FAZÉK

Elismerték: arzént találtak a csirkehúsban!

Végre hivatalos az információ, amiől már régóta beszélnek....

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA megerősítette azt az évek óta keringő pletykát,

miszerint szervetlen arzént adnak a tápos csirkéknek,

adta hírül az Associated Press. A leggyakrabban használt arzén tartalmú hozamfokozó, a roxarsone serkenti a növekedést, kiirtja a parazitákat, és színt ad a baromfihúsnak. Ez a szer eredeti állapotában nem mérgező, de bomlástermékként a csirke szervezetében méreggé alakul át.

Az arzént kapcsolatba hozták már húgyhólyag-, tüdő-, bőr-, vese-, és vastagbélrákkal, kisebb mennyiség rendszeres bevitele pedig részleges bénuláshoz és cukorbetegséghez vezethet.

A szert sajnos Magyarországon is használják a nagyipari tenyésztésben, és gyakorlatilag

nyílt titok, hogy nálunk is arzénos táppal etetik a csirkéket. Ezt a magyar hatóságok nem tagadták, azt viszont igen, hogy ennek lenne bármilyen egészségkárosító hatása.

Egyébként a bevizsgált minták több mint 70 százalékában kimutatták a mérgező anyagot. Most már csak két kérdés marad:

vajon a háztáji csirkével is ez a helyzet, illetve, akkor mostantól miből csináljuk a csirkepaprikást…?

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?