FAZÉK

Egész életedben rosszul használtad a sót! Elmondjuk azt is, hogy miért

Te is ugyanúgy sózod a különböző húsokat? Ne tedd! Sütés előtt mindegyik más-más bánásmódot igényel.
címkék:
  • Szerző: A

Levesekhez, főzelékekhez a durva szemű só is megfelel, a halat és a húst inkább finom szemű sóval ízesítsd. Máshogy kell azonban sóznod a sertéshúst, másképp a marhát, a csirkét és persze a halakat.

1. A sertéshúst ne sózd be előre!

Ha egész éjszakán át sóban áll, kiszárad.  A karajt és a combot legjobb közvetlenül sütés előtt besózni.

2. Marhasteak esetében 75 perc sózási idővel számolj!

A hús felszínén 10-15 perc elteltével víz jelenik meg, mert a só a hús természetes levét felszínre "húzza".  A sózási idő leteltével mosd le a húst, majd alaposan töröld le. Ezután süsd ki!  Ha nem akarod, hogy a húst sós-vizes lé vonja be, akkor kevés olajjal keverd össze először a sót, majd ezzel az olajjal kend meg a marhahúst.

3. Darált hús: fontos a sorrend!

Csak a már ledarált húst sózd! Még jobb lesz, ha a gyengén besózott húst 24 órán át pihenteted, és csak azután darálod le.

4. Csirkehús: ezt tudtad?

Magas víztartalma miatt érdemes különösen precízen eljárnod.  Ahhoz, hogy igazán omlós legyen a husi, sütés előtt legkevesebb 6 órával dörgöld át sóval a feldarabolt csirkét. Ha csak vastagabb húsokat (comb, mell) teszel a tepsibe, akár 24 órával előbb is sózhatsz. Ha egészben sütöd a csirkét, 48 órával korábban is besózhatod.

5. Mi a helyzet a halakkal?

A halakat közvetlenül a párolás, sütés előtt kell megsózni kívül és belül, aztán rögtön serpenyőbe vagy grillrácsra kerülhetnek.

6. A bárány: hagyd állni a sóban! 

A bárány olykor túl karakteres illatanyagait tompítja, finomítja a sóban való pácolás, így érdemes elkészítés előtt akár két nappal korábban lesóznod a húst. Még eredményesebb lehetsz, ha rozmaringgal egészíted ki a sókezelést: a sózott, friss rozmaringgal fűszerezett bárány húsa sokkal finomabb, aromái kiegyensúlyozottabbak, gazdagabbak és teltebbek lesznek.

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?