Létrehozva: 2021.08.22.

Kitört a befőtt háború: Kell vagy nem kell fejre állítani az üveget?

Alaposan egymásnak estek a magyar háziasszonyok a Facebookon, amikor egyikük feltette ezt a kérdést. Van, aki szerint felesleges befőzéskor az üveget fejre állítani, mások szerint csak így lesz tökéletes a tartósítás.

Nyakig vagyunk a befőzési szezonban, készülnek a paradicsomos finomságok és lekvárok a konyhákban. Egyre elterjedtebb módszer a háziasszonyok között befőzéskor az üveget fejre állítani; de vajon miért van erre szükség? Mindössze ennyit kérdezett egy gyanútlan asszony egy befőzéssel foglalkozó Facebook-csoportban; ám olyan kommentháború alakult ki a bejegyzése alatt, amiből kiderült, hogy ez a módszer igencsak megosztó.

Fotó: Shutterstock

A technika lényege, hogy amikor a forró massza (lekvár, lecsó, paradicsomlé) belekerül a csírátlanított üvegekbe, és rátekerjük a kupakot, a befőttes üvegeket 5-15 percre fejre kell állítani, és csak azután a szárazdunsztba tenni. Van, aki nem is teszi dunsztba, hanem fejjel lefelé hagyja kihűlni az üvegeket, és utána egyenesen a kamrapolcra rakja őket. A módszer hívei szerint így biztosabban eláll a lekvár, paradicsomszósz; de, hogy pontosan miért, arról megoszlanak a vélemények.

Fotó: Shutterstock

Vannak, akik szerint csak így alakul ki vákuum az üvegben, ami elengedhetetlen a tartósításhoz; ám akik nem szokták befőzéskor az üveget fejre állítani, azt mondják, hogy ez amúgy is kialakul, hiszen a forróság hatására lesz homorú a kupak. Mások azzal érveltek a kommentháborúban, hogy a fejreállított üvegeknél azonnal kiderül, ha szivárog a fedő; ám sokak szerint erről másképpen is meg lehet győződni. Nagyon sokan azért állítják a fejük tetejére a befőtteket, mert így steril lesz a kupak is a forró anyagtól; de ez ellen az volt az ellenérv a másik tábortól, hogy a fedőket amúgy is sterilizálja, aki befőz, még a vadonatúj lapkákat is tanácsos forró vízben főzni.

Fotó: Pixabay.com

Van, aki egészen más okból állítja fejre az üvegeket: a lapka alatt mindenképpen marad egy kisebb légréteg, plusz lehetnek légburorékok is a masszában, amik így átmennek a forró anyagon, és, ha volt bennük szennyeződés, baktériumok vagy gombák, azok mindenképpen elpusztulnak. Az biztos, hogy a háziasszonyoknak nem sikerült megegyezni a kérdésben; de abban mind egyetértettek, hogy mindenki csinálja télire a finomságokat azzal a módszerrel, ami neki a legjobban bevált.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborúra készülnek a britek

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

vg.hu

iPhone 16: meglepő információk szivárogtak ki

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 22-28.: A telihold sem könnyíti meg az életedet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk