FAZÉK

Elárulták a titkot a háziasszonyok: Így jön le szépen a főtt tojás héja

Igen bosszantó, amikor a héjjal együtt lejön a tojás fehérje is nagy darabokban. Kárba is vész a finomság, és tálaláskor sem a legszebb látvány. Szerencsére van megoldás, méghozzá egyszerűbb, mint gondolnád!
  • Szerző:

Mindenki járt már úgy, hogy pucoláskor a főtt tojás cafatokra szakadt; különösen nagyobb mennyiségnél bosszantó a dolog. Így járt egy háziasszony is, aki egy Facebook csoportban kért segítséget, mert az összes tojása foszlós lett. Az asszonyok össze is dugták a fejüket, és megosztották egymással a legjobb praktikákat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Serbán Csilla Facebook, Vali hagyományos konyhája

1. Túl friss a tojás

Fotó: Pixabay

Általában megegyeztek a vélemények abban, hogy akkor jár így az ember, ha a tojás még alig egy-két napos; legalább egy hetes tojás alkalmas arra, hogy szép, szendvicshez vagy rakott krumplihoz való főtt tojás legyen belőle. Ez bolti tojás esetén nem lehet probléma, falun annál inkább: bármilyen nagy a kísértés, hogy a tyúk alól nemrég kivett darabokat főzzük meg, a tanácsok szerint érdemes várni vele inkább legalább egy hetet, de a tíz nap a tuti.

2. A főzésen áll vagy bukik minden

Fotó: Pixabay

Megoszlottak a vélemények, vajon hideg vízben kell-e feltenni a tojásokat a tűzhelyre, vagy már csak akkor kell beledobni őket, ha a főzővíz lobog. Mindenesetre egy dologban biztosan egyetértettek az asszonyok: hogy főzés után azonnal jégideg vízbe kell tenni a tojásokat, és bene hagyni, míg ki nem hűlnek. Így biztos, hogy szépen le fog jönni a héjuk.

3. Most akkor kell só, vagy nem kell?

Fotó: Pixabay

Rengeteg vélemény érkezett arról, hogy a főzővízbe kell legalább egy csipet só, de van, aki egy evőkanállal beleszór. Az biztos, hogy a tojás héja kevésbé hajlamos megrepedni, tehát ártani nem árthat.

4. A pucolás rejtelmei

Fotó: Pixabay

Általánosan bevált biztos módszer nincs tehát, így mindenki másra esküszik. Például van, aki a hideg vizes fürdetés előtt enyhén összetöri a tojások héját, hogy könnyebb legyen megpucolni, de van, aki a csúcsán betöri, miután kihűlt, és belefúj. Így levegő kerül a héj alá, ami aztán így könnyen lejön.

 

És ezeket olvastad már?