Létrehozva: 2015.11.11.

A világ legjobb mézeskalácsa! Finom, puha és omlós!

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek jolly jokere! Illatos finomság, amit remekül használhatsz díszítésre is! Ráadásul elõre elkészítheted!

A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a mézeskalács sütés. A készülődés izgalma és a finom  fűszeres illat kellemesen ráhangol a karácsonyra, ráadásul a család apraját-nagyját  is bevonhatod.  Érdemes többet sütnöd, hiszen karácsonyi dekorációnak is szuper jó. Gyönyörű karácsonyfadíszként, adventi koszorúra, de az  ajándékok csomagolását is különlegessé teheted vele!

 

Ajándéknak is kitűnő ötlet, örömet szerezni ezzel a finomsággal!

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 tk  mézeskalács fűszer
  • 7 dkg zsír
  • 7 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg méz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • Így készítsd:

  • Melegítsd meg a mézet.
  • Keverd össze a tojásokat, a cukrot, a tejfölt, a zsírt és a vajat egy tálba.
  • Öntsd hozzá a melegített mézet, tedd hozzá a szódabikarbónát, mézeskalácsfűszert és a lisztet.
  • Dolgozd össze, majd tedd a hűtőbe, minimum 3-4 órára, de akár pár nappal sütés előtt is elkészítheted a tésztát!
  • Szaggasd kb. 1/2 cm vastagra és kb. 160-180 fokon süsd kb. 8 percig. Figyelj, hogy ne barnuljon meg a teteje, mert akkor kemény lesz!
  •  

    Magokkal összesütve nagyon finom!

    Színes cukorkákkal is díszítheted. Sütés előtt ezeket nyomogasd a tésztába!

    A boltban kapható mézeskalácsfűszert te is elkészítheted, illetve ízlésed szerinti összetételben és mennyiségben használhatod!

    Mézeskalácsfűszer

    Hozzávalók:

  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér (friss, reszelt még jobb)
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • Mézeskalács praktikák

  • Ha szeretnéd felakasztani, sütés előtt hurkapálcikával szúrj rá lyukat, ezen keresztül kötözheted majd a cérnára.
  • Fontos, hogy a tésztát néhány órát a hűtőben pihentesd!
  • Gyönyörű kiszúró sablonokat lehet kapni, érdemes beszerezni párat belőle!
  • Ne nyújtsd túl vékonyra, mert hamar megég a tésztája és törékeny lesz a kész mézeskalács!
  • Ha esetleg túlsütnéd a mézeskalácsot és megkeményedne, tedd dobozba néhány szelet almával, másnapra finom puha lesz!
  • Díszítés:

    1. Verj 2-3 tojásfehérjét kemény habbá, keverj hozzá apránként legalább 5-6 kanál porcukrot. Minden egyes kanál cukorral szép simára dolgozd el a mázat.

    Nem maradhat csomó benne, ez nagyon fontos!

    2. Egy tiszta nejlonzacskó (legjobb az uzsonnás zacskó, mert az kicsi) egyik sarkát vágd le. De csak picit, hogy minél kisebb legyen a lyuk!

    3. A masszív, sűrű cukros habot kanalazd a zacskóba, és a masszát próbáld a lyukas sarok felé terelni. Legjobb, ha körbecsavarod a zacskót, így használat közben nem fog visszafelé folyni a hab. Le is csipeszelheted.

    FIGYELEM! Ha cukorcsomók maradtak a habban, nagyon hamar eltömítődik a lyuk és nem fogsz tudni dolgozni a zacskóval!

    4. Használd úgy a zacskóba zárt habot, mint egy tollat. Ha óvatosan nyomod, éppen olyan tempóban jön majd a cukros habkrém, hogy szépen díszíthetsz vele. De ha nincs különösebb kézügyességed, bevonhatod az egész mézeskalácsot tojáshabbal, ettől szép csillogó lesz a külseje!

    Vigyázz, hogy a frissen díszített mézeskalácsok ne érjenek egymáshoz, mert tönkremegy a díszítés! 

    Egy nap száradás kell a tojáshabnak!

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    borsonline.hu

    Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

    life.hu

    Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

    mandiner.hu

    Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    travelo.hu

    Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk