Létrehozva: 2021.09.01.

Íme, az őszi sütik királynője: Fantasztikus almáspite-tortát készített a szabolcsi háziasszony

Új dimenzióba került a magyarok kedvenc almás süteménye. A látványa is pazar, de ahogy az illatos fahéjas-almás tölteléket rejtő omlós tészta elolvad a szádban, az egyenesen mennyei. Mutatjuk a receptet!

Berobbant az almaszezon, ilyenkor a legfinomabb ez az illatos, omlós sütemény! Baráthné Éva almáspite-torta receptje mindent visz idén: a látvány annyira mesés, hogy az emberben felmerül, kinek van szíve felvágni ezt a pompás süteményt? A látszat csal, az aprólékos díszítés ellenére sem bonyolult az almáspite-torta elkészítése, bátran vágj bele te is! Az biztos, hogy a család imádni fogja, és még azok is repetát követelnek majd, akik egyébként nincsenek odáig az almáért.

Fotó: Baráthné Éva

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • Fotó: Pixabay.com

    Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg tisztított alma – A szabolcsi jonatán a legfinomabb!
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2 citrom leve
  • 1 db tojássárgája
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Szitáld át a lisztet, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot, majd alaposan dolgozd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót, és tedd őket a hűtőbe arra az időre, míg a töltelék elkészül és kihűl.
  • Reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Hagyd állni egy kicsit, majd alaposan nyomkodd ki; de tegyél félre fél deci almalevet.
  • Fotó: Shutterstock

  • Egy nagyobb lábasban tedd fel a cukrot, és pirítsd közepes lángon aranybarnára. Add hozzá a kinyomkodott almát, majd öntsd rá a második citrom levét és add hozzá a fahéjat. A fél deci almalében keverd el csomómentesen a pudingport, majd add az almához. Éppen csak forgasd össze őket, majd vedd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
  • Vedd elő a tésztát a hűtőből; a nagyobb cipót körülbelül 38 centis koronggá nyújtsd, és tedd egy pitesütőbe; igazítsd az oldalához a tésztát, hogy felvegye a formát. Szurkáld meg villával jó sűrűn az alját, és szórd rá a diót.
  • Fotó: Pixabay.com

  • Egyenletesen terítsd el rajta a kihűlt tölteléket. Ezután a kisebb tésztacipóból készíts két centis csíkokat; ezekkel rácsozd be a pite tetejét. Ekkor dekorálhatod is; Baráthné Éva sütikiszúróval és rácsozóval díszítette a pitetorta tetejét.
  • Fotó: Baráthné Éva

  • Kend meg a felvert tojássárgájával a pite tetejét, majd tedd 190 Celsius-fokos, előmelegített sütőbe. Körülbelül 45 perc alatt készül el; akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára pirult. Ezután nincs más dolgod, mint tálalni, és bezsebelni az elismerést.
  • Fotó: Baráthné Éva

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Gulyás Gergely a hídpénzbotrányról: A szálak a Városházára vezetnek

    origo.hu

    Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

    borsonline.hu

    Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

    magyarnemzet.hu

    Mosolygott a Liverpool első számú edzőjelöltje, ma először szólalt meg + videó

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    vg.hu

    Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

    origo.hu

    Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

    ripost.hu

    Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

    ripost.hu

    Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

    ripost.hu

    Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk