Létrehozva: 2021.06.30.

Ne dobd el a dinnye héját, isteni csemegét főzhetsz belőle

Dinnyeimádóknak kötelező kipróbálnia ezt az ízletes lekvárt.

Jó hír a dinnyeimádóknak, hogy nem csak nyáron, hanem télen is van lehetőségük arra, hogy megízleljék a görögdinnyét, ugyanis a zöld héjból meglepő módon ízletes lekvárt lehet főzni. Így a dinnye szinte semmilyen része sem vész kárba, és igazi különlegesség lesz télen és tavasszal is a dinnyelekvár, amíg újra megérkezik a dinnyeszezon.

Fotó: Pixabay

Ezt az isteni csemegét nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is nyugodtan nekiláthatnak. A lekvárt citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel vagy akár mentalevéllel is megbolondíthatod, hogy még intenzívebb legyen az íze.

Mutatjuk az isteni dinnyehéj lekvár receptjét:

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnyehéj

  • 30 dkg cukor

  • 1 csomag vanilincukor

  • 1 db citrom

  • ízlés szerint egy kis fahéj is mehet bele

    Fotó: Ripost

    Így készítsd el:

  • A külső zöld részt hámozd le a héjról, majd a fehér részt vágd fel apró kockákra. Ízletesebb lesz a lekvár, ha egy kevés piros görögdinnye hús is marad a héjon. Öntsd rá az összes cukrot, keverd el vele, és hagyd egy éjszakán át állni a főzőedényben.

  • Másnap tedd fel a lecukrozott dinnye héját főzni, és add hozzá a citrom levét és lereszelt héját, az egy csomag vanilincukrot és ízlés szerint egy kis fahéjat.

  • Fedő alatt főzd addig, amíg megfelelőnek találod az állagát. Kb. 2 óra múlva vedd le róla a fedőt, hogy a lekvár besűrűsödhessen. Ha nem szeretnéd, hogy darabos legyen a lekvárod, nyugodtan leturmixolhatod, és a végén egy kis dzsemfixet is adhatsz hozzá, hogy jobban elálljon télire.

  • Még forrón töltsd a dinnyelekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a dinnyelekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni nyári csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

    origo.hu

    Ez az európai ország is háborúra készül

    borsonline.hu

    „Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

    hirtv.hu

    Nem foglalkozott a múlt heti brüsszeli botránnyal Strasbourgban az Európai Parlament + videó

    ripost.hu

    Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

    vg.hu

    Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

    origo.hu

    A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

    mindmegette.hu

    Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk