek nagyanyáink sütötték.

    Hozzávalók az előkészítéshez

  • 40 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • A sütés előtti este keverjük össze galuskaszerűen, majd letakarva hagyjuk éjszakára kelesztőtálban. Másnap ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót.

    Hozzávalók a gyúráshoz

  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • Elkészítés:

    Fotó: Pixabay

    A hozzávalókat alaposan dagasszuk össze; a tészta akkor jó, amikor már elválik a tál falától, és egy gombóc lesz belőle. Kétszer negyven percig kelesszük, vagyis meleg helyen hagyjuk pihenni a tésztát. A két kelesztés között gyúrjuk át, majd a második után formázzuk meg a veknit. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, közben a megformázott cipót még 20 percig kelesszük jénai tálban. Bemetszés után spricceljük le vízzel, és tegyük a sütőbe. Amikor már kezd pirulni, vegyük le a tál tetejét, és még 15 percig süssük.

     

    Bögrés kenyér, ha gyorsan kell cselekedni

    Hozzávalók

    Fotó: Pixabay

  • 1 bögre meleg víz
  • 1/4 bögre tej
  • 3 kanál napraforgóolaj
  • fél teáskanál cukor
  • fél teáskanál só
  • másfél teáskanál porélesztő
  • 3 bögre liszt
  • Elkészítés

    Futtassuk fel az élesztőt a cukorral meleg tejben, majd add hozzá a meleg vizet, és keverjük össze. Ezután öntsük bele az olajat, majd tegyük hozzá a lisztet és a sót, és dolgozzuk össze. Puha, ragadós tészta lesz a végeredmény, amit egy órán át keleszteni kell. Utána mehet bele egy kevés olaj, és egy alapos dagasztás után tegyük a jénai tálba. Itt keljen még 30 percet. Amikor berakjuk a sütőbe, tegyünk mellé egy kevés vizet egy edényben. 180 fokos, előmelegített sütőben süssük 40 percig.

    Süssünk sörrel kenyeret

    Hozzávalók

  • 3 ¼ bögre liszt
  • 3 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 50 g vaj
  • 325 ml sör (a barna a legjobb)
  • ¼ bögre liszt
  • esetleg kapor- vagy köménymag
  • nagyobb szemű só
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Melegítsük elő a sütőt 210 fokra és a tepsit kicsit vajazzuk ki, vagy tegyünk rá sütőpapírt. Szitáljuk a lisztet egy tálba és adjuk hozzá a sütőport és a só, majd mehet a cukor és esetleg a kapor- vagy köménymag. Keverjük össze kézzel és morzsoljuk benne el a vajat. Csináljunk egy lyukat a liszt közepébe és öntsük hozzá a sört. Egy-két percig dagasszuk és formázzunk belőle cipót, de lapítsuk el két centi magasra. Picit vizezzük be a tetejét és szórjuk meg sóval, ízlés szerint magokkal. Süssük 20 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, addig amíg szép piros nem lesz. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

    origo.hu

    Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

    metropol.hu

    Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    mindmegette.hu

    Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    ripost.hu

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó