Létrehozva: 2019.09.18.

Elárulták a titkot a háziasszonyok: Így jön le szépen a főtt tojás héja

Igen bosszantó, amikor a héjjal együtt lejön a tojás fehérje is nagy darabokban. Kárba is vész a finomság, és tálaláskor sem a legszebb látvány. Szerencsére van megoldás, méghozzá egyszerűbb, mint gondolnád!

Mindenki járt már úgy, hogy pucoláskor a főtt tojás cafatokra szakadt; különösen nagyobb mennyiségnél bosszantó a dolog. Így járt egy háziasszony is, aki egy Facebook csoportban kért segítséget, mert az összes tojása foszlós lett. Az asszonyok össze is dugták a fejüket, és megosztották egymással a legjobb praktikákat.

Fotó: Serbán Csilla Facebook, Vali hagyományos konyhája

1. Túl friss a tojás

Fotó: Pixabay

Általában megegyeztek a vélemények abban, hogy akkor jár így az ember, ha a tojás még alig egy-két napos; legalább egy hetes tojás alkalmas arra, hogy szép, szendvicshez vagy rakott krumplihoz való főtt tojás legyen belőle. Ez bolti tojás esetén nem lehet probléma, falun annál inkább: bármilyen nagy a kísértés, hogy a tyúk alól nemrég kivett darabokat főzzük meg, a tanácsok szerint érdemes várni vele inkább legalább egy hetet, de a tíz nap a tuti.

2. A főzésen áll vagy bukik minden

Fotó: Pixabay

Megoszlottak a vélemények, vajon hideg vízben kell-e feltenni a tojásokat a tűzhelyre, vagy már csak akkor kell beledobni őket, ha a főzővíz lobog. Mindenesetre egy dologban biztosan egyetértettek az asszonyok: hogy főzés után azonnal jégideg vízbe kell tenni a tojásokat, és bene hagyni, míg ki nem hűlnek. Így biztos, hogy szépen le fog jönni a héjuk.

3. Most akkor kell só, vagy nem kell?

Fotó: Pixabay

Rengeteg vélemény érkezett arról, hogy a főzővízbe kell legalább egy csipet só, de van, aki egy evőkanállal beleszór. Az biztos, hogy a tojás héja kevésbé hajlamos megrepedni, tehát ártani nem árthat.

4. A pucolás rejtelmei

Fotó: Pixabay

Általánosan bevált biztos módszer nincs tehát, így mindenki másra esküszik. Például van, aki a hideg vizes fürdetés előtt enyhén összetöri a tojások héját, hogy könnyebb legyen megpucolni, de van, aki a csúcsán betöri, miután kihűlt, és belefúj. Így levegő kerül a héj alá, ami aztán így könnyen lejön.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter nyilvánosan gúnyolódott Varga Judit saját bántalmazásáról szóló drámai vallomásán - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

hirtv.hu

Újabb helyen mérettetné meg magát Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó